IN RATE – Romanii fara bani isi vor putea plati factura la gaze esalonat

IN RATE – Romanii fara bani isi vor putea plati factura la gaze esalonat

Românii care au venituri reduse nu vor rămâne fără apă caldă sau căldură în cazul în care nu își achită la timp factura la gaze.

Concret, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat un ordin prin care înlocuieşte vechiul regulament de furnizare a gazelor naturale la clienţii finali, adică la consumatorii casnici.

Printre principalele modificări aduse în noul regulament se numără posibilitatea ca acei clienţi vulnerabili, cu venituri reduse, să poată plăti doar cât au consumat efectiv, consum stabilit în urma citirii sau a autocitirii contorului. Mai mult întreruperea furnizării gazelor pentru neplată se va realiza doar după emiterea unui preaviz, existând posibilitatea negocierii unui plan de eşalonare.

„Au fost prevăzute măsuri non-financiare de protecţie specifice atât pentru clienţii vulnerabili din motive de vârstă/sănătate, cât şi pentru cei din motive de venituri reduse. Pentru clienţii vulnerabili din motive de venituri reduse, facturarea lunară a consumului de gaze naturale se va realiza de furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citire de către operator/autocitire de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada în care instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale acordă acestor clienţi ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale. Pentru clienţii vulnerabili din motive de vârstă/sănătate s-a avut în vedere asigurarea accesului la serviciile oferite de furnizor prin modalităţi adaptate necesităţilor acestor clienţi”, a informat ANRE.

libertatea.ro

Comments