INTERVIURI BAIA MARE 2021 – "Daca implicam tinerii in acest proiect, si vad ca acest lucru se intamp...

Daniel Orza: Baia Mare e un oraș plin de tineri. E un oraș cu mulți tineri talentați și creativi. În general în ONG-uri întâlnești tineri din toate mediile sociale și implicați în diverse activități la nivelul comunității. Cunoscându-i, cred că proiectul Baia Mare Capitală Europeană a Culturii în 2021 poate fi un proiect în care tinerii să se implice și să arate că nu sunt dezinteresați de ceea ce se întâmplă în jurul lor. La nivel public asistăm de multe ori la o „ploaie” de păreri prin care tinerii sunt considerați dezinteresați și neimplicați în ce se întâmplă în comunitate. Însă, dacă le dăm șansa să se implice vom avea surprize foarte mari. Cred că dacă implicăm tinerii în acest proiect, și văd că acest lucru se întâmplă deja, vom rămâne surprinși de ceea ce ei vor putea să facă și de ideile pe care le au. Concret, cred că tinerii ar putea să contribuie cu ideile lor, pentru că dacă li se dă șansa au niște idei superbe, cred că ar putea să seteze un „trend” pentru ceilalți tineri prin implicarea lor și, de ce nu, ar putea să promoveze cultura în mediile în care aceștia se învârt. De asemenea, Baia Mare are foarte mulți tineri implicați în ONG-urile din oraș și în activitățile pe care acestea le desfășoară. Cred că implicarea ONG-urilor și a voluntarilor ar constitui un plus în succesul proiectului și o dovadă de strânsă colaborare între tineri și municipalitate.

Ce înseamnă pentru tine acest proiect (Capitală Europeană a Culturii 2021) și care crezi că sunt șansele municipiului Baia Mare în această competiție, în comparație cu celelalte trei orașe rămase pe lista scurtă?

Pentru mine înseamnă foarte mult. E o șansă pe care o primim, probabil, o dată în decursul vieții noastre. E o șansă pe care, dacă o fructificăm cum trebuie, putem să ducem orașul înspre cu totul alte culmi. Sunt convins că dacă șansa asta e dusă spre succes, Baia Mare se va dezvolta extraordinar în anii care urmează. Cred că cel puțin 50 de ani orașul va avea de beneficiat de pe urma acestui proiect. Din punctul meu de vedere, cred că avem cele mai mari șanse să câștigăm. Avem șanse pentru că Baia Mare are potențial de dezvoltare. După cum știm, nu e extraordinar de important ceea ce ai făcut până acum în ceea ce privește cultura, ci potențialul tău de dezvoltare. E important ce vei putea face dacă vei câștiga și cum vei dezvolta orașul. Faptul că am ajuns până aici ne spune că șansele sunt mari. Orașe cu tradiție culturală mult mai îndelungată decât Baia Mare au ieșit din cursă. Acesta nu e un lucru nesemnificativ.

În opinia ta, care ar putea fi punctul forte al municipiul Baia Mare în această competiție europeană?

Țintind sus, facem primul pas către succes. Dacă ne gândim la ce reprezenta Baia Mare acum 20-25 de ani, putem vedea nivelul de dezvoltare al orașului de atunci și până acum. Dintr-un oraș minier s-a transformat în unul din orașele frumoase ale României. Puterea asta de dezvoltare cred că este unul din atuurile orașului. Baia Mare se dezvoltă tot mai mult în fiecare an și lucrul ăsta ne arată că o dezvoltare pe partea de cultură e mai mult decât posibilă. Pe lângă partea de dezvoltare cred că ospitalitatea băimărenilor și a maramureșenilor e un alt atu. Am întâlnit recent doi turiști canadieni care au ajuns în Baia Mare după ce au văzut o poză pe Facebook cu orașul. Au venit în Baia Mare ca apoi să meargă să viziteze Maramureșul. Primul lucru pe care mi l-au spus când i-am intrebat ce i-a impresionat la oraș a fost ospitalitatea oamenilor. I-a impresionat faptul că oamenii erau prietenoși și dispuși să îi ajute la orice pas.

Ce înseamnă pentru tine Baia Mare?

Baia Mare înseamnă în primul rând acasă. Baia Mare m-a adoptat când aveam 14 ani, eu fiind născut în Vișeu de Sus, și nu m-a mai lăsat să plec. Încă din liceu știam că aici vreau să rămân și aici vreau să mă dezvolt, lucru care s-a și întâmplat. E orașul cu care mă mândresc oriunde merg în țară sau în lume. Aici am învățat să fac ce-mi place și să îmi dedic timpul lucrurilor care contează cu adevărat. Aici am petrecut cei mai faini ani și e locul din care am cele mai faine amintiri. Pe scurt, iubesc Baia Mare!

INTERVIURI BAIA MARE 2021 daniel orza

Cum este văzut municipiul cu plusuri și minusuri prin ochii unui tânăr, fie el venit pentru prima dată în Baia Mare, fie el băimărean?

Depinde de nivelul și de așteptările tânărului. Fiind un oraș reședință de județ, acesta vine cu multe plusuri față de alte orașe. Ai de unde să alegi la ce liceu să mergi, ce facultate să urmezi sau ce job să-ți alegi, fără să trebuiască să te muți în alt oraș. Dacă vorbim de minusuri cred că acestea sunt reprezentate de lipsa sau mai bine zis de puținele oportunități de petrecere a timpului liber pe care tinerii le au. Pentru tinerii care vin în Baia Mare pentru prima oară e un oraș care are foarte multe plusuri. Aici vorbim, în general, de cei care vin să studieze sau să își găsească un loc de muncă în Baia Mare. Însă, vorbind despre tinerii băimăreni, cred că putem să găsim și minusurile deja. Fiind obișnuiți cu ceea ce oferă orașul vor căuta lucruri în plus și lucruri sau oportunități pe care nu le găsesc în Baia Mare.

Ai cunoscut povești de viață ale tinerilor străini care s-au aflat în Baia Mare. Și-au manifestat aceștia intenția de a rămâne în orașul nostru? 

Da. Cunosc multe povești de viață ale tinerilor străini. Tineri străini care vin în Baia Mare pentru diferite activități sau doar pentru a vizita orașul. Vă voi povesti despre unul din cei care au vizitat orașul în decembrie anul trecut. E vorba de un tânăr care urma un masterat la Monaco și care, la invitația unei prietene, a venit să viziteze Baia Mare. Timp de o săptămână a vizitat locuri din Baia Mare și a cunoscut băimăreni. Pe scurt, a fost băimărean. Primul lucru care l-a impresionat la Baia Mare și la băimăreni a fost ospitalitatea cu care a fost întâmpinat și căldura acestora. După o săptămână de stat în Baia Mare a plecat cu greu înapoi în Monaco și vă pot spune că acum își dorește să se întoarcă în Baia Mare. La fel ca el sunt mulți tineri care vin în Baia Mare în vizită sau în vreun proiect și aleg să rămână în Baia Mare.

Simona Vasiac

Sursă foto: Facebook/Daniel Orza

Comments