In a doua zi de greva a profesorilor, Ciuca spune ca cererile sindicatelor ,,sunt absolut foarte, fo...


Premierul Nicolae Ciuca a declarat marti dimineata ca majorarile salariale cerute de sindicatele din invatamant ar adanci deficitul bugetar, iar Romania ar risca sa piarda fonduri europene, relateaza Edupedu.ro. Premierul a spus si ca lanseaza un nou apel catre ,,sindicate si cadre didactice sa inteleaga masurile pe care noi le-am luat". Marti dimineata, pe agenda oficiala a premierului nu era anuntata nicio noua intalnire pentru noi negocieri cu sindicatele, ci o intalnire cu reprezentanti ai parintilor si elevilor.


,,Nu cred ca in momentul de fata este momentul prin care sa putem sa rezolvam problemele blocand anul scolar", a afirmat din nou premierul, marti dimineata, in a doua zi a grevei generale a profesorilor".


,,Ieri tocmai s-au votat legile educatiei, este un pachet de legi, legea invatamantului preuniversitar si legea invatamantului universitar. (...) Am gasit, de asemenea, resurse sa putem sa asiguram acei bani, acele bonificatii pentru debutanti in invatamant", a mai spus Nicolae Ciuca, la ceremonia de semnare a contractelor de finantare pentru sprijinirea sistemului national de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursa umana inalt specializata din strainatate.


Am inteles problemele personalului didactic si auxiliar, de asemenea le tratam in egala masura si vom face in asa fel incat sa fie rezolvate, dar celelalte chestiuni pe care le-am discutat la intalnirea cu sindicatele sunt absolut foarte, foarte greu de indeplinit in momentul de fata.


Nicolae Ciuca, premierul Romaniei:

Ciuca a legat chestiunea majorarilor salariale cerute de angajatii din invatamant de fondurile europene de care poate beneficia Romania.


,,Avem o tinta de deficit pe care trebuie s-o indeplinim, nu putem sa sporim in acest moment cheltuielile, pentru ca absolut orice astfel de cheltuiala produce efect pe deficit si odata ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar ca nu ne mai indeplinim obiectivele si intram intr-o alta paradigma, pe care nu stiu cine o va controla", a mai spus prim-ministrul.


Nicolae Ciuca a mentionat ca se afla la finalul mandatului de premier si ca ,,nu ar fi nici onest, nici corect si nici principial sa predau un mandat care sa aiba probleme".


Ciuca, un nou apel ,,la liderii de sindicat sa inteleaga masurile"


Totodata, premierul a anuntat ca in cursul zilei de marti vor avea loc intalniri cu reprezentantii parintilor si elevilor ,,si vom face in asa fel incat pe baza de dialog sa rezolvam problema facand inca odata apel si la liderii de sindicat si la cadrele didactice sa inteleaga masurile pe care noi le-am luat".


Intre timp, greva generala din educatie continua si marti, iar astazi nu este anuntata nicio noua intalnire intre sindicate si Guvern pentru noi negocieri.


,,Oamenii vor lucruri concrete. Vrem lucruri concrete, asta ne cer oamenii, nu mai accepta promisiuni ferme", a declarat Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), luni seara, la Antena 3, dupa ce premierul lansase un nou apel la dialog.


Solicitarile sindicatelor


Sindicalistii cer majorarea salariilor ,,in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate":


salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, adica sa plece de la 4.000 de lei;
indexarea anuala a salariilor personalului platit din fonduri publice cu rata inflatiei sa devina o regula;
plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic.

De asemenea, solicitarile includ acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevazute de lege si de contractele colective de munca - decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar sau compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat -, precum si cresterea anuala a investitiilor din invatamant.


Propunerile Guvernului


La negocierile de duminica, Guvernul a propus acordarea de stimulente financiare in valoare de 1.000 de lei pentru cadrele didactice debutante si bonusuri pentru cele titulare din unitatile de invatamant aflate in zone defavorizate.


Luni, Ministerul Educatiei a anuntat ca, alaturi de alte trei ministere, lucreaza la cadrul legal pentru aceste propuneri, propuneri pe care sindicatele le-au respins.


Totodata, reprezentantii Executivului au promis ca salariile profesorilor vor creste conform noii legi a salarizarii. Proiectul va fi finalizat la 15 iulie si va intra in circuitul parlamentar de la 1 septembrie.


Comments