GRESELI – 20 de cuvinte pe care multi le pronuntam incorect

GRESELI – 20 de cuvinte pe care multi le pronuntam incorect

GREȘELI Cu toate ca ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit in fiecare zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV. Ba chiar le găsim scrise greșit în diverse articole, din mediul online. 

Site-ul all4romania.eu a strâns 20 dintre cuvintele pe care cei mai mulți dintre noi avem tendința să le pronunțăm greșit.

Repercursiune – forma corectă a cuvântului este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită care include un R în plus.

Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Aşadar vroiam este o combinaţie a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream.

Mingie – forma corectă a cuvântului este minge.

Plaje – forma corectă a cuvântului la singular este plajă. Aşadar, formularea: mergem să facem plaje este incorectă.

Ţigare – forma corectă a cuvântului este ţigară.

Şcenă – forma corectă a cuvântului este scenă şi tot aşa se şi pronunţă: cu S, nu cu Ş.

Jmecher – forma corectă este şmecher. Tot aşa se şi pronunţă, însă derivaţia de la şmecher la jmecher vine din cauza dificultăţilor de pronunţie pe sunetele complementare S/Z sau Ş/J.

Punt sau punc – forma corectă este punct şi se pronunţă toate sunetele din cuvânt.

Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.

Continuarea, AICI.

Sursă foto.

Comments