Greva profesorilor continua, dupa o noua runda de negocieri esuate intre sindicalisti si Guvern. Mai...


Profesorii vor continua greva din Educatie si miercuri, 24 mai, a declarat presedintele Federatiei ,,Spiru Haret", Marius Nistor, pentru Libertatea, dupa discutiile informale avute marti la sediul Guvernului. Inaintea sedintei, premierul Nicolae Ciuca a spus ca revendicarile sindicatelor sunt ,,foarte, foarte greu de indeplinit" si a lansat un nou apel catre acestia sa revina la catedra: ,,Nu e momentul sa rezolvam problemele, blocand anul scolar".


16:5823-05-2023

Greva continua si miercuri


Greva profesorilor va continua pentru a treia zi consecutiv, in urma discutiilor de la Guvern, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie ,,Spiru Haret", Marius Nistor, pentru Libertatea.


,,A fost o discutie informala, a ramas ca guvernul analizeaza, va face calcule si ramane sa mai discutam. I-am invitat maine, la ora 17.00, sa participe la sedinta celor 3 federatii din invatamantul preuniversitar si universitar, la sediul FSLI. Vor participa premierul Nicolae Ciuca, domnul presedinte al Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, doamna ministru al Educatiei, Ligia Deca, si ministrii de la Munca si Finante", a spus sindicalistul pentru Libertatea.


,,Deci, greva continua", a adaugat el, la putin timp dupa ce a iesit de la negocieri.


16:5023-05-2023

Discutiile cu sindicatele s-au terminat dupa nici doua ore


Discutiile informale purtate la Palatul Victoria s-au terminat la ora 16.45, potrivit informatiilor Libertatea obtinute din interiorul sedintei.


16:0123-05-2023

Se discuta de o ora


Noile discutii de la Palatul Victoria, incepute la ora 15.00, continua. La sedinta informala participa sindicalistii din Educatie, premierul Nicolae Ciuca, liderul PSD si posibilul viitor premier Marcel Ciolacu, dar si ministrul educatiei, Ligia Deca.


15:0223-05-2023

Legea salarizarii unitare va fi gata pana la 15 iulie, spune Ciuca


Premierul Nicolae Ciuca a transmis, dupa discutiile avute cu reprezentantii parintilor si elevilor, ca revendicarile salariale ale profesorilor vor fi rezolvate in legea salarizarii unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza pana la 15 iulie.


,,Reiterez disponibilitatea mea si a intregului aparat guvernamental la dialog, oricat va fi nevoie", a spus premierul intr-un mesaj public, transmis pe Facebook.


El a adaugat ca ,,ordonanta cu masurile pentru profesori, care cuprinde Anexa 8, ajutorul pentru debutanti si cei care predau in zone defavorizate vor intra in sedinta de guvern de vineri".



https://www.youtube.com/watch?v=3CJSzqZmX7A

De la ora 15.00, premierul Ciuca si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, au discutii informale la Guvern, cu sindicatele din educatie, pentru prima oara dupa ce negocierile de acum doua zile au esuat, iar profesorii au intrat in greva generala.


13:4623-05-2023

Carbunaru: Guvernul Romaniei nu este in greva, nici din perspectiva activitatii administrative, nici a dialogului


Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a declarat dupa discutiile dintre reprezentantii parintilor, elevilor si premier ca Executivul este deschis la dialog, amintind propunerile facute deja in discutiile cu sindicatele din invatamant.


,,Guvernul Romaniei nu este in greva, nici din perspectiva activitatii administrative, nici a dialogului. Ceea ce Guvernul ofera in acest moment este ceea ce am anuntat public - o grija fata de debutanti in legatura cu care reprezentantii sindicatelor au transmis ca este nevoie de actiune si, de aceea, Guvernul a venit cu bonusuri care sa compenseze dificultatile financiare cu care se confrunta cei care intra in sistemul educational", a spus Carbunaru, care a vorbit despre o masura ,,tranzitorie" pana la adoptarea noii legi a salarizarii.


,,In al doilea rand, personalul nedidactic care, pana acum, nu beneficia de completarea veniturilor pana la nivelul prevazut de legea salarizarii care este acum in vigoare. Cei de la Ministerul Muncii lucreaza pentru a transpune intr-un act normativ masura care sa majoreze veniturile acestor oameni", a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.


13:3023-05-2023

Ce spun reprezentantii parintilor si elevilor despre incetarea grevei doar pentru sustinerea examenelor


Reprezentantii parintilor si elevilor au fost intrebati, in conferinta de presa de dupa discutiile de la Guvern, daca ar accepta ca greva sa fie oprita doar pe durata examenelor nationale.


,,Acceptam orice este im beneficiul elevilor. Si aceasta varianta ar fi buna, poate fi una dintre propuneri", a declarat Iulian Cristache.


,,Ar fi mai mult o solutie de compromis, tocmai pentru ca este nevoie ca elevii sa sustina aceste examene. Trebuie sa vedem, insa, cum rezolvam problema de la radacina si daca cerintele profesorilor sunt, cu adevarat, satisfacute sau nu", a precizat, la randul ei, Miruna Croitoru.


In ceea ce priveste posibilitatea ca orele pierdute in timpul grevei sa fie recuperate in timpul verii, atat reprezentantul parintilor cat si cea a elevilor au precizat ca totul depinde de durata gravei. ,,Daca vorbim de doua-trei saptamani, trebuie discutat de la inceputul anului scolar viitor", a spus Iulian Cristache.


De asemenea, in legatura cu cazurile in care unii profesori au semnat pentru greva, dar i-au chemat pe elevi la cursuri, Cristache a precizat ca se poate spune ca acestia sunt ,,parinti mai mult decat profesori", adica ,,sustin aceste revendicari, dar, fiind parinti, isi dau seama ca nu elevii trebuie sa sufere in acest conflict".


13:2023-05-2023

Guvernul a chemat sindicatele la negocieri la ora 15.00


O noua runda de negocieri intre Guvern si reprezentantii sindicatelor din invatamant este programata de la ora 15.00.


13:1623-05-2023

Presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti: ,,Nu are voie nimeni sa se joace cu un an din viata acestor elevi"


Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, a declarat dupa discutiile cu premierul ca daca greva din educatie se va prelungi mai mult de o saptamana, situatia va fi ,,destul de periculoasa pentru viitorul" elevilor.


,,Categoric este o situatie conflictuala pe care trebuie sa o rezolvam prin dialog intre Guvern si reprezentantii sindicatelor. Daca vom intarzia mai mult de o saptamana, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii, in sensul in care avem un calendar agreat referitor la structura anului scolar, un calendar care trebuie sa duca in final la sustinerea celor doua examene nationale. Nu consideram util ca aceasta greva sa continue in sensul in care examenele pot fi amanate. Nu are voie nimeni sa se joace cu un an din viata acestor elevi. Este dreptul lor sa sustina aceste examene", a spus Iulian Cristache.


Intrebat daca la intalnirea cu Nicolae Ciuca, a cerut Guvernului sa cheme sindicatele la negocieri, Iulian Cristache a precizat: ,,Noi am venit sa transmitem nemultumirea parintilor, in sensul in care exista riscul sa se amane aceste examene. Bineinteles ca, pe fondul acestor discutii, ne doream sa se intalneasca cu sindicatele, pentru ca la intalnirea de duminica, cel putin asa cum au declarat sindicatele, nu s-a ajuns la consens. Era obligatoriu sa se intalneasca cat mai repede. Inteleg ca la ora 15.00 vor avea o intalnire, ceea ce inseamna ca intalnirea noastra de astazi a dat roade".


Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Ligia Deca, la discutii. Foto: Guvernul Romaniei

13:0823-05-2023

Presedinta Consiliului National al Elevilor: ,,Greva este o situatie care de dezavantajeaza pe toti"


Miruna Croitoru, presedinta Consilului National al Elevilor, a declarat la finalul discutiilor cu premierul Nicolae Ciuca, de la Palatul Victoria, ca elevii si-ar dori ca greva din educatie sa se incheie cat mai curand, astfel incat sa poata reveni la cursuri.


,,Este o situatie care de dezavantajeaza pe toti. Ne-am dori ca aceasta situatie sa se incheie cat mai devreme, chiar saptamana aceasta, astfel incat saptamana viitoare sa revenim la cursuri in mod normal. Cand vorbim de o salarizare corespunzatoare, vorbim de o crestere a calitatii actului didactic. Greva in sine afecteaza elevii din Romania pentru ca isi pierd si ei din ce in ce mai mult increderea in sistem", a declarat reprezentanta elevilor.


11:5723-05-2023

Sindicatele, chemate la noi discutii (surse)


Reprezentantii sindicatelor din invatamant au fost chemati la noi discutii la Guvern in aceasta dupa-amiaza, potrivit unor surse politice consultate de Libertatea. Invitatia a venit la cateva ore dupa ce premierul a spus ca nu poate satisface revendicarile acestora.


11:4523-05-2023

Ce le-a spus Ciuca parintilor si elevilor (surse)


In timpul discutiei cu reprezentantii parintilor si elevilor, premierul Ciuca le-a cerut acestora sa ,,fie parte a solutiei si sa sustineti demersurile noastre pentru a stinge aceasta greva", au afirmat surse guvernamentale pentru Libertatea.


,,Problemele salariale vor fi rezolvate in legea salarizarii unitare, avem nevoie de incredere. Fac oricate intalniri e nevoie pentru a opri greva dar nu putem depasi cadrul legal", a mai transmis premierul, potrivit surselor Libertatea.


11:2023-05-2023

Evaluarea Nationala de la clasa a-VI-a, amanata de greva


Evaluarea nationala de la clasa a VI-a, care trebuia sa inceapa miercuri, 24 mai, a fost amanata cu o saptamana, a anuntat Ministerul Educatiei.


Citeste intreaga stire: Evaluarea nationala pentru clasa a VI-a, amanata din cauza grevei profesorilor. Testarile, reprogramate peste o saptamana


9:3023-05-2023

Ciuca, despre cererile sindicatelor: ,,Absolut foarte, foarte greu de indeplinit"


,,Nu cred ca in momentul de fata este momentul prin care sa putem sa rezolvam problemele blocand anul scolar", a afirmat din nou premierul, marti dimineata, in a doua zi a grevei generale a profesorilor". El a mai afirmat ca revendicarile sindicatelor sindicatele sunt absolut foarte, foarte greu de indeplinit in momentul de fata.


Citeste declaratiile premierului: In a doua zi de greva a profesorilor, Ciuca spune ca cererile sindicatelor ,,sunt absolut foarte, foarte greu de indeplinit in momentul de fata"


8:0223-05-2023

Intalnire cu reprezentantii parintilor si elevilor. Pe agenda oficiala, nu e nicio intalnire cu sindicatele


Premierul Nicolae Ciuca urmeaza sa aiba, de la ora 11, consultari cu reprezentantii asociatiilor de parinti si de elevi la Palatul Victoriei, conform agendei oficiale.


Pe agenda oficiala nu apare nicio intalnire cu sindicatele din invatamant, ultimul dialog fata-n fata intre Guvern si sindicate avand loc duminica, 21 mai.


***


Peste 150.000 de profesori din intreaga tara au intrat de luni in greva, alaturi de cateva zeci de mii de angajati din randul personalului auxiliar si nedidactic. In prima zi nu a existat nicio runda de negocieri, ci doar apeluri din partea premierului Nicolae Ciuca si a unor ministri pentru dialog si incetarea grevei.


Ministerul Educatiei a anuntat ca lucreaza la cadrul legal care sa permita acordarea de bonusuri si suplimente pentru profesorii debutanti si pentru cei care lucreaza in medii dificile. Este vorba de aceleasi propuneri pe care guvernantii le-au facut duminica sindicatelor si pe care acestia din urma le-au respins, cerand in continuare cresteri salariale.


Ministrul muncii, Marius Budai, a anuntat ca se va adopta o ordonanta de urgenta pentru cresterea cu 9% a salariului personalului auxiliar si nedidactic si pentru introducere de bonusuri pentru profesorii debutanti.


In schimb, solicitarea profesorilor privind cresterea salariului va fi abordata abia odata cu adoptarea legii salarizarii, care are termen pana pe 15 iulie sa fie finalizata si pusa in dezbateri cu sindicatele, pentru ca din 1 septembrie sa intre in circuitul parlamentar de adoptare.


Premierul cere oprirea grevei


Fara a avea o noua runda de negocieri cu sindicatele, Nicolae Ciuca a cerut luni seara profesorilor sa renunte la greva generala si sa revina la ore, invocand faptul ca se apropie Evaluarea Nationala si admiterea la liceu.


,,Fac apel la cadrele didactice si la intreg personalul din educatie sa revina la catedra, mai ales in aceasta perioada extrem de importanta pentru elevi, in care au nevoie de sustinerea si incurajarea noastra", a transmis premierul pe Facebook, la scurt timp dupa ce Parlamentul a adoptat legile educatiei.


Acesta a mentionat ca Guvernul lucreaza la noua lege a salarizarii, pentru care exista un calendar si a subliniat inca o data disponibilitatea pentru dialog. In schimb, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a transmis ca o astfel de atitudine va face ca numarul profesorilor care se alatura grevei sa creasca.


,,Pai, dupa mesajul acesta, pe care l-a trimis premierul, s-ar putea sa creasca numarul de protestatari maine. Oamenii vor lucruri concrete. Cum isi imagineaza ca o sa intre oamenii la clasa in urma unui mesaj lansat de premierul Romaniei? Vrem lucruri concrete, asta ne cer oamenii, nu mai accepta promisiuni ferme", a spus Hancescu, intr-o interventie la Antena 3.


Sindicalistii ameninta si cu proteste in strada


Liderii sindicali au cerut Guvernului ,,sa gaseasca solutii pentru problemele din educatie", avertizand ca pe langa greva generala, declansata luni, salariatii din invatamant sunt pregatiti sa iasa in strada.


,,Atentionam Guvernul Romaniei ca daca in perioada imediat urmatoare nu se implica serios in solutionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din invatamant si nu vine cu propuneri care sa fie acceptate de membrii de sindicat, salariatii din educatie sunt hotarati ca in paralel cu greva generala, sa iasa masiv in strada", au transmis principalele federatii sindicale.


Solicitarile profesorilor


Sindicalistii cer majorarea salariilor ,,in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate":


salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, adica sa plece de la 4.000 de lei;
indexarea anuala a salariilor personalului platit din fonduri publice cu rata inflatiei sa devina o regula;
plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic.

De asemenea, solicitarile includ acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevazute de lege si de contractele colective de munca - decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar sau compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat -, precum si cresterea anuala a investitiilor din invatamant.


Comments