Fostul sef al SRI, despre candidatii-sampon din politica: ,,Nu au nimic de pierdut"

Fostul sef al SRI, despre candidatii-sampon din politica: ,,Nu au nimic de pierdut"

Fostul sef al SRI, despre candidatii-sampon din politica: ,,Nu au nimic de pierdut"

Hellvig atrage atentia asupra unui fenomen deloc incurajator: aparitia unor vedete de import, cu sclipici si truse de machiaj, transformate peste noapte in politicieni.

In Romania, se intampla ca peste tot in lume, arata Eduard Hellvig, care recunoaste ca, pana la urma, aceste vedete care se lanseaza in politica chiar n-au nimic de pierdut, in caz de esec.

"Max Weber a murit acum un secol, intre timp a murit usor-usor si ideea lui de politicieni de vocatie si profesie. Traseul catre aerul rarefiat al politicii are scurtatura cifrelor de notorietate; sunt masurate nume diverse cu lipici la electorat, urmand ca stiinta politicii sa vina pe parcurs, cum ar veni ca o specializare la locul de munca.

Ideologia este pusa intre paranteze, iar omul cu cifre bune devine ca are "anvergura politica". Ideologia vine dupa. Sau daca nu vine, nu e bai. Vedeta e transformata in independent sustinut de "forte politice".

Competenta candidatului-sampon este tocmai succesul sau, oricare ar fi el - in sport, in afaceri, in muzica, in fashion, pe scena teatrului sau pe scena vietii. Star-sistemul nu a fost niciodata mai logic, Weber niciodata mai perimat.

Oamenii s-au saturat de "astia de-acum", iar un bling-bling din afara cercului nu are cum sa fie mai rau decat ei. Totul e sa nu fie dintre "astia". Politica actuala a ajuns sa-si devoreze esenta si sa isi inventeze noi capete prin care sa scuipe flacari de bunastare. Capete noi care sa fie iubite de electorat si care sa nu semene cu ceva ce a mai fost.

"Oamenii noi" nu au insa nimic de pierdut, nicio cariera de aparat, nicio reputatie de pastrat. Cand spectacolul incepe sa fie fluierat, isi iau trusa de machiaj si isi vad de drum. Si ca intotdeauna, ramane pe "astia" sa caute solutii.

Cu pacanelele la mare moda, orice nume aduna trei fructe identice are sansa lui de a prinde lista. Nici nu este neaparat gresit, exemple care inspira sunt foarte notorii. Dar ce te faci daca nu nimeresti un Ronald Reagan sau un Volodimir Zelenski?

Acum ceva vreme, era un lucru obisnuit ca televiziunea sa faca din politicieni vedete. De ceva timp, si la noi si in lume, vedetele devin peste noapte politicieni. Si se numesc ,,independenti"", a scris Eduard Hellvig, intr-o postare pe X (fostul Twitter, n.r.).

Comments