Putin s-a dus in Mongolia ca sa ceara ,,binecuvantarea" samanilor, scrie un jurnalist rus. Zvonul ca...


Kremlinul a sustinut ca Vladimir Putin s-a dus in Mongolia pentru a participa la comemorarea a 85 de ani de la Batalia de la Halhin Gol impotriva Japoniei, dar scopul principal ar fi altul, si anume o intalnire cu samanii locali, considerati ,,printre cei mai puternici din lume", scrie jurnalistul rus Mihail Zigar pentru ziarul german Der Spiegel.


Potrivit unor surse de la Kremlin citate de jurnalistul rus, Putin s-a intalnit cu samanii mongoli in timpul vizitei sale la Ulaanbaatar, iar aceasta intalnire, tinuta departe de public, a fost punctul principal de pe agenda liderului rus.


Samanii mongoli, scrie Mihail Zigar, sunt considerati ,,printre cei mai puternici din lume", la fel ca samanii din Tuva, unde Vladimir Putin a calatorit de multe ori alaturi de fostul ministru al apararii, Serghei Soigu, iar ultima data inainte de a se duce in Mongolia, prilej cu care a tinut o lectie deschisa la deschiderea noului an scolar.


Initiat de Soigu in lumea mistica a samanilor


Potrivit lui Zigar, Soigu este cel care l-a initiat pe Putin in lumea samanilor, fata de care este tot mai interesat. In afara de samani, Putin ar avea legaturi si cu mistici ortodocsi. De altfel, el este inclinat sa imbine misticismul ortodox cu traditiile pagane.


In acest context, la Moscova circula un zvon precum ca Putin s-ar fi intalnit cu samanii din Tuva si Mongolia pentru a cere ,,binecuvantarea" in privinta folosirii armei nucleare - ,,arma zeilor", noteaza Zigar. Fara acordul lor, Putin nu ar putea sa faca un pas atat de serios de teama sa nu infurie spiritele. Si se presupune ca s-a intors din Mongolia multumit de ,,raspunsurile" primite. Jurnalistul rus pune acest zvon pe seama unei ,,mari fantezii" si mentioneaza ca niciuna dintre surse sale nu l-au confirmat, desi intalnirea cu samanii a avut loc.


Politologul Abbas Galliamov, fost redactor de discursuri pentru Putin, confirma informatiile lui Zigar. Potrivit surselor lui Galliamov, intalnirea din Mongolia a fost organizata de Mihail Kovalciuk, unul dintre cei mai apropiati prieteni ai lui Putin si care anterior s-a exprimat public pentru utilizarea armelor nucleare.


,,Pe langa faptul ca a primit binecuvantarea de a folosi arme nucleare, Putin a fost interesat si de problema propriei longevitati, precum si de reincarnare", scrie Galliamov. El adauga ca se spune ca Putin a fost multumit de intalnire si de ritualurile la care a participat.


Zvonurile despre ritualurile samanice la care participa Putin au fost destul de populare in ultimii ani. De exemplu, Valeri Solovei, un politolog cu o reputatie foarte controversata, a sustinut in 2022 ca invazia la scara larga din Ucraina a fost precedata de o ceremonie pagana pe care samanii au organizat-o pentru Putin la resedinta sa din Soci. Se presupune ca au sacrificat un vultur si i-au prezis ,,succes" liderului de la Kremlin.


Legaturi stranse cu autoritatile


Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991, practicile samane au cunoscut o renastere in regiunile asiatice ale Rusiei. La fel ca batranii mistici ortodocsi, multi samani proaspat convertiti au legaturi stranse cu autoritatile, asa ca s-ar putea sa le spuna nu ceea ce le soptesc spiritele, ci ceea ce vor oficialii sa auda.


Subiectul ,,binecuvantarii" primite de Putin din partea samanilor este un indiciu al starii morale a societatii ruse. De fapt, multi membri ai elitei ruse sunt extrem de fascinati de fortele mistice. Chiar cei mai bogati oligarhi din Rusia nu iau adesea decizii fara a se consulta mai intai cu consilierii in fenomene paranormale.


Aceasta situatie nefireasca este cauzata cel mai probabil de faptul ca ei nu vad nicio posibilitate de a influenta ceea ce se intampla in tara lor. ,,Deznadejdea" si ,,acceptarea" sunt cele mai populare cuvinte de la Moscova. Exista din ce in ce mai putin loc pentru rationalitate, in timp ce factorii irationali joaca un rol din ce in ce mai mare, conchide jurnalistul Mihail Zigar.


Comments