Indulcitorul neotam (E961), folosit in prajituri si bauturi, poate deteriora peretele intestinal si...


Neotam, cunoscut si ca E 961, un indulcitor utilizat in prajituri, bauturi racoritoare si in guma de mestecat, poate dauna grav sanatatii oamenilor, prin slabirea si deteriorarea intestinului, arata un nou studiu, citat miercuri de The Guardian.


Consumul chiar si al unei cantitati mici de indulcitor neotam (E961) poate duce la aparitia sindromului intestinului iritabil, a rezistentei la insulina si chiar a septicemiei, o afectiune care ucide anual aproximativ 40.000 de oameni doar in Marea Britanie.


Cercetatorii au subliniat faptul ca o parte din noua generatie de indulcitori, care dau produselor alimentare un gust foarte dulce, pot avea un ,,efect toxic" asupra sanatatii.


Dr. Havovi Chichger, autorul principal al studiului, a declarat ca, desi indulcitorii ar putea fi o alternativa mai sanatoasa la zahar, unii dintre acestia ar putea dauna consumatorilor.


Neotamul a fost dezvoltat in 2002 ca inlocuitor al aspartamului, un indulcitor care a starnit ingrijorari, si a devenit utilizat pe scara larga in ultimii ani in bauturile si produsele alimentare vandute in Marea Britanie. Acesta este adesea mentionat ca E961 pe lista de ingrediente care se gaseste pe etichetele produselor.


Chichger, profesor asociat la Universitatea Anglia Ruskin, si coautoarea studiului, dr. Aparna Shil, de la Universitatea Jahangirnagar, din Bangladesh, spun ca neotamul reprezinta o amenintare pentru sanatate, deoarece ar putea afecta intestinul prin imbolnavirea ,,bacteriilor bune" si invadarea peretelui intestinal. In acest proces, acest lucru ar putea duce la imbolnavire, deoarece bariera epiteliala, o parte a peretelui intestinal, s-ar putea rupe.


Cercetatorii si-au publicat descoperirile, despre care afirma ca sunt primele care arata ca neotamul poate avea acest impact daunator asupra bacteriilor intestinale sanatoase, in revista medicala Frontiers in Nutrition.


Cercetari anterioare, inclusiv cele efectuate de Chichger, au constatat ca si alti indulcitori comuni - cum ar fi zaharina, sucraloza si aspartamul - pot avea acest efect daunator.


Chichger a spus: ,,In prezent, exista o constientizare tot mai mare a impactului pe care il au asupra sanatatii indulcitorii precum zaharina, sucraloza si aspartamul, lucrarile noastre anterioare demonstrand problemele pe care le pot cauza peretelui intestinal si daunele aduse <> care se formeaza in intestinul nostru".


Folosirea acestor indulcitori ,,poate duce la o serie de potentiale probleme de sanatate, inclusiv diaree, inflamatii intestinale si chiar infectii precum septicemia, daca bacteriile ar intra in fluxul sanguin. Prin urmare, este important sa studiem si indulcitorii care au fost introdusi mai recent, iar noua noastra cercetare demonstreaza ca neotamul provoaca probleme similare, inclusiv imbolnavirea bacteriilor intestinale", a precizat Chichger.


Coautorii studiului mai spun ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a analiza ,,efectele toxice ale unora dintre indulcitorii artificiali care au fost dezvoltati mai recent", avand in vedere utilizarea lor pe scara larga. Unii dintre cei mai noi indulcitori utilizati produc senzatia unui gust de 1.000 de ori mai dulce decat zaharul.


Chiar si un aport scazut de neotam ar putea fi daunator, a subliniat Chichger. ,,Chiar si atunci cand am studiat neotamul in concentratii foarte mici, de 10 ori mai mici decat doza zilnica acceptabila, am observat ruperea barierei intestinale si o schimbare a bacteriilor catre un comportament mai daunator, inclusiv o invadare crescuta a celulelor intestinale sanatoase, ceea ce a dus la moartea celulelor. Acest lucru poate fi legat de probleme precum bolile colonului iritabil si septicemia", a aratat Chichger.


Agentia Europeana pentru Standarde Alimentare (EFSA) a decis in 2010 ca neotamul este ,,sigur pentru noi". De atunci, utilizarea lui a fost aprobata in peste 35 de tari.


Fotografie ilustrativa / Sursa: 123rf.com


Comments