Inundatii apocaliptice in Romania. Cand ajunge viitura de pe Dunare, care a inundat Budapesta, la no...

Administratia Nationala Apele Romane anunta, joi, ca viitura de pe Dunare va ajunge in Romania in jurul datei de 28-29 septembrie, iar debitul va fi ami mutl decat dublu fata de perioada actuala si cu mult mai mare decat media multianuala. Specialistii estimeaza ca lucrarile de aparare impotriva inundatiilor vor asigura tranzitarea in siguranta a viiturii care se va propaga pe o durata de pana la 7 zile.

Dunarea a inundat Budapesta: premierul Viktor Orban si-a anulat vizitele externe. Ministerul Mediului va convoca Comitetul pentru Situatii de Urgenta

"Viitura de pe Dunare va ajunge in Romania in jurul datei de 28-29 septembrie si va avea valori maxime de pana la 9200-9500 mc/s. Specialistii de la Apele Romane alaturi de cei de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor monitorizeaza permanent debitele Dunarii si fac schimburi de date cu expertii de la nivelul tarilor din bazinul hidrografic al Dunarii", au transmis, joi, specialistii Apele Romane.

Acestia anunta ca debitele Dunarii sunt in crestere si vor ajunge in 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu fata de valoarea actuala. De asemenea, debitele in sectiunea Bazias vor fi in crestere si vor ajunge maximul valorii, in intervalul 28-29 septembrie, ajungand pana la valoarea de 9200-9500 mc/s.

"Lucrarile de aparare impotriva inundatiilor vor asigura tranzitarea in siguranta a viiturii care se va propaga pe o durata de pana la 7 zile de la momentul intrarii acesteia in sectiunea Bazias. Echipele de la Apele Romane de la nivelul celor 7 Administratii Bazinale de Apa - Apele Romane Banat, Apele Romane Jiu , Apele Romane Olt, Apele Romane Arges-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Romane Dobrogea-Litoral, Apele Romane Prut-Barlad) sunt in stare de alerta si monitorizeaza foarte strict linia de aparare impotriva inundatiilor, din aval Gruia, aflata in administrare pe o lungime de 1100 de km", a mai transmis sursa citata.

Romania, departe de pericol: Nu va fi inundata de Dunare! Puhoiul de ape se va opri la Portile de Fier, spun cei de la Hidroelectrica

Hidrologii de la cele 7 Administratii Bazinale de Apa preiau datele de la nivelul celor 18 statii hidrometrice situate pe sectorul romanesc al Dunarii si transmit permanent informatiile despre nivelurile Dunarii in vederea elaborarii prognozelor de catre colegii nostri de la INHGA.

Autoritatile monitorizeaza intreg sectorul de Dunare care traverseaza Romania, fiind asteptata o viitura care va duce la cresterea nivelului apei pana la finalul lunii. In perioada 28 - 29 septembrie, debitul va fi mai mult decat dublu fata de aceasta perioada, dar specialistii nu se asteapta la probleme deosebite decat daca viitura tine foarte mult.

Comments