FOTO/VIDEO Proteste violente in Kenya, declansate de cresterea impozitelor: flacari in parlament, po...

Politia kenyana a deschis marti focul asupra demonstrantilor care incercau sa ia cu asalt cladirea legislativului din Nairobi, dupa adoptarea unui proiect legislativ privind cresterea impozitelor. Cel putin cinci protestatari au fost ucisi, alti zeci au fost raniti, iar unele sectiuni ale cladirii parlamentului au fost incendiate, scrie Reuters.

O manifestatie violenta impotriva cresterii taxelor si impozitelor a generat scene haotice in capitala kenyana Nairobi, marti.

In incercarea de a lua cu asalt cladirea parlamentului, protestatarii au coplesit politia si au reusit sa incendieze unele sectiuni ale legislativului.

Politia a deschis focul dupa ce gazele lacrimogene si tunurile cu apa nu au reusit sa disperseze multimea.

Un jurnalist Reuters a numarat cadavrele a cel putin cinci protestatari in fata parlamentului. Un paramedic, Vivian Achista, a declarat insa ca cel putin 10 oameni au fost impuscati mortal.

Un alt paramedic, Richard Ngumo, a declarat ca mai mult de 50 de persoane au fost ranite de focurile de arma.

Proteste si ciocniri au avut loc marti si in alte cateva orase si localitati din tara. Iar televiziunea privata KTN News a declarat ca autoritatile au amenintat ca o vor vor inchide din cauza relatarilor sale despre protestele nationale.

Cresterea impozitelor pentru reducerea deficitului

Haosul a pornit dupa ce parlamentul a aprobat legea bugetului public, in a doua lectura. Urmeaza a treia lectura, iar apoi, legea ar urma sa fie trimisa presedintelui pentru promulgare. Acesta o poate trimite inapoi la parlament, daca are obiectii.

In proiectul de lege pentru 2024/25, guvernul kenyan isi propune sa creasca impozitele pentru a reduce deficitul bugetar si imprumuturile de stat.

Datoria publica a Kenyei se ridica la 68% din PIB, peste nivelul de 55% din PIB recomandat de Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Proteste in Nairobi, Kenya. FOTO: LUIS TATO / AFP / Profimedia

Protestatarii se opun insa cresterii impozitelor intr-o tara care se confrunta deja cu o criza a costului vietii, iar multi cer, de asemenea, demisia presedintelui William Ruto.

Ruto a castigat alegerile in urma cu aproape doi ani pe o platforma de sustinere a muncitorilor saraci din Kenya, dar este acum prins intre solicitarile contradictorii ale creditorilor, precum Fondul Monetar International, care indeamna guvernul sa reduca deficitele pentru a accesa mai multe fonduri, si ale populatiei greu incercate.

Kenyenii trebuie de fapt sa faca fata mai multor socuri economice cauzate de impactul persistent al pandemiei COVID-19, de razboiul din Ucraina, de doi ani consecutivi de seceta si de deprecierea monedei nationale.

Concesiile guvernului

Proiectul de lege privind bugetul public urmareste sa obtina o suma suplimentara de 2,7 miliarde de dolari sub forma de impozite, ca parte a unui efort de reducere a gradului ridicat de indatorare, numai plata dobanzilor consumand 37% din veniturile anuale.

Guvernul a facut deja unele concesii, promitand sa renunte la noile taxe propuse pentru paine, ulei de gatit, proprietate auto si tranzactii financiare. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru a multumi protestatarii.

Protestele de marti au inceput intr-o atmosfera de festival, dar, pe masura ce multimea a crescut politia a inceput sa traga cu gaze lacrimogene in districtul central de afaceri din Nairobi si in cartierul sarac Kibera. Protestatarii s-au adapostit si au aruncat apoi cu pietre inspre cordoanele de politie.

Manifestatie in Nairobu, Kenya, impotriva cresterii impozitelor. FOTO: Brian Inganga / AP / Profimedia

Politia a tras cu gaze lacrimogene si in Eldoret, orasul natal al lui Ruto din vestul Kenyei, unde multimea de protestatari a umplut strazile si multe intreprinderi au fost inchise de teama violentelor.

Ciocniri au izbucnit si in orasul de coasta Mombasa, iar demonstratii au avut loc in Kisumu, pe malul lacului Victoria, si Garissa, in estul Kenyei, unde politia a blocat drumul principal spre portul Kismayu din Somalia.

In Nairobi, oamenii au scandat ,,Ruto trebuie sa plece", iar multimea a cantat in swahili: ,,Totul poate fi posibil fara Ruto". Muzica a rasunat din difuzoare, iar protestatarii au fluturat steaguri kenyene.

O miscare organica

Mii de persoane au iesit pe strazile din Nairobi si din alte cateva orase in timpul a doua zile de proteste saptamana trecuta, pe masura ce o miscare online, condusa de tineri, a luat amploare.

Duminica, Ruto a laudat protestatarii, spunand ca au fost pasnici si ca guvernul va discuta cu ei despre calea de urmat. Desi initial s-au concentrat asupra legii finantelor, protestatarii si-au extins revendicarile, cerand demisia lui Ruto.

Opozitia a refuzat sa participe la votul din parlament, strigand ,,respingeti, respingeti" atunci cand camera a trecut in revista punctele unul cate unul. Proiectul de lege urmeaza sa fie supus unui al treilea si ultim vot in plenul parlamentului.

Ministerul de Finante a avertizat ca concesiile aprobate ar genera o gaura de 200 de miliarde de silingi kenyeni (1,56 miliarde de dolari) in bugetul pentru 2024/25 si ar obliga guvernul sa faca reduceri de cheltuieli sau sa creasca taxele in alta parte.

Protestatarii si partidele de opozitie au declarat oricum ca aceste concesii nu sunt suficiente si doresc abandonarea intregului proiect de lege.

Comments