IESE FRANTA DIN UE? Vezi ce declara Francoise Hollande

IESE FRANTA DIN UE? Vezi ce declara Francoise Hollande

IESE FRANȚA DIN UE? Preşedintele francez Francois Hollande, într-un interviu publicat joi în Les Echos, exclude posibilitatea organizării unui referendum cu privire la Uniunea Europeană (UE) şi a declarat că alegerile prezidenţiale de anul viitor vor fi o oportunitate pentru alegători de a decide ce fel de politică europeană îşi doresc, informează Reuters, citat de StiripesurseIESE FRANȚA DIN UE? Tot mai multe apeluri se fac auzite în Franţa în vederea organizării unui referendum cu privire la UE, de când britanicii au votat, cu o săptămână în urmă, pentru ieşirea ţării lor din Uniune. Politicieni importanţi, inclusiv ministrul economiei Emmanuel Macron şi favoritul pentru alegerile prezidenţiale din 2017 Alain Juppe, fost premier de centru-dreapta, au îndemnat la organizarea unui referendum cu privire la un nou proiect UE. Doar Frontul Naţional de extremă dreapta a îndemnat la un referendum cu privire la apartenenţa ţării la UE.

‘De ce să organizezi un asemenea tumult şi confruntare dacă nu pentru a părăsi UE? Minciuni, simplificări, excese şi chiar violenţa pe care le-am văzut în timpul campaniei pentru referendum în Marea Britanie nu au fost suficiente pentru aceşti ‘ucenici vrăjitori’?’, a declarat Hollande pentru cotidianul Les Echos, întrebat dacă ar trebui să fie organizat un referendum în Franţa.

Mulţi din Franţa sunt din ce în ce mai deziluzionaţi cu o Europă pe care ei o văd ca fiind mult prea pro-economie de piaţă şi insuficient de protectoare, ceea ce face ca rezultatul unui astfel de referendum să fie greu de prevăzut. În 2005, o propunere de Constituţie a UE a fost blocată prin referendum în Franţa şi Olanda.

Sursă foto.

Comments