Generatiile pe grupe de varsta. Ce caracteristici are fiecare generatie

Generatiile pe grupe de varsta. Ce caracteristici are fiecare generatie

Generatiile pe grupe de varsta. Ce caracteristici are fiecare generatie


Indiferent despre ce limba este vorba se pare ca exista o serie de cuvinte, termeni sau acronime care au reusit sa treaca cu succes granitele lingvistice. Exemplele sunt multiple, insa in acest articol ne vom opri asupra termenilor de care suntem siguri ca ati auzit tot mai des in ultima vreme. Ne referim aici la Mileniali, Generatia X, Generatia Z, Boomers si alte cuvinte similare pe care le folosim pentru a plasa o persoana sau un grup de persoane intr-o anumita generatie, in functie de anul nasterii si de anumite trasaturi de caracter.


Ca societate nu suntem straini de asa-numitul ,,razboi al generatiilor" in care Generatia Z ii critica frecvent pe mileniali pentru blugii stramti ai acestora ori pentru faptul ca folosesc in mod excesiv emoticonul care rade cu lacrimi. In replica, milenialii spun despre ,,adversarii" lor ca au cam mult tupeu si ca sunt obsedati de TikTok si folosesc expresia ,,Ok boomer" pentru a respinge si pentru a submina generatia mai in varsta. Nu stim daca ti-ai pus vreodata problema diferentelor dintre generatii ori daca te-ai intrebat din ce generatie faci parte. In articolul de azi vom vorbi despre toate aceste generatii.


Care este definitia unei generatii


Termenul de generatie este folosit pentru a face referire la un grup de oameni care sunt nascuti in aceeasi perioada si crescuti in acelasi loc. Persoanele din aceasta cohorta prezinta caracteristici, preferinte si valori similare de-a lungul vietii lor.


Specialistii de la Centrul pentru Cinetica Generationala spun ca generatiile reprezinta indicii puternice care arata de unde sa incepi sa te conectezi si sa influentezi oameni de diferite varste. Trebuie sa stii ca exista diferente mari intre generatii si, de asemenea, este important sa cunoastem anii in care incepe si se termina fiecare generatie. Spre exemplu, generatia milenialilor reprezinta cea mai consistenta generatie la nivel global.


Cu toate acestea, se constata o serie de diferente semnificative intre milenialii crescuti in mediul urban si cei crescuti in mediul rural sau cei care se muta intr-o tara noua, relateaza site-ul Genhq. In acelasi timp, trebuie sa stii ca generatiile au caracteristici similare, cum ar fi preferintele de comunicare, de cumparaturi si de motivatie, deoarece au experimentat tendinte similare in aproximativ aceeasi etapa de viata si prin canale similare, cum ar fi mediul online, televiziune, telefonul mobil si altele.


Tendintele de formare a fiecarei generatii sunt cele mai influente pe masura ce oamenii ajung la majoritate, ceea ce inseamna ca persoanele dintr-o anumita generatie vor dezvolta si vor impartasi valori, credinte si asteptari similare. Insa, la fel de important este faptul ca, la nivel individual, fiecare individ este diferit. Faptul ca privim oamenii printr-o lentila generationala ofera o predictibilitate utila pentru cei care incearca sa ajunga, sa informeze sau sa convinga o mare parte a populatiei.


Care sunt generatiile pe grupe de varsta


In prezent, cinci generatii alcatuiesc societatea moderna, iar fiecare dintre acestea detine un rol esential pe piata fortei de munca si in comunitate. In functie de anul nasterii, potrivit& Beresford Research, generatiile actuale sunt:


Generatia Tacuta (Traditionalistii)


Aceasta generatie este formata din persoanele nascute in 1945 sau inainte de acest an. Cei din aceasta generatie sunt adeseori descrisi ca fiind conservatori, traditionalisti si putin reticenti la vantul schimbarii. Aceasta atitudine poate fi inteleasa cu usurinta avand in vedere faptul ca vorbim despre cei nascuti si crescuti intr-o perioada dificila, imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand intreaga lume se confrunta cu o profunda criza economica. Tocmai din aceasta cauza, cei din Generatia Tacuta acorda o importanta deosebita stabilitatii si sigurantei financiare si sunt din fire muncitori si au, totodata, o abordare practica a vietii. Persoanele din aceasta generatie sunt cele care au supravietuit unei perioade extrem de dificila, care a fost urmata de un ,,boom" economic si de miscari sociale care au incercat sa schimbe mentalitati si sa reformeze sistemele, mai ales dupa anii '60.


Generatia Baby Boomers


Persoanele nascute intre anii 1946 si 1964, adica cei care au depasit dificultatile din perioada postbelica, sunt cunoscute sub numele de Baby Boomers. Sunt denumite astfel deoarece s-au nascut intr-o perioada de crestere semnificativa a ratei natalitatii si de relativa prosperitate la nivel mondial. Aceasta generatie a experimentat progresul tehnologic, influenta crescanda a mass-media asupra societatii si o echilibrare intre viata de familie si cea profesionala. In pofida acestui aspect, membrii Generatiei Baby Boomers nu au devenit dependenti de tehnologia moderna precum telefoanele mobile sau televizorul, spre deosebire de generatiile ulterioare. In schimb, ei sunt consumatori activi si valorizeaza detinerea unei masini si a unei case.


Generatia X


Adeseori denumita ,,generatia pierduta", ,,generatia cu cheia la gat" sau ,,generatia MTV", aceasta din urma denumire facand trimitere evident la popularul post de televiziune lansat la inceputul anilor '80. Generatia X este alcatuita din persoanele care s-au nascut intre anii 1965 si 1980. Aceasta este cea care a fost nevoita sa reconstruiasca lumea dupa distrugerile provocate de cel de-Al Doilea Razboi Mondial.


De asemenea, aceasta generatie s-a confruntat cu o serie de probleme legate de somaj, motiv pentru care a transformat munca intr-o adevarata filosofie de viata. Membrii Generatiei X sunt independenti, pragmatici, muncitori, bine pregatiti din punct de vedere profesional si realisti. Ambitia, individualismul si angajamentul fata de munca sunt principalele lor valori, iar multi dintre ei sunt oameni de cariera, mai noteaza sursa citata.


Generatia Y (milenialii)


Include persoanele care s-au nascut intre anii 1981 si 1995. Generatia Y mai este cunoscuta si sub denumirea de mileniali deoarece multi dintre oamenii nascuti in acest interval au devenit adulti la inceputul noului mileniu. Aceasta generatie este caracterizata de impactul enorm pe care l-a avut tehnologia digitala in viata cotidiana. Desi nu s-au nascut in era telefoanelor mobile, acesti oameni au adoptat si s-au adaptat rapid la noile tehnologii si au reusit sa treaca fara niciun fel de probleme de la mediul analogic la cel digital. Cohorta a fost descrisa drept ,,nomazii digitali" datorita faptului ca au crescut in era internetului si a retelelor de socializare. De asemenea, ei au asistat la ascensiunea mesageriei instantanee, a laptopurilor si a revolutiei smartphone-urilor. Foarte competitivi din fire, dar si idealisti, membrii Generatiei Y sunt determinati sa schimbe lumea, nu doar sa se adapteze la cerintele acesteia. Acest lucru ii deosebeste de parintii lor, care nu indrazneau sa-si stabileasca obiective prea ambitioase.


Generatia Z (iGen)


Generatia Z este alcatuita din persoanele nascute intre anii 1996 si 2015. Acestea sunt cunoscute in mod colocvial sub numele de ,,zoomers", termen care nu a fost inventat dupa cunoscutul serviciu de mesagerie video, ci reprezinta un joc de cuvinte care face trimitere la ,,boomers" (a doua generatie) si se refera la modul rapid de cresterea a generatiei Z intr-o perioada de boom tehnologic si cultural.


De asemenea, Generatia Z este cunoscuta drept prima generatie ,,nascuta cu smartphone-ul in mana", care a crescut cu internetul mai mult decat cu televizorul. Retelele de socializare, comunicarea online si relatiile la distanta sunt cateva dintre elementele definitorii ale vietii celor din Generatia Z. Acestia sunt independenti si, pe de-o parte, sunt adeptii libertatii de miscare, iar pe de alta parte, se implica in diverse cauze sociale. Cu toate acestea, pot avea dificultati in dezvoltarea relatiilor interpersonale si pot fi influentati usor de ceea ce vad in mediul online.


In acelasi timp, Generatia Z este considerata cea mai deprimata si mai pesimista dintre toate generatiile, asta din cauza numeroaselor presiuni de ordin socio-politic, cum ar fi amenintarea cu violenta, aparitia retelelor sociale si preocuparile legate de schimbarile climatice, relateaza Euronews.com.


Care sunt cele mai noi generatii


Celor cinci generatii li se adauga& Generatia Alpha si Generatia Beta. De asemenea, ne putem referi la& asa-numita Generatie Beta, care include persoanele care se vor naste in viitor, intr-o societate care va cunoaste alte provocari si alte valori, inclusiv un rol tot mai important al Inteligentei Artificiale.


Generatia Alfa


Generatia Alfa este si cea mai tanara, fiind alcatuita din copiii care s-au nascut dupa anii 2013-2015. Este o noua generatie in crestere de care multi oameni nu au auzit, motiv pentru care este inca prea devreme pentru a fi evaluata. Asta, deoarece este inca in formare, iar copiii care fac parte din aceasta generatie nu si-au definit inca personalitatea. Pentru ca s-au nascut si cresc intr-o era a tehnologiei avansate si a interactiunii in mediul online, acesti copii vor fi expusi la numeroase inovatii tehnologice, care le vor influenta comportamentul si modul in care vor interactiona cu lumea din jurul lor.


Totodata, sunt primii copii care au avut scoala online din cauza pandemiei de COVID-19 si sunt obisnuiti sa foloseasca diverse gadgeturi de la varste fragede. De asemenea, acestia vor creste odata cu diversele manifestari ale Inteligentei Artificiale, cum ar fi ChatGPT sau asistentii virtuali Siri sau Alexa, care le vor influenta in mod semnificativ comportamentul.


Generatia Beta


Generatia Beta reprezinta urmatoarea etapa in evolutia societatii si este compusa din copiii nascuti dupa anul 2020. Acestia vor creste intr-o lume in care inteligenta artificiala va fi omniprezenta si accesibila pentru majoritatea oamenilor. Educatia, interactiunile sociale si locurile de munca vor fi puternic influentate de tehnologie, mai ales pe cea bazata pe AI, usurandu-le viata si deschizandu-le noi oportunitati de cunoastere si de interactiune prin realitatea virtuala si augmentata.


Foto: Shutterstock.com


Comments