Expert antidrog: Consumul de droguri a explodat in Romania. Cati romani s-au drogat cel putin o data...


Fenomenul consumului de droguri a ,,explodat" in Romania, potrivit unei statistici din 2022 sunt cel putin un milion de persoane care au consumat ,,cel putin o data in viata" droguri, iar in noul raport oficial cifra va sari undeva de un milion si jumatate, a afirmat joi Catalin tone, expert antidrog, relateaza Agerpres.


,,Este un trend mondial si european si Romania se incadreaza pe acest trend. Fenomenul a explodat in Romania. Avem statistica datand din anul 2022 - cel putin un milion de persoane care au consumat cel putin o data in viata droguri, dar cu siguranta in noul raport oficial cifra va sari undeva de un milion si jumatate. Nu toate sunt dependente, vorbim aici de persoane care probabil doar au debutat, dar cu siguranta ca sunt cateva zeci de mii, sute de mii dependente", a precizat tone, la conferinta ,,Dependenta de droguri", un eveniment organizat la Casa de Cultura a Studentilor.


Potrivit acestuia, fiecare tara isi pregateste si fiecare tara lupta cu acest fenomen care, in opinia mea, este cel mai complet fenomen social si isi perfecteaza sistemul pe cei trei piloni. ,,Vorbim de prevenire, care este o activitate extrem de complexa, ceea ce facem noi acum; despre combatere, care inseamna probarea activitatii retelelor internationale de traficanti, care transporta droguri de la locul de productie pana la consumatorul final, si vorbim despre un lucru extrem de important, despre tratament, tratarea dependentei de droguri", a adaugat acesta,


El a aratat ca Romania nu a reusit sa isi perfecteze in ultimii ani acesti trei piloni de combatere a consumului de droguri, mentionand ca acum, in urma tragicului eveniment rutier din statiunea 2 Mai, soldat cu doua victime, pe fondul consumului de droguri de catre soferul masinii care a produs accidentul, se depune un efort colectiv la nivelul institutiilor statului si al asociatiilor cu preocupari in domeniu, prin crearea unui cadru legislativ corespunzator.


,,Romania, in ultimii ani, din pacate, nu si-a perfectat acesti piloni, nu am fost anticipativi (...) in sensul ca nu am investit sume importante de bani, asa cum au facut tarile occidentale. (...) Ne-am trezit cand au avut loc evenimente grave, care au creat foarte multa emotie publica, precum a fost cel de la 2 Mai. Atunci ne-am intrebat ce avem, a inceput discutia despre drugteste, despre toxicologie, despre prevenire, despre stangaciile in instruirea parintilor, pentru ca este extrem de important ca parintii sa fie instruiti, pentru ca ei sunt cei care au responsabilitatea cresterii si educarii, ratiunea principala. (...) Si atunci ne-am dat seama ca trebuie sa ne concentram pe aceasta zona. Acum pot sa zic ca se face un efort colectiv, comun, incepand de la fortele guvernamentale pana la fortele private, asociatiile. Sunt nu mai putin de cinci proiecte de lege pe flux. De exemplu, saptamana aceasta, unul dintre proiecte a fost aprobat, este vorba despre proiectul privind Registrul traficantilor de droguri, a trecut de Camera Deputatilor, ca for decizional, si legea va fi promulgata", a punctat expertul antidrog.


Catalin tone crede ca politicienii au inteles acest lucru, dar va trebui sa investim si resurse, pentru ca aceste proiecte presupun sume mari de bani. ,,Un alt proiect face referire la construirea a opt centre regionale tip spital, de tratat dependenta de droguri pe zone", a amintit tone.


,,Romania nu este pregatita pentru legalizare"


Cat despre legalizarea consumului de droguri, Catalin tone si-a exprimat indoiala ca Romania este pregatita in acest sens.


,,Sunt discutii acum despre legalizare, Germania a facut acesti pasi. Parerea mea este ca e un pas gresit. Romania nu este pregatita pentru asa ceva, trebuie sa fim atenti la minori, sa fim atenti la copiii nostri, pentru ca sunt foarte vulnerabili, dependenta se instaleaza rapid, poate de la prima doza (...) si, ca atare, trebuie sa avem grija, trebuie sa pornim de la copii si trebuie sa le vorbim despre droguri incepand de la 7 - 8 ani, pentru ca au foarte multe informatii pe care le aud, informatii cu care intra in contact din mediul online si sunt multi influenceri negativi, care indeamna la consumul de droguri sau la o viata vicioasa si noi, specialistii, parintii, scoala, entitatile care au competenta in domeniu, sa venim cu informatii reale, sa le spunem tot adevarul despre droguri, pentru ca este foarte usor sa invoci numai partea pozitiva a consumului de droguri, te simti bine cateva ore, dar in realitate se creeaza foarte mari probleme si de multe ori drogurile duc catre moarte", a subliniat expertul antidrog.


Elena Maria Nicolae, psiholog clinician si psihoterapeut, a vorbit despre cum realizeaza un adolescent ca are nevoie de ajutor.


,,Acest lucru se intampla atunci cand descopera ca nu mai poate controla consumul de o anumita substanta sau un comportament adictiv, cum sunt jocurile de noroc, jocurile pe calculator, orice altceva din aceasta zona. Primul lucru este sa te adresezi unui specialist care iti va spune daca este nevoie de un detox, atunci cand vorbim despre un consum de substante, daca este vorba de un consult psihiatric si daca este nevoie sa intri intr-un program in care sa fii tratat de aceasta dependenta. (...) In genere, cam un an de zile este obligatoriu sa stea intr-un program de terapie ca sa fie sigur ca a depasit cel putin faza acuta", a explicat Elena Maria Nicolae.


Comments