Situatia de pe Dunare, analizata in cadrul unei sedinte extraordinare a Comitetului ministerial pent...

,,Expertii de la INHGA au informat ca debitul pe Dunare, la intrarea in tara (sectiunea Bazias), in intervalul 18-19.09.2024, a fost in crestere, avand valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuala a lunii septembrie (3800 m3/s). Pe baza datelor actuale, a estimarilor prognostice primite din Ungaria si Serbia si luand in considerare aportul celorlalti afluenti importanti ai Dunarii aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa si Morava), fara aport suplimentar important de precipitatii in tot bazinul hidrografic al Dunarii amonte de intrarea in tara, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior pe Dunare si afluentii sai, pe sectorul amonte de Budapesta (mai ales in Austria), debitele in sectiunea Bazias vor fi in crestere pana la valori maxime de 9200-9500 m3/s, in intervalul 28-29 septembrie 2024.

Mentionam ca sectorul Dunarii aval Gruia este aparat impotriva inundatiilor prin lucrari de indiguire. Pe baza informatiilor actuale, nu se prognozeaza posibilitatea aparitiei unor probleme deosebite ca urmare a propagarii viiturilor pe sectorul romanesc al Dunarii, dar este necesara o monitorizare atenta a evolutiei situatiei hidrometeorologice in bazinul Dunarii amonte de intrarea in tara. Mentionam ca in perioada 2020-2024 s-au mai inregistrat viituri cu valori maxime de debite la intrarea in tara cuprinse in intervalul 9500 - 10500 m3/s, care nu au generat probleme deosebite, cu efecte de inundatii pe sectorul romanesc, dupa cum urmeaza: iunie 2020 - 9600 m3/s, februarie 2021 - 10500 m3/s, decembrie 2023 - 9600 m3/s.

"Dincolo de capacitatea digurilor de aparare si a lucrarilor hidrotehnice trebuie sa nu fim deloc relaxati, trebuie sa ne asiguram ca institutiile Ministerului Mediului sunt pregatite, sunt in alerta si sa stim cum sa actionam cand situatia o impune. Vedem cu totii ca ne confruntam cu o realitate care depaseste statisticile. O sa merg personal sa verific zonele critice si depozitele de materiale pe care le are ANAR pentru a interveni acolo unde este cazul. Solicit, de asemenea, reverificarea, in acest interval, a zonelor unde au fost probleme in trecut, de exemplu acolo unde au existat brese sau unde exista eroziuni de mal. De asemenea, doresc o mai buna coordonare a tuturor institutiilor cu autoritatile locale si, in perioada urmatoare, o regandire a procedurilor de comunicare cu acestea. Trebuie sa existe un dialog constant cu autoritatile, sa ramana in alerta si sa fie pregatite, chiar daca specialistii estimeaza ca vom depasi cu bine acest episod", a subliniat ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea FECHET, in urma analizarii informatiilor prezentate.Specialistii ANAR au informat ca pe cursul Dunarii, pe bratul Borcea, s-au identificat unele puncte critice, ce necesita o atentie sporita: zona Bentu- Stelnica- Bordusani, dar si in zona localitatii Ciocanesti.

La nivelele care sunt prognozate in momentul de fata de INHGA, estimam ca doar pe acest sector - aval de Calarasi pana la Harsova, apa va ajunge pana la piciorul digului , dar ramanem in limita de sub 9.500 m3/s. In eventualitatea in care situatia se va schimba in urmatoarele zile si vom ajunge la debite de 13.500 m3/s, putem sa mentionam ca nu vor fi depasite coronamentele digurilor pe niciun sector pe Dunare. Probleme pot sa apara, insa, daca viitura dureaza forte mult. La cele trei puncte se incep actiunile zilele acestea, cu caracter preventiv. In esenta, tot sectorul Dunarii va intra in monitorizare stricta.

Guvernatorul Deltei Dunarii, Bogdan Bulete, a informat membrii CMSU ca, incepand cu 02.08.2024, a dispus masurarea saptamanala a adancimilor din toate lacurile din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. La ultima verificare, din data de 12.09.2024, s-a observat o descrestere fata de data initiala de 02.08.2024, unele din lacuri fiind secate, iar altele cu un procent neinsemnat de apa. Se monitorizeaza saptamanal situatia iar, in cazul in care sunt probleme, se va lua legatura cu UAT-ul vecin. Nu sunt semnale de alarma pana la momentul de fata, dar se cunoaste faptul ca viitura abia incepe si se asteapta cote marite incepand cu aceasta saptamana. Demnitarul a mentionat ca in aceste zile, au colaborat cu Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, au curatat digul care face legatura intre Sulina si Sfantu Gheorghe, care este cel mai expus, pentru a putea deversa surplusul de apa in Marea Neagra. De asemenea, acesta a dat dispozitie catre echipele de control sa verifice canalele care se blocheaza des cu resturi vegetale, iar din punct de vedere sanitar- veterinar a luat masura de a suspenda extractia la sacal.

Potrivit specialistilor Administratiei Nationale de Meteorologie, pe parcursul zilei de joi (19 septembrie) si in noaptea de joi spre vineri (19/20 septembrie), in Banat va ploua si se vor acumula cantitati mici de precipitatii si, izolat in zona de munte, peste 10 l/mp. Incepand din dimineata zilei de vineri (20 septembrie) si pana marti (24 septembrie), probabilitatea de aparitie a ploilor va fi extrem de redusa. Insa, din seara zilei de marti (24 septembrie), aria ploilor se va extinde dinspre vestul tarii si va cuprinde pana in dimineata zilei de miercuri (25 septembrie) Banatul, Crisana, Maramuresul, cea mai mare parte a Transilvaniei si nordul Olteniei. Cantitatile de apa vor fi de 5...10 l/mp si local de peste 15...20 l/mp. Miercuri si joi (25 si 26 septembrie), doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe, indeosebi la munte si in nord-vestul teritoriului, dar in noaptea de joi spre vineri (26/27 septembrie) si pe parcursul zilei de vineri (27 septembrie) va ploua din nou in Banat, Crisana, Maramures, nordul Trasilvaniei si al Moldovei. Cantitatile de apa ce se estimeaza ca se vor acumula in acest interval vor fi de 10...15 l/mp si izolat de peste 30 l/mp, indeosebi in nord-vestul tarii. Dupa data de 28 septembrie, probabilitatea de aparitie a ploilor se va mentine relativ ridicata in zona Banatului.

La Sedinta extraordinara a Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta al MMAP au mai participat, alaturi de specialistii MMAP si preprezentanti ai Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), ai Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), ai SPEEH Hidroelectrica SA, ai Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului,ai Garzii Nationale de Mediu, ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ai RNP ROMSILVA si ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta", a transmis ministerul.

Comments