Ghidul dupa care Securitatea realiza filajul romanilor suspectati de atitudini impotriva regimului c...


Represiunea securitatii in perioada comunista se realiza prin mai multe metode. Una dintre acestea era urmarirea informativa a ,,obiectivelor", ascultarea convorbirilor si surprinderea acestora in viata de zi cu zi. Dosarele desecretizate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cuprind note informative si fotografii ale persoanelor urmarite.&


Angajatii Securitatii aveau si un manual dupa care se ghidau atunci cand realizau fotografiile pe strada. Sistemul de filaj folosit era cel denumit ,,de pe ambele trotuare, pe strazi paralele, prin incadrare, in lant, din locuri fixe".


Sistemul de pe ambele trotuare se folosea ,,pe strazile semiaglomerate, lucratorii de echipa mergand dispusi pe ambele trotuare la distanta ce difera de aglomeratia strazii si topografia terenului care sa le asigure vizibilitate intre ei".


Sarcina de a fila direct obiectivul o avea ,,lucratorul de pe primul plan (trotuarul opus), iar la limita posibilitatilor de observare, activitatea obiectivului este observata si de lucratorul de pe planul 2". Securistii trebuiau sa studieze terenul la domiciliul si la locul sau de munca ,,pentru cunoasterea posibilitatilor de efectuare a filajului, atat ziua cat si seara".&


De asemenea, trebuiau sa cunoasca cum sunt ,,orientate ferestrele, strazile din jur, cate intrari - iesiri are imobilul, directiile probabile de plecare ale obiectivului". Existau indicatii si pentru situatiile in care persoana urmarita se deplasa cu mijloacele de transport in comun, dar si in cazul in care se afla in lift.


Securitatea avea un serviciu specializat denumit ,,F", care se ocupa exclusiv de filajul obiectivelor. Atunci cand persoanele nu erau cunoscute sau nu avea denumiri de obiectiv, referirile se faceau la ,,individul" sau ,,individa". Daca se dorea ascultarea ,,obiectivelor" in interiorul locuintelor, se decidea instalarea de tehnica care permitea interceptarea convorbirilor.


Negativul pozelor, depus obligatoriu la dosar


De cele mai multe ori, rezultatul filajelor nu arata nimic din ceea ce securistii banuiau initial, persoanele vizate avand preocupari normale de viata. Cu toate acestea, se realizau fotografii din mai multe unghiuri si erau intocmite note de informare fara nicio valoare operativa, care erau depuse la dosar. Pe versoul fotografiilor se scria cu mana o scurta explicatie in legatura cu persoanele care era surprinse in imagine.


Obligatoriu se atasa si negativul pozelor si se preciza si lungimea acestuia. Organele de securitate se asigurau, astfel, ca acele imagini nu putea fi utilizate in alte scopuri, iar ,,obiectivele" filate nu aflau niciodata despre actiunile de urmarire.


Fotografie a studentilor arabi

In afara de romanii care erau suspectati de comiterea unor actiuni ostile regimului epocii de aur, in vizor intrau, obligatoriu, turistii si studentii straini. Romania avea in perioada comunista sute de studenti arabi, care invatau la universitati din marile orase.


Potrivit unui document desecretizat de CNSAS, in aprilie 1978, la Craiova, erau filati patru studenti arabi care s-au intalnit cu un cetatean roman la restaurantul Jiul.


,,Dupa iesirea din local, cei patru studenti arabi si-au luat la revedere de la individul roman apoi s-au despartit, urcandu-se in autoturismul Fiat 125, iar romanul in autoturismul Dacia 1300. Momentul a fost fotografiat. Alaturat anexam trei fotografii", se sustinea intr-o nota semnata de seful Serviciului ,,F", col. Radu Visan. Documentul este completat, ulterior, cu precizarea ca a fost identificat cetateanul roman, care locuia in comuna Bradesti.&


Nota privind studentul arab

Intr-un alt document, datat 13 februarie 1985, aceeasi structura de securitate raporta rezultatul filajului asupra obiectivelor ,,Dan" si Anania": ,,In ziua de 7.02.1985, obiectiva Anania, lucrata pe linia serviciului I, a fost vazuta impreuna cu numitul Roman Ioan conspirativ Dan, lucrat pe aceeasi linie, deplasandu-se spre domiciliul acesteia. Negasind pe nimeni acasa, au plecat. De la gazda postului de filaj s-a aflat ca Anania s-a casatorit cu Dan si s-au stabilit in municipiul Oradea. In prezent, buletinele lor de identitate sunt la militia municipiului Oradea pentru preschimbare. Au anuntat ca vor reveni la Craiova in luna martie a.c.".&


Filaj obiectiva Anania


,,Sectantii", periculosi pentru regim


In structura fostei securitati, serviciul I avea ca misiune ,,informatiile interne", serviciul II - contrainformatii economice, iar serviciul III - contraspionajul. Tot la Securitatea Dolj erau intocmite in cursul lunii iulie 1985 mai multe note de identificare si filare pentru obiectivele ,,Crinu" si ,,Hari", adepti ai Bisericii Crestini dupa Evanghelie.


Toti romanii care aderau la alte culte religioase, in afara celui ortodox, erau numiti ,,sectanti" si erau considerati periculosi pentru regim. Notele cuprind fotografii cu cele doua persoane vizate si vizitatorii acestora, precum si informatii sumare despre intalnirile care aveau loc.&







Actiunea ,,Rica", filajul inutil al unor germani la Craiova



In& 24 mai 1988, locotenent-colonelul Marin Antonie, seful Serviciului ,,F" prezenta rezultatele filajului efectuat in zilele de 22 si 23 mai asupra cetateanului german Rada Willi Kurt si sotiei acestuia. Actiunea a fost denumita ,,Rica", dupa numele unui alt ,,obiectiv", cetatean roman.


,,La orele 8.00, s-au infiintat posturi de filaj la Casa de rugaciuni din str. Deva, unde obiectivul Rica si sotia s-au deplasat cu autoturismul Dacia 1300 cu nr. 3-DJ-8056, de la hotelul Jiul. Intre orele 8.00 - 11.00 au fost vazuti intrand cca. 30-40 de credinciosi. La orele 12.05, de la Casa de rugaciuni au iesit in grupuri mai mici peste 100 de credinciosi. La poarta printre enoriasi se afla si ob. Rica si sotia, care avea flori in mana, un individ blond (cetateanul german - n.r.) si o familie, individa fiind la volan, au urcat in autoturismul Dacia 1300.


Cu acesta, cei mentionati s-au deplasat la adresa din strada N. Balcescu, unde au introdus autoturismul in curtea imobilului. In timpul cat Rica si sotia s-au aflat la adresa, a intrat o individa venita cu autoturismul 3-DJ-9456, sotul asteptand-o in autoturism. Dupa circa 5 minute, individa a iesit de la adresa si cu autoturismul a plecat in oras", scria, cu mare zel, seful din Securitatea Dolj. Cei doi cetateni germani au fost urmariti pana ce au ajuns, seara, la hotel, dar si in ziua urmatoare pana cand au parasit municipiul Craiova.


Filajul cetatenilor germani

Filaj la Rocky II si Misterele Bucurestilor


Tinte obligatorii erau familiile persoanelor care reuseau sa fuga in Occident. O nota din 21 iunie 1989, o viza pe o femeie, tot din comuna Bradesti: ,,In ziua de 19.06.1989, numita, om al muncii la Schela de Foraj Bradesti, a fost vazuta in fata Complexului Comercial Union asteptand pe cineva. Despre susnumita se cunoaste ca are un fiu care a trecut fraudulos frontiera. Anexam doua fotografii si negativul in lungime de 9 cm".


Tot in Dolj, a intrat in atentia securitatii comuniste si obiectivul ,,Micu", din comuna Bucovat, in legatura cu care s-a realizat o veritabila operatiune de urmarire. Activitatea acestuia din data de 7 noiembrie 1989, cu circa o luna inainte de izbucnirea Revolutiei, este prezentata pe ore, cu date amanuntite. Acesta s-a intalnit, in perimetrul universitatii din Craiova cu alte doua persoane, care erau, de asemenea, ,,obiective" vizate de filaje.


,,Dupa ora 10, ob. Micu si ob. Marin au iesit din bufet si pe strada Panait Mosoiu s-au intalnit cu ob. Costea. Micu s-a despartit de legatura Marin si, in mod discret, i-a facut semn lui Costea sa il urmeze. Au mers unul dupa altul pana pe strada Oltetului unde au luat legatura directa. Impreuna au mers discutand si au intrat la bufetul Tosca. De aici au iesit dupa circa 10 minute si au mers la Cinematograful Patria. Au cumparat bilete la suprapret dupa care au ramas in fata cinematografului discutand, fiind foarte atenti la persoanele din jur", se precizeaza in nota informativa.


Cei trei sunt urmariti in continuare si, la un moment dat, securistul care realiza filajul a observat ca ,,Micu a primit de la Costea doua pachete de marimea unei bancnote de 100 de lei, in grosime fiecare de 1 cm, invelite in hartie alba".&



Obiectivul ,,Micu" a introdus cele doua pachete in buzunar, dupa care cei doi au intrat in cinematograf si au urmarit filmul Rocky II. ,,Aventura" relatata de informator a continuat si dupa incheierea filmului, acestia ajungand, in final, in sediul Universitatii, cand a fost sesizat ,,organul informativ".


Cei trei au fost ridicati si condusi la sediul militiei municipale, unde ar fi fost tinuti pana a doua zi dimineata, 8 noiembrie 1989. Ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, ,,Micu" merge din nou la cinema unde vizioneaza ,,Misterele Bucurestilor", dupa care se indreapta spre comuna de domiciliu, unde intra la un local de unde va iesi in stare avansata de ebrietate.&


In Alba existau 10.000 de informatori


Istoricul Liviu Zgarciu de la Muzeul Unirii din Alba Iulia afirma ca astfel de practici erau des intalnite in perioada comunista si erau realizate si cu ajutorul informatorilor.


,,Toti stiau ca Securitatea este peste tot, urmareste tot. Era o psihoza. Romanii ajungeau sa creada ca informatorul Securitatii putea fi colegul de serviciu, vecinul de palier sau chiar o ruda racolata de securisti sub amenintari", spune cercetatorul CNSAS.


Acesta sustine ca doar in Alba existau, in decembrie '89, peste 10.000 de informatori, respectiv trei la suta din populatia judetului. La acestia se adaugau cei care lucrau efectiv in sistem, al caror numar era de asemenea important. Cercetarile au aratat ca in perioada de glorie a comunismului in Romania existau circa 500.000 de informatori. Acestia aveau nume conspirative si, cei mai multi, primeau bani in schimbul serviciilor oferite Securitatii.


Comments