Florin Citu: "Statul, asa cum este, ne trage in jos." Cum vrea premierul sa forteze reforma in secto...

Citu a precizat, joi, la dezbaterea online cu tema "Recuperarea post-pandemie si drumul spre o noua economie", ca reforma in sectorul public a inceput prin stoparea cresterii anvelopei salariale, masura care ar urma sa fie decisa si pentru anul viitor, si ca alte componente sunt digitalizarea si restructurarea companiilor de stat care au probleme.

"Este adevarat, si de aceea am luat aceste masuri anul acesta, o masura nepopulara de a mentine anvelopa salariala la nivelul anului trecut, iar anvelopa salariala ramane si anul viitor, creste foarte putin, la acelasi nivel. Reforma asa incepe, prin stoparea cresterii anvelopei salariale si fortand reforma in interiorul sistemului. Stiu foarte bine ce spuneti, ca e competitie neloiala din partea statului. Si e nu numai pe salarizare, este si modul in care statul lucreaza cu sectorul privat, in momentul in care statul controleaza sectorul privat si asa mai departe, sunt multe probleme aici si de asta e nevoie si de transparentizare, dar si de un mod mai eficient al statului pe care-l vom face prin digitalizare. Eu nu cred ca a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitala a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care sa lucrezi ok", a raspuns Citu, intrebat despre reforma in sectorul public, inclusiv in companiile de stat.

Premierul a adaugat ca "statul, asa cum e el, ne trage in jos cand vorbim de dinamica economica.""Este o frana in dezvoltarea economiei, cu toate arieratele si cu toate problemele pe care le are. Si am inceput si veti vedea ca anul acesta incepem usor. (...) Avem 30 de ani de socialism cu fata umana, asta a fost problema Romaniei, de acolo ni se trage problema, de la Iliescu si de la proprietatea privata care e "un moft", avem doua probleme mari. Intr-un stat in care piata isi alege campionii, proprietatea privata e sfanta si de aici pornim si in directia asta mergem, eu acolo vreau sa ajung. Deci, campionii sunt alesi de piata, nu de stat", a adaugat Citu.

In privinta reformei companiilor de stat, seful Guvernului a precizat ca vor primi subventii doar daca prezinta un program de restructurare prin care vor dovedi ca au capacitatea de a trece pe profit. "TAROM a tot incercat sa se restructureze pana anul trecut, cand programul de restructurare a fost foarte bine conditionat, deci fluxul de bani de la buget a fost conditionat de un program de restructurare si au inceput sa faca restructurare la TAROM si eu cred ca va fi al doilea exemplu de succes. Si este un domeniu dificil in momentul acesta sa ai succes cu o restructurare, dar in directia in care merge TAROM mi se pare ca este o directie corecta. De ce nu o aplica si altii, vom vedea. Eu, anul acesta, am spus si declar din nou, managerii acestor companii trebuie sa spuna clar daca pot si vor, daca nu vor, vin altii care vor face, dar nu putem sa mergem mai departe cu aceasta povara, sa tot caram de la un buget la altul, sa acumulam arierate, datorii la care vin dobanzi si asa mai departe. (...) Mai sunt cateva companii, CEO este alta companie, dar acolo e mai complicat, cu aprobarea ajutorului de restructurare, Comisia Europeana, avem o tranzitie catre o energie verde, dar sunt companii care trebuie restructurate. Avem CFR Marfa, CFR Calatori, sunt probleme complicate", a mai spus Citu.

Premierul a precizat ca sunt si companii din Sanatate care trebuie restructurate."Avem si reforma in invatamant, deci toate aceste lucruri trebuiesc facute, pentru ca statul a devenit o frana in dezvoltarea economica si trebuie, cumva, sa incepem sa-l curatam, sa curatam lucrurile. (...) Cele care pot fi puse pe profit, vor reveni pe profit, celelalte... Trebuie sa avem curajul, dupa 30 de ani de zile, tot felul de incercari...unele lucruri trebuie sa le spunem cu curaj, in unele sectoare nu se poate, unele companii nu pot sa mearga mai departe si asta este", a adaugat seful Guvernului.

Comments