Investitie masiva pentru retehnologizarea unui obiectiv energetic strategic

Investitie masiva pentru retehnologizarea unui obiectiv energetic strategic

Contractul pentru retehnologizarea Amenajarii Hidroenergetice Vidraru, investitie de peste 200 de milioane de euro, a fost semnat marti in judetul Arges, in prezenta premierului Marcel Ciolacu si a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

„Privesc cu multa incredere in viitor, pentru ca niciodata in istoria sa moderna Romania nu a investit si nu a construit intr-un ritm mai sustinut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiti in tot ceea ce inseamna infrastructuri critice de transport, energie, sanatate si in IT, iar investitia de azi, de retehnologizarea si amenajarea hidrotehnicii de la Vidraru, de peste 200 de milioane de euro, este unul dintre obiectivele esentiale pentru sistemul nostru energetic. Aceasta investitie ne va permite sa modernizam aceasta capodopera a ingineriei romanesti, sa putem obtine energie verde intr-un mod si mai eficient pe termen lung”, a declarat premierul Ciolacu la Hidrocentrala Vidraru.

Ministrul Energiei a subliniat, la randul sau, importanta retehnologizarii unui obiectiv energetic strategic.

„Vreau sa va felicit ca ati reusit semnarea acestui contract, a sasea oara a fost cu noroc, deci a sasea licitatie s-a atribuit (…). De asemenea, vineri a fost un an de la listarea Hidroelectrica, un moment foarte important (…). Cred ca ceea ce s-a intamplat aici, si in anii ’60 si ceea ce dumneavoastra ati reusit acum, daca ar fi sa caracterizez printr-un singur cuvant, ar fi asumare (…). V-ati asumat sa inaintati cu acest proiect, pentru ca prea multi ani de zile lucrurile nu s-au facut, pentru ca intotdeauna e mai simplu sa spui ‘nu se poate'”, a spus Sebastian Burduja.

„Dupa 58 de ani de functionare a acestei centrale, una dintre principalele centrale prin care facem echilibrarea de sistem (…), se semneaza primul contract de retehnologizare. (…) Responsabilitatea noastra este sa construim ceva si cred ca cea mai mare mandrie a noastra este sa lasam ceva in urma”, a afirmat si Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

La ceremonia de semnare a contractului a asistat si ambasadoarea Croatiei la Bucuresti, Marija Kapitanovic, in procesul de retehnologizare urmand sa fie implicata si o companie croata.

„Este un eveniment important pentru sectorul energetic romanesc, dar si pentru relatiile bilaterale dintre Romania si Croatia. Koncar, compania implicata in proiect (…), reprezinta excelenta in sectorul energetic”, a spus ambasadoarea.

***

Asocierea formata din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services si Butan Grup (subcontractant) a castigat contractul pentru retehnologizarea Amenajarii Hidroenergetice Vidraru, in valoare de 188,382 milioane de euro, fara TVA, a anuntat Hidroelectrica pe 1 iulie.

Potrivit sursei citate, AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din Romania iar centrala, cu o putere instalata de 220 MW, joaca un rol important pentru Sistemul Energetic National.

Hidrocentrala Vidraru, pusa in functiune pe data de 9 decembrie 1966, utilizeaza potentialul hidroenergetic al Argesului pe un sector de 28 km lungime, intre Cumpana si Oiesti, valorificand o cadere totala de apa de 324 de metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane metri cubi reprezinta volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Amenajarea asigura o productie anuala de energie electrica de circa 400 GWh.

Pana la procedura actuala, Hidroelectrica a realizat, incepand cu anul 2016, alte cinci procese de achizitie pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru, cauza principala a neatribuirii acestora fiind neconformitatea ofertelor primite cu cerintele caietului de sarcini, precizeaza compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si furnizeaza servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic National. Compania opereaza 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetica de 6,3 GW. In plus, detine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW si o cota de 13,09% din piata de furnizare.

The post Investitie masiva pentru retehnologizarea unui obiectiv energetic strategic appeared first on Cotidianul RO.

Comments