Industria in care se ofera salariu de 5.000 de lei, dar nu vine nimeni sa se angajeze

Industria in care se ofera salariu de 5.000 de lei, dar nu vine nimeni sa se angajeze

Industria in care se ofera salariu de 5.000 de lei, dar nu vine nimeni sa se angajeze

Increderea in industria HoReCa se afla la cel mai scazut nivel de dupa 1989, iar lipsa predictibilitatii loveste din nou antreprenorii si angajatii romani, avertizeaza Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO).

Astfel, sunt anunturi si interviuri pentru locuri de munca in HoReCa pentru care nu se prezinta niciun candidat, cum ar fi un job de manager de locatie cu un salariu de 5.000 lei net, fara niciun candidat la interviu dupa doua saptamani, sau pozitii de ospatar si bucatar, care nu mai sunt la fel de cautate de specialisti din cauza instabilitatii legislative.Membrii Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii, care reprezinta interesele sectorului ospitalitatii in contextul in care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus, sunt Horetim Timisoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanta, Asociatia Horeca Oltenia, Dolj, Asociatia HoReCa Bacau, Asociatia Patronala Horeca Arges, Asociatia Horeca Neamt si Organizatia Patronala a Carciumarilor Brasoveni.Industria ospitalitatii a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la inceputul pandemiei, ajungand acum sa functioneze mai mult din inertie si nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant si stabil, se mai arata in comunicat.Numarul de angajati din industria hotelurilor si a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scadere de 19% in raport cu anul anterior. Nivelul cumulat al pierderilor nete din Horeca a crescut cu 220% in 2020 pana la 2,3 miliarde de lei, fata de 710 milioane lei in 2019, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finantelor.Industria ospitalitatii este sectorul care a inregistrat cea mai mare crestere a pierderilor nete in anul 2020, de 220%, fiind urmata de industria de evenimente, cu 169% fata de 2019.Nevoia de reprezentativitate la nivel national si de aparare a intereselor jucatorilor mici si medii, care reprezinta peste 80% din industria HoReCa, sunt principalele obiective asumate de liderii Federatiei."In ultimul an am asteptat de la administratiile centrale si locale ajutoare financiare eficiente - asa cum s-a intamplat in multe din tarile europene - si masuri cu o directie clara, in asa fel incat sa putem sa estimam pasii pe care urmeaza sa ii facem. Nici una din aceste asteptari nu a fost indeplinita. Ajutoarele financiare au fost inconstante si tarzii, planul concret de relaxare nu exista. Predictibilitatea a lipsit cu desavarsire, lipsindu-ne de cea mai importanta piesa de care ai nevoie in afaceri: minima stabilitate", a declarat Corina Macri, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Ospitalitatii (FIO).In acest context, membrii Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii isi propun sa reconstruiasca industria Horeca in urmatorii doi ani, pe baze solide si sustenabile, transparenta si etica in business.Astfel, Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii propune schimbari legislative, debirocratizare administrativa, profesionalizarea fortei de munca, reconversie, invatamant dual si programe de sustinere si dezvoltare a antreprenorilor locali.Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii propune de asemenea un dialog social constant, devenind parteneri de discutie cu toti cei interesati in recladirea industriei, investitii resurse umane, financiare si logistice pentru a pune pe masa decidentilor locali si centrali cele mai bune solutii, si organizeaza la Cluj, pe 28-29 iunie, Summit-ul Industriei Ospitalitatii.Profitul net inregistrat de firmele din industria Horeca aflate pe plus a scazut cu 46,5%, pana la 2,49 miliarde de lei in 2020, in raport cu 4,65 miliarde lei in 2019.

Comments