Florin Jianu: Legea preventiei va fi gata in primul trimestru 2017

Florin Jianu: Legea preventiei va fi gata in primul trimestru 2017

Florin Jianu: Legea preventiei va fi gata in primul trimestru 2017

jianu-florinMinistrul propus pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, intentioneaza sa promoveze Legea preventiei in mediul de afaceri cat mai curand posibil, astfel incat sa intre in vigoare in primul trimestru al acestui an.

“Legea va fi valabila pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, si va fi gata in primul trimestru al acestui an”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Florin Jianu.

Potrivit acestuia, legea preventiei presupune ca, inainte de a se lua o masura punitiva impotriva unei firme, trebuie aplicata o masura de preventie.

“Toate organismele statului au doua componente: una de preventie si una de control, insa acestea realizeaza doar componenta de control. Cred ca aceasta componenta de preventie trebuie sa prevaleze in ceea ce inseamna mediul de afaceri si atunci noi impunem o masura de preventie inainte de lua o masura punitiva. Asta inseamna ca ii dai un timp la dispozitie intreprinzatorului sa se conformeze si abia dupa aceea aplici o masura punitiva. Aceasta lege este cea mai asteptata de mediul de afaceri”, a mai spus Jianu dupa audierile din comisiile de specialitate.

Totodata, el a vorbit si despre masurile de sprijin pentru IMM-uri, printre acestea figurand si programele de ajutor de stat, care vor avea si o componenta pentru IMM.

“In acest moment se constata doar o finantare a companiilor mari, cu o investitie de peste 10 milioane de euro. Cred ca trebuie sa realizam o echilibrare in acest sens si sa sustinem si IMM-urile romanesti pentru o finantare adecvata, in acest fel avand grija si de capitalul autohton”, a adaugat Jianu.

In timpul audierilor, ministrul propus s-a referit si la majorarea salariului minim cu care s-a declarat de acord, insa a solicitat atentie fata de firmele care se afla in pericol sa piarda locuri de munca.

Salariul minim inseamna o echilibrare a ceea ce inseamna procentajul intre capital si munca. Daca pe de o parte venim cu o impozitare favorabila a IMM cu 1% pe venit (pentru o cifra de afaceri de maximum 500.000 de euro), scadem contributiile s.a.m.d., pe de alta parte cred ca statul trebuie sa impuna o crestere a salariului minim, cu foarte mare atentie pe zona firmelor care ar putea sa piarda locuri de munca, si sa transforme Romania in ceea ce inseamna o zona de inovare”, a subliniat Florin Jianu.

Florin Nicolae Jianu, propus pentru functia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Comments