INVESTITIE – Primul centru de tranzit, inaugurat astazi in Baia Mare

INVESTITIE – Primul centru de tranzit, inaugurat astazi in Baia Mare

INVESTIȚIE Municipiul Baia Mare are începând de astăzi, 20 septembrie, primul Centru de tranzit. Acesta a fost inaugurat în prezența ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru.

INVESTIȚIE Lucrările pentru realizarea investiției au fost demarate în urmă cu aproximativ 11 luni, iar aceasta a fost susținută financiar de un lanț de hypermarket-uri germane, cu arie de acoperire și în România.

Proiectul a fost realizat la inițiativa Fundației Hope and Homes for Children România.

Odată finalizat centrul a trecut în administrarea Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Baia Mare.

centru-tranzit3

„Acum un an băgam hârlețul în pământ aici și era primul gest pentru dezvoltarea acestui centru de tranzit pentru tinerii ieșiți din sistem. Mă bucur că este un exemplu de parteneriat public privat în adevăratul sens al cuvântului. Și noi când am fost tineri am avut alături de noi părinții și familia. Aceştia ne-au lăsat să mai stăm acasă cât am avut nevoie. Şi am luat viața în brațe altfel și am putut să ne păstrăm capul pe umeri şi picioarele pe pământ. Pentru că am avut parte de sprijinul familiei. Ceea ce SPAS Baia Mare face prin preluarea în structura proprie a acestui centru de tranzit pentru tineri este tocmai faptul că le oferă tinerilor care sunt printre cei mai vulnerabili din țara noastră o alternativă de a începe cu dreptul în viață”, a declarat Ștefan Dărăbuș, director regional HHC Europa Centrală şi de Sud.

INAUGURARE centru-tranzit2

„Privesc în urmă cu câțiva ani când la nivelul municipiului am realizat o strategie cu HHC privind serviciile sociale. În acel moment ne propuneam să avem servicii calitative pentru toate grupurile defavorizate de pe raza municipiului Baia Mare. Până astăzi pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului acest serviciu era inexistent sau era doar undeva, în niște documente. De astăzi, practic colegii mei de la SPAS vor deveni părinții celor 19 tineri care vor intra în acest centru. Cred că exemplul poate fi multiplicat și la nivel național”, a spus Bogdan Gavra, directorul SPAS din cadrul Primăriei Baia Mare.

centru-tranzit-inaugurare1

La inaugurarea centrului de tranzit a fost prezent și Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii.

„Trebuie să ne asumăm solidaritatea față de grupurile vulnerabile. Și cred eu că ceea ce se întâmplă astăzi aici nu este neapărat o rezolvare. Cred că acest imbold pe care îl dăm, de preocupare, de coeziune, de a încerca să putem să ne gândim că dacă până la urmă ne uităm în oglindă recunoaștem problemele societății înseamnă să recunoaștem că acești tineri au nevoie de sprijin. Atunci putem să progresăm în această societate, care își dorește într-adevăr un viitor dezvoltat. Noi aici nu discutăm de o clădire. Semnificația sa este migrația de la un sistem de beneficiu unde se dau bani pentru copii la serviciile prin care acești tineri sunt călăuziți în integrarea socială. Iar ce facem astăzi aici prin inaugurarea acestui centru este de fapt un simbol asupra unei noi politici de aliniere clară între instituțiile statului. Între public și privat și între zona centrală și locală”, a declarat Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii.

Citeşte şi BAIA MARE – Primul centru de consiliere pentru agresori, aproape de finalizare

Centrul de tranzit are o capacitate de 19 locuri și rezolvă pe termen scurt problema locuirii pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copiilor.

Aici tinerii vor învăța ce înseamnă să locuiască singuri. De asemenea, vor beneficia de o serie de servicii integrate cum ar fi consiliere, mediere, informare, asistare și monitorizare.

centru-tranzit-inaugurare2

Adrian Hădean a dat deja startul la consilierea tinerilor aflați în Centrul de tranzit. Chef-ul i-a învățat cum să își cumpere mâncarea, dar și cum să o depoziteze.

„Cred că este foarte important ce se întâmplă aici. La 19 ani am plecat din casa părinților mei. Dar a fost o chestiune asumată și pe de altă parte mi-am asumat și faptul că dacă dau de gard am și unde să mă întorc. Pentru acești tineri este puțin mai complicat. Ei nu prea au unde să se întoarcă. Acest loc le oferă exact acel spațiu în care pot să revină în momentul în care au eșuat în căutarea lor. Este un loc din care se pot alimenta cu speranțe în primul rând și un loc în care se pot odihni”, a spus chef Adrian Hădean.

Simona Vasiac

Comments