Invazie de ARICI in Romania: "Nici nu se mai sperie de oameni"

Invazie de ARICI in Romania: "Nici nu se mai sperie de oameni"

Invazie de ARICI in Romania: "Nici nu se mai sperie de oameni"

Numerosi localnici din Hunedoara au relatat ca zonele verzi din cartierele lor au devenit terenuri tot mai atractive pentru familiile de arici.

Micile animale salbatice isi fac tot mai adesea simtita prezenta, in special noaptea, in orase, iar Hunedoara nu face exceptie.

Aricii pot fi vazuti in gradinile amenajate de oameni in spatele blocurilor, dar si pe aleile mai circulate din municipiu, iar unul dintre motive, cred localnicii, este faptul ca in Hunedoara nivelul poluarii industriale s-a redus simtitor fata de cel din perioada comunista.

,,Atunci cand gradina ta este un ecosistem divers si echilibrat, insectele pradatoare si aricii gasesc un paradis de hrana si un mediu prielnic pentru a se dezvolta. Aceasta ii atrage si ii motiveaza sa ramana in gradina ta, indeplinindu-si cu sfintenie rolul lor natural de pradatori", informau reprezentantii Statiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, citati de adevarul.ro.

Unii localnici s-au obisnuit si ei cu prezenta aricilor si se declara incantati de intalnirea lor. Altii au povestit ca le aduc mancare in zonele verzi si le aseaza farfurioare cu apa, pentru ca micile animale salbatice din Hunedoara sa poata trece cu bine peste perioada caniculara a verii. Doar alintarea aricilor este ceva mai dificila, spun oamenii, din cauza tepilor lor.

,,Ii vedem mai mult noaptea, iesind din ascunzatorile lor, in zonele verzi si chiar pe aleile si asa putin circulate din vecinatatea lor. Alteori ii auzim fosnind prin tufisuri. De obicei, adultii sunt mai precauti, insa puii de arici nu se sperie de noi", spune un localnic din Hunedoara.

Potrivit specialistilor, locurile umbroase de la marginea padurilor si pasunile reprezinta habitatul ideal al aricilor, insa adesea ei pot fi intalniti si in sate si orase, unde prefera gradinile, locuri unde gasesc hrana, coridoare de deplasare si protectie impotriva pradatorilor.

Comments