Fenomene neobisnuite. Pamantul va fi lovit de o furtuna solara, dar si de una geomangetica, in acela...

Pamantul ar urma sa fie lovit de uriasa furtuna solara in jurul orei 19:00 (ora Romaniei). Practic, soarele a lansat un val de plasma si particule de inalta tehnologie inca de duminica. Atunci, spun oamenii de stiinta, o pata solara enorma a erupt spontan. Mai departe, eruptia a generat un nor masiv de plasma, cunoscut in termeni stiintifici sub numele de ejectie de masa coronala (CME). Acest nor de plasma se indreapta in directia Pamantului, au informat expertii de la Space Weather Prediction Center.

Totusi, data fiind distanta dintre aceasta stea si Terra este nevoie de aproape 4 zile ca furtuna sa loveasca aici. Potrivit Daily Mail, viteza de deplasare a plasmei solare este de peste 650.000 de mile pe ora.

Legatura dintre echinoctiu si furtuna solara

Initial, oamenii de stiinta credeau ca Pamantul nu va fi afectat deloc de aceasta furtuna solara. Interesant este ca aceiasi experti sustin acum ca echinoctiul de toamna ar face ca o buna parte a planetei sa fie mai expusa. Potrivit cercetatorilor de la Space Weather Prediction Center, citati de Space.com, evenimentul va declansa cel mai probabil o furtuna geomagnetica minora de nivel G1, cea mai slaba si mai comuna categorie de furtuni geomagnetice.

De altfel, faptul ca aceasta furtuna geomagnetica va avea loc la doar cateva zile dupa echinoctiul de toamna nu este o coincidenta. In saptamanile dinainte si dupa cele doua echinoctii ale Pamantului, furtunile geomagnetice sunt mai frecvente. Explicatia data de experti este ca in timpul echinoctiilor, soarele se afla direct deasupra ecuatorului Pamantului, iar magnetosfera planetei noastre devine aliniata cu campul magnetic al soarelui. Fenomenul, cunoscut sub numele de efectul Russell-McPherron, face ca Terra face ca furtunile geomagnetice sa fie de doua ori mai probabile in timpul echinoctiului decat in timpul solstitiilor.

Cum ne afecteaza

Printre efectele acestei furtuni geomgnetice ar fi fluctuatiile retelelor electrice, care ar putea intampina o serie de probleme in urmatoarele ore, precum si efecte minore asupra operatiunilor satelitilor si aparitia unor aurore boreale la latintudini mai joase decat in mod normal. Nu in ultimul rand, furtuna ar putea afecta si viata pe Terra, dar din fericire nu dramatic. Printre efecte se numara si posibilele perturbari ale rutelor pasarilor migratoare, in anumite zone ale Pamantului.

Aurorele boreale vor fi vizibile in mare parte a SUA. FOTO: Daily Mail

Statele Unite ale Americii ar urma sa fie probabil cele mai afectate, dar si in statele nordice din Europa. Exista insa si un avantaj. Locuitorii din aceste zone vor putea urmari adevarate spectacole ceresti de lumina - aurorele boreale.

Aurora boreala s-a vazut in apropierea Clujului. FOTO: Facebook / Bogdan Lapadus

Nu este exclus ca acestea sa poata fi vazute chiar si mai la sud, ceea ce inseamna ca marginal ar putea fi observate si in zonele mai inalte din centrul Europei, posibil si in Romania. Nu ar fi pentru prima data cand aurorele boreale ajung sa fie vizibile in aceasta regiune europeana. Cel mai recent, aurora boreal a fost vizibila in cursul serii de joi, 12 septembrie, pe cerul Romaniei. Mai multe persoane au facut publice imagini spectaculoase cu acest fenomen care a colorat cerul.

Comments