INTERVIU

INTERVIU ART7.FM - Vlad Tausance despre Baia Mare 2021

INTERVIU ART7.FM  Vlad Tăușance este norocos. Pentru că face parte, și promovează asta, din prima generație care a putut să-și inventeze meseriile. Freelancer cu program fix. Strateg. Consultant. Trainer. Speaker. Scriitor. Vlad este modelul perfect al ADHD-ului creativ ce caracterizează munca în secolul 21, consideră cei de la ART7.FM care au realizat un interviu cu directorul artistic al Fundației Baia Mare 2021.

În câteva cuvinte, cum ai ajuns să fii implicat în acest proiect? Și cum se traduce, concret, ceea ce faci tu pentru Baia Mare?

Primăria din Baia Mare se hotărâse, anul trecut, să intre, pe ultima sută, în competiție. Eram proaspăt întors din Asia, iar un prieten și coleg de misiuni imposibile mi-a propus povestea asta. Am acceptat din prima.

În cadrul proiectului și al fundației care-l coordonează fac ce fac de obicei: strategie, conectez oameni și idei. Am făcut de toate, de la convins artiști și căutat fonduri, la inventat tactici și instituții. Să zicem că sunt omul care face planul, care motivează echipa. Fără echipă, nu valorez mare lucru. Nu mă consider un manager cultural sau un director artistic by the book, am preferat să experimentez lucruri noi pe toate planurile. Când nu există precedent, rețetele nu au sens.

De ce Baia Mare? Ca să dăm glas cârcotașilor și rău-intenționaților, ce caută un oraș mic, cu tradiție culturală minoră în raport cu celelalte 3 finaliste, în această competiție? Este un caz de David vs Goliath?

E un concurs de proiecte, nu un concurs de Miss Cultura. Craiova și Iași au ieșit din joc tocmai pentru că s-au bazat prea mult pe tradiție. Celelalte orașe – apropos, sunt timișorean de origine și bucureștean de adopție – au avantaje logistice, dar și multă inerție cu care trebuie să lupte, multe orgolii de ținut în frâu. Suntem un startup în competiție cu niște corporații.

Nu consider cultura locală drept minoră. Orașul are o energie extraordinară, este un teritoriu fertil cultural, drept dovadă produce creativi și creatori pe bandă rulantă. Adrian Ghenie, Mircea Suciu, Bodgan Rață, Zoltan Bela, Cosmin Năsui, Șerban Alexandrescu… toți vin de aici. Și sunt orice numai minori nu. Nu cred că Timișoara a avut o promoție recentă de calibrul ăsta.

Continuarea, AICI.

Sursă foto.

Comments