Rusia se opune prin veto unei rezolutii ONU care cere prevenirea unei curse a inarmarii nucleare in...


Rusia a respins miercuri, 24 aprilie, prin veto, o rezolutie a ONU, sustinuta de Statele Unite ale Americii si de Japonia, prin care se cerea tuturor natiunilor sa previna o cursa periculoasa a inarmarii nucleare in spatiul cosmic, informeaza Associated Press.


Votul in Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 13 voturi pentru, Rusia s-a opus, iar China s-a abtinut. Rusia a respins masura ca fiind politizata si a spus ca nu merge suficient de departe in interzicerea tuturor tipurilor de arme in spatiu.


Rezolutia ar fi cerut tuturor tarilor sa nu dezvolte sau sa desfasoare arme nucleare sau alte arme de distrugere in masa in spatiu, asa cum interzice un tratat international din 1967 care include SUA si Rusia, si sa fie de acord cu necesitatea de a verifica respectarea acestuia.


Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat dupa vot ca presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Moscova nu are intentia de a desfasura arme nucleare in spatiu, dar ca vetoul tarii ridica intrebarea ce ar putea ascunde Kremlinul.


Anuntul facut de Thomas-Greenfield privind rezolutia depusa la intrunirea Consiliului de Securitate din 18 martie a urmat confirmarii Casei Albe, in februarie, ca Rusia a obtinut capabilitati ,,ingrijoratoare" privind o arma antisatelit, desi o astfel de arma nu este inca operationala.


Putin a declarat ulterior ca Moscova nu are nicio intentie de a desfasura arme nucleare in spatiu, sustinand ca tara a dezvoltat doar capacitati spatiale similare cu cele ale Statelor Unite.Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat in fata Consiliului, inainte de vot, ca rezolutia este ,,absurda si politizata".


Nebenzia a propus un amendament la proiectul SUA-Japonia, spunand ca o cursa a inarmarii in spatiul cosmic ar trebui sa se refere la toate tipurile de arme - nu doar la arme nucleare si alte arme de distrugere in masa. Amendamentul a fost respins cu un vot de sapte tari in favoare, sapte impotriva si o abtinere, deoarece nu a reusit sa obtina minimum 9 voturi ,,pentru" necesare pentru adoptare.


Proiectul de rezolutie respins spunea ca ,,prevenirea unei curse a inarmarilor in spatiul cosmic ar evita un pericol grav pentru pacea si securitatea internationala". Acesta ar fi indemnat toate tarile care desfasoara activitati de explorare si utilizare a spatiului cosmic sa respecte dreptul international si Carta ONU.


Proiectul ar fi afirmat ca tarile care au ratificat Tratatul privind spatiul cosmic din 1967 trebuie sa isi respecte obligatiile de a nu plasa pe orbita in jurul Pamantului ,,niciun obiect" cu arme de distrugere in masa, de a nu le instala ,,pe corpuri ceresti sau de a stationa astfel de arme in spatiul cosmic".


Tratatul, ratificat de aproximativ 114 tari, printre care Statele Unite si Rusia, interzice amplasarea pe orbita a ,,armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere in masa" sau stationarea de ,,arme in spatiul cosmic in orice alt mod".


Proiectul de rezolutie a subliniat ,,necesitatea unor masuri suplimentare, inclusiv angajamente politice si instrumente obligatorii din punct de vedere juridic, cu prevederi adecvate si eficiente de verificare, pentru a preveni o cursa a inarmarii in spatiul cosmic in toate aspectele sale".


Acesta a reiterat faptul ca responsabilitatea principala Conferintei ONU pentru dezarmare, cu sediul la Geneva, este de a negocia acorduri privind prevenirea unei curse a inarmarii in spatiul cosmic.


Organismul format din 65 de natiuni a obtinut putine rezultate si s-a transformat in mare parte intr-un loc in care tarile isi exprima criticile fata de programele de armament ale altora sau isi apara propriile programe. Proiectul de rezolutie ar fi indemnat conferinta ,,sa adopte si sa puna in aplicare un program de lucru echilibrat si cuprinzator".


La reuniunea din martie a consiliului in care a fost lansata initiativa SUA-Japonia, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat ca ,,tensiunile geopolitice si neincrederea au escaladat riscul de razboi nuclear la cel mai inalt nivel din ultimele decenii".


El a declarat ca filmul ,,Oppenheimer", despre Robert Oppenheimer, care a condus proiectul american din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial care a dezvoltat bomba atomica, ,,a adus realitatea dura a apocalipsei nucleare la viata pentru milioane de oameni din intreaga lume".


,,Umanitatea nu poate supravietui unei continuari a lui Oppenheimer", a declarat seful ONU.


Comments