Heroina, femei usoare si moarte subita. Beizadelele din Bucurestiul interbelic - Ionel Ghica

Heroina, femei usoare si moarte subita. Beizadelele din Bucurestiul interbelic - Ionel Ghica

Heroina, femei usoare si moarte subita. Beizadelele din Bucurestiul interbelic - Ionel Ghica

Marti, 31 mai 1932, in presa bucuresteana aparea un titlu care i-a scurtcircuitat pe cititori: ,,MOARTEA AVIATORULUI IONEL GHICA. SE CREDE CA S-A INTOXICAT CU EROINA (heroina - N.R.)."

"Gardianul de pe strada Radu de la Afumati -- acolo unde Ghica a cazut in nesimtire -- a dat urmatoarele detalii autoritatilor: pe la orele 5.30, un automobil deschis s'a oprit in coltul strazei. Ce s'a petrecut in automobil, -- se banueste. Un domn [(probabil d. Dinu Toporan) a scos din masina pe Ionel Ghica. L'a asezat pe trotuar si a inceput sa-l frectioneze. Un adevarat masaj. Ionel Ghica cazuse in stare de inconstienta, inchisese ochii, -- din gura se prelingea in fasii albe, spuma morutei... In acel moment s'a facut apel la gardian... Ionel Ghica a ramas in strada sub privegherea gardianului (...)", scrie Lupta din iunie 1932.

CINE ERAU PERSONAJELE: IONEL GHICA - AVIATOR SI AVENTURIER MONDEN, DINU TOPORAN - PRIETEN, POSIBIL DEALER SI PROXENET, GABI MOGALEA - VEDETA A LUMII MONDENE/SOCIALITE

Jurnalistii vorbeau despre ,,teribila degringolada a unora", sugerand ca principalii vinovati ar fi binevoitorii care i-au hranit viciile tanarului aviator. De fapt, Ionel Ghica intrase in spitala mortii de mai multa vreme; atat aventurile sale aeriene, cat si cele terestre, la volanul masinilor de curse, fiind tot atata provocari la adresa mortii. Cand a simti ca are nevoie in permanenta de explozia de adrenalina de la mansa sau volan, in viata sa au intrat "COCO" - cocaina, EROINA - heroina, petrecerile interminabile si aventurile amoroase pe banda rulanta.

Unul dintre articolele care anuntau moartea aviatorului Ionel Ghica (sursa captura: Istorie si civilizatie)

STILUL DE VIATA AL "GENERATIEI PIERDUTE" A MARELUI GATSBY FACEA RAVAGII IN BUCURESTI

Extras din Oglida Lunii, 1932, (sursa: Digiteca Arcanum)

Anchetatorii l-au si descris pe tanarul Ghica drept "un infrant al criminalei pasiuni a betiei reci", dupa cum relateaza comisarul de politie si doctor in istorie Florin Sinca, in lucrarea sa ,,Istoria Politiei Capitalei". ,,Intors cu stralucitoare glorie dintr-un raid aeronautic superb a cazut totusi a doua zi chiar in acelasi mediu din care abia evadase. S-a intors la abuzul de chefuri, cocaina, eroina."Fiind de o vorba de un reprezentant de frunte al aristocratiei romanesti, o parte a presei a pus tragediei pe seama anturajului si a unor oameni precum ,,mondenul" Dinu Topoanu sau dealerul Ion Chitu. Acelasi cerc vicios este considerat responsabil si pentru o alta moarte celebra in epoca, cea a divei Gabi Mogalea, survenita cu putin timp inainte.

"E vorba de sinuciderea frumoasei craiovence Baby Mogalea, survenita la hotel ,,Athenee Palace" dupa o noapte in care sinucigasa a prizat praf alb in compania unor prieteni a caror nume, lucru semnificativ si retinut de autoritati, e intalnit astazi in afacerea Ionel Ghica... Cazul Baby Mogalea, cu toata ravna unora de a inabusi afacerea, a provocat in aceea vreme un enorm (...). Primul procuror de pe acea vreme a facut sa defileze pe la cabinetul sau intreaga lume a celor cari intretineau focul sacru al betiilor cu stupefiante" scria presa vremii.

In urma lui Ionel Ghica a ramas un mormant in paragina, in zona Racari, performanta celui mai lung zbor solitar la acea vreme (Bucuresti-Saigon, 20,068 km in cinci zile si jumatate -67,30 ore de zbor efectiv) si un destin perfect descris de replica asociata, cateva decenii mai tarziu, cu moartea lui James Dean: ,,traieste repede, mori tanar".

ionel ghica, aviator, cocaina, heroina, carol al II-leaCe parere ai despre acest articol?

Comments