Iohannis a promulgat legea anti-pacanele. Principalele modificari aduse de actul normativ

Iohannis a promulgat legea anti-pacanele. Principalele modificari aduse de actul normativ

Iohannis a promulgat legea anti-pacanele. Principalele modificari aduse de actul normativ

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Judetul Vaslui ramane cu PACANELE in doar 3 localitati dupa punerea in aplicare a noii legi

Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licentei de organizare si de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea bauturilor alcoolice in locatii, infiintarea unui registru al companiilor si sediilor, precum si majorarea garantiilor depuse de companii, obligatia operatorilor de a avea sediul social in Romania.

De asemenea, actul normativ prevede ca statul poate acorda licente doar societatilor inmatriculate in Romania sau persoanelor juridice constituite legal intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in state semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana care au inregistrat un sediu permanent in Romania.

Veniturile din contributiile organizatorilor jocurilor de noroc licentiati incasate de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc se vireaza in procent de 70% catre bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare in care acestea au fost incasate, in termen de 5 zile lucratoare a lunii urmatoare incasarii, iar procentul de 30% ramas din totalul sumelor incasate este utilizat pentru activitatea finantata din venituri proprii.Totodata, pentru protejarea jucatorilor, a persoanelor aflate in situatii de risc, actul normativ prevede instituirea unei interdictii privind comercializarea de bauturi alcoolice in salile de jocuri de noroc. Totodata, in vederea promovarii unor norme de conduita profesionala bazate pe reguli de etica si integritate se prevede instituirea interdictiei de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN). In scopul combaterii si preventiei adictiei de jocuri de noroc, ONJN va gestiona o baza de date referitoare la persoanele autoexcluse si indezirabile, constituita, la nivel national.

Este prevazuta si instituirea obligativitatii crearii si mentinerii la zi de catre ONJN a unui registru public, accesibil online, cu informatii despre operatorii licentiati/autorizati, cum ar fi: adresa sediului social, adresa fiecarui spatiu comercial in care opereaza jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locatie, seria si adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licentiat/autorizat.

,,Spatiul propus, daca are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine astfel cum sunt acestea definite in art. 10 alin. (1) lit. e) din OUG 77/2009, trebuie sa se afle intr-o unitate administrativteritoriala cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numarului de locuitori se face prin adeverinta eliberata de primaria in a carei raza teritoriala se afla spatiul propus", mai arata legea promulgata.

Legea promulgata de catre seful statului prevede ca activitatile de jocuri de noroc care fac obiectul exploatarii in comun presupun indeplinirea a cel putin uneia dintre activitatile specifice jocurilor de noroc constand in operarea mijloacelor de joc, incasarea si evidentierea mizelor si/ sau plata si evidentierea castigurilor, precum si alte asemenea activitati care urmeaza a fi stabilite prin ordin al Presedintelui O.N.J.N., in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Este interzisa prestarea, in mod direct sau indirect, a unor activitati conexe jocurilor de noroc catre entitati care nu detin licenta clasa 1 emisa de ONJN si care permit accesul la jocurile de noroc de catre participantii la joc care acceseaza platforma de joc de pe teritoriul Romaniei si/ sau participantii la joc cetateni romani care nu au rezidenta fiscala intr-un alt stat. Masurile tehnice necesare pentru a preveni si combate accesul participantilor la jocuri de noroc cu incalcarea dispozitiilor prezentului alineat vor fi stabilite prin ordin al Presedintelui O.N.J.N., in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Pana la adoptarea ordinului Presedintelui O.N.J.N. prevazut de prezentul alineat, operatorii economici care detin licenta clasa II emisa de O.N.J.N au obligatia de a implementa orice masuri tehnice disponibile pentru a preveni si combate accesul participantilor la jocuri de noroc cu incalcarea dispozitiilor prezentului alineat.

In plus, publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care contin informatii cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc si reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt gazduite platforme pe care se desfasoara jocuri de noroc sau branding folosind una dintre marcile pe care un operator de jocuri de noroc le foloseste, care depasesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar, sunt interzise.

Este instituita, prin actul normativ. obligativitatea crearii si mentinerii la zi de catre O.N.J.N. a unui registru public, accesibil online si actualizat cel putin o data la fiecare 24 de ore, care va cuprinde:

a) denumirea comerciala si numele firmei, pentru operatorii licentiati/autorizati pentru a desfasura activitati reglementate de catre prezentul act normativ;

b) adresa sediului operatorului;

c) adresa fiecarui spatiu comercial in care operatorul exploateaza jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locatia respectiva;

d) seria si adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licentiat/autorizat pentru respectivul organizator;

e) seria si adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc pentru operatorii economici care desfasoara activitati de productie, distributie, reparatii si intretinere pentru mijloacele de joc, import, export, achizitie intracomunitara, livrare intracomunitara sau alte activitati cu mijloace de joc, in scopul comercializarii sau utilizarii, sub orice forma, pe teritoriul Romaniei.

Pe 30 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, in calitate de prim for sesizat, iar pe 9 aprilie 2024, votul Camerei Deputatilor a fost decizional.

Comments