EXPLICATIE – De ce sunt atat de multe femei singure

EXPLICATIE – De ce sunt atat de multe femei singure

„Singurătatea poate avea cauze interne sau externe individului, poate reprezenta o situaţie de moment sau una apărută în urma unei traume: decesul partenerului sau despărţirea de acesta.

Singurătatea poate duce din păcate la o seamă întreagă de afecţiuni: anxietate, depresie, tulburări de comportament, tulburări de personalitate, tulburări sexuale, tulburări ale somnului, adicţii, somatizări, limbaj vulgar, tratamente sau îmbunătăţiri ale imaginii dincolo de orice normă estetică. Acestea sunt formele prin care oamenii pot înţelege să îşi trăiască singurătatea”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Cauze interne ale singurătăţii:

1. Agresivitatea. “O familie cu probleme ce a dus la traumatizarea persoanei respective şi a făcut-o să nu îşi dorească un partener, tocmai pentru a nu trece prin ceea ce a văzut acasă sau să vrea prea mult un partener, văzând în acesta o scăpare sau evadare din viaţa de până atunci, ceea ce o poate face să fie excesiv de atentă sau mult prea geloasă, lucru care poate duce, într-un final, la fuga acestuia.

2. Traumele care pot duce copilul sau tânărul în pragul unor tulburări grave, care îl pot face de nedorit pentru o relaţie. Tulburările psihotice, nevrotice, schizoide, excesele alimentare sau adicţiile, excesele comportamentale sau de îmbunătăţire a imaginii corporale, toate acestea îl pot transforma într-un monstru de care el însuşi să nu fie conştient”, mai spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Cauze externe ale singurătăţii:

1. Prietenii toxici care nu lasă o relaţie să apără sau să se dezvolte.

2. Cariera care necesită prea mult timp sau prea multe resurse.

3. Motive sociale: societatea românească este o societate puritană. Femeile răspund greu la salut sau la simpla dorinţă a unui bărbat de a face cunoştinţă. 95% dintre relaţii se fac prin cunoştinţe comune: colegi, fraţi, prieteni. Doar 5% se întâlnesc în staţie, în metrou, în autobuz sau pe stradă. Soluţie: femeile să zâmbească mai des dacă plac pe cineva, să ia chiar ele iniţiativa de a se prezenta, iar bărbaţii să nu confunde acest aspect cu sexul.

Continuarea pe Gândul.ro

Comments