Ficatul si rolul sau in digestie

Ficatul si rolul sau in digestie

Ficatul si rolul sau in digestie


Ficatul, cel mai mare organ intern al corpului uman, este de fapt un laborator cu multiple functii. Rolul sau in digestie este esential, de o complexitate uimitoare, avand in vedere ca toate substantele nutritive ne sunt procurate prin activitatea ficatului si substantele care nu ne sunt folositoare sau toxinele sunt eliminate cu ajutorul ficatului. Sa vedem insa care sunt principalele functii ale ficatului in digestie si de ce trebuie sa ne preocupam constant sa ii mentinem performantele in parametri optimi.


Ce face ficatul pentru sanatatea generala a organismului?


Ficatul este considerat un organ vital, datorita functiilor multiple pe care le are in organismul uman, dintre care medicina moderna a identificat mai mult de 500 de sarcini pe care le indeplineste. De aici si numarul mare de afectiuni si dezechilibre cauzate de functionarea deficitara a lui. Celula hepatica are o capacitate uimitoare de regenerare, de aceea eficienta unui medicament pentru ficat inseamna de fapt un ajutor binevenit pentru detoxifiere, regenerare si sustinerea functiilor sale.


Ficatul este responsabil in procesul de digestie, cu urmatoarele sarcini principale:


Producerea bilei. Bila este un lichid cu o compozitie alcatuita din saruri biliare, colesterol, bilirubina, electroliti si apa. Aceasta ajuta intestinul subtire sa descompuna si sa absoarba grasimile, colesterolul si unele vitamine.
Procesarea hranei digerate din intestin si transformarea ei in energie. Carbohidratii sunt transformati in glucoza si sunt depozitati in principal in ficat si in muschi sub forma de glicogen. Atunci cand este nevoie de energie in caz de urgenta, ficatul transforma rapid stocul de glicogen in glucoza, gata de utilizare.
Neutralizarea si distrugerea toxinelor. Ficatul ajuta, de asemenea, organismul sa scape de deseuri. Produsele reziduale din medicamente sau alcoolul care nu sunt excretate de rinichi sunt eliminate din sange de catre ficat. Unele dintre ele trec in duoden si apoi in intestin prin canalele biliare.

Rolul ficatului depaseste insa sfera proceselor digestive. Acesta intervine si in procesele imunitare, prin celulele Kupffer, care se gasesc in numar mare in ficat si care distrug virusi, bacterii sau alte microorganisme care pot patrunde in ficat prin intestin.


De asemenea, este implicat in descompunerea celulelor rosii ale sangelui si stocarea fierului pentru productia de noi hematii, dar si in mentinerea echilibrului hormonal si in producerea de enzime si proteine care sunt responsabile de majoritatea reactiilor chimice din organism, de exemplu cele implicate in coagularea sangelui si in repararea tesuturilor deteriorate. Daca ficatul este afectat in vreun fel, capacitatea sa de a lupta impotriva infectiilor este diminuata.


Cum ne protejam sanatatea ficatului?


Prevenirea afectiunilor ficatului se face printr-o dieta echilibrata, evitarea consumului excesiv de alcool si automedicatiei, a meselor tarzii si copioase si prin mentinerea unui regim de viata activ, cu exercitii fizice regulate. De asemenea, sunt necesare reguli de igiena stricte in ceea ce priveste viata sexuala si contactul cu sangele si fluidele corporale ale persoanelor infectate cu virusuri hepatice.&


Pot ajuta in sustinerea functiei hepatice suplimentele nutritive pe baza de plante, ceaiurile de armurariu, de anghinare, ceaiul verde sau ceaiul de ghimbir. Simptomele afectiunilor hepatice pot fi dificil de identificat, deoarece nu sunt intotdeauna evidente. In general, ele pot include oboseala, greata, icter si mancarimi la nivelul pielii.


Ficatul, organ vital al corpului uman este uzina procesului digestiv si motor al sanatatii generale. Prin producerea bilei, transformarea nutrientilor in energie si neutralizarea toxinelor, ficatul joaca un rol esential in asigurarea functionarii optime a organismului. Mai mult decat atat, intervine si in procesele imunitare, in echilibrul hormonal si in numeroase alte functii vitale, motive pentru care orice disfunctie in activitatea sa produce tulburari in activitatea altor organe si procese biologice ori chimice din organism. Preocuparea constanta& pentru protejarea ficatului este esentiala pentru mentinerea unei bune stari de sanatate si functionarii eficiente a intregului organism.


Comments