Inregistrarea telefonica fara acord a discutiei intre salariat si angajator devine proba in instanta...


Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni, 16 septembrie, ca inregistrarea audio a unei convorbiri telefonice intre un salariat si alt salariat sau intre un salariat si angajator poate fi folosita ca proba in instanta in conflictele de munca, chiar daca inregistrarea s-a facut fara acordul sau informarea persoanei inregistrate.


Singura conditie este sa existe un echilibru respectat intre doua drepturi fundamentale: dreptul la proba si dreptul la viata privata.


,,Proba cu inregistrarea unei convorbiri telefonice intre un salariat si un alt salariat sau reprezentant al angajatorului, solicitata intr-un litigiu impotriva angajatorului, este admisibila, chiar daca inregistrarea a fost efectuata fara acordul si/sau informarea prealabila a interlocutorului, cu conditia asigurarii unui just echilibru intre dreptul la proba, pe de o parte, si dreptul la viata privata, pe de alta parte, in sensul ca incuviintarea probei trebuie sa fie indispensabila exercitiului dreptului la proba si strict proportionala cu acest scop. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila", a transmis Curtea Suprema.


Decizia Inaltei Curti vine dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a cerut opinia in urmatoarea chestiune: ,,Inregistrarile audio ale unor convorbiri telefonice ale salariatului cu alti salariati sau alti reprezentanti identificabili ai angajatorului, pe care salariatul le solicita ca probe in cadrul judecatii in contradictoriu cu angajatorul, pot fi considerate mijloace de proba indiferent daca persoana cu care salariatul a purtat conversatia a fost sau nu incunostintata si si-a exprimat acordul pentru inregistrarea respectivei convorbiri?".


Comments