Iohannis avertizeaza ca Romania trebuie sa recupereze intarzierile in domeniul agricol

Iohannis avertizeaza ca Romania trebuie sa recupereze intarzierile in domeniul agricol

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca Romania are tot ce ii trebuie ca sa se impuna ca o veritabila forta in domeniul agricol, insa a avertizat ca trebuie recuperate intarzierile si eliminate unele neajunsuri.

&

„Am toata convingerea ca Romania beneficiaza de un potential imens in agricultura, pe care insa trebuie sa il valorificam in mod inteligent si durabil. Romania detine a sasea cea mai mare suprafata agricola din Uniunea Europeana, suntem in primii 10 exportatori de grau si porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca tara noastra sa se impuna ca o veritabila forta in domeniul agricol si alimentar. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie recuperate intarzierile si eliminate unele neajunsuri”, a declarat Klaus Iohannis, la Targul Indagra.

Seful statului a dat drept exemplu faptul ca, in prima jumatate a anului, importurile de produse agroalimentare au crescut cu 17% fata de 2016, insa exporturile au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste un miliard de euro numai din produsele agricole, noteaza Mediafax.

&

„In aceasta privinta, este esential sa iesim din cercul vicios prin care exportam materii prime, deci implicit subventii, si importam produse cu valoarea adaugata ridicata. De aceea este important ca evolutiile din agricultura sa imbogateasca lantul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic si a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura Romaniei nu se confrunta doar de ieri, de azi, ci de multi ani”, a completat presedintele.

&

Klaus Iohannis a transmis ca, din discutiile avute cu fermierii, una dintre problemele importante se refera la fragmentarea proprietatii.

„La noi, fermele mici, cu suprafete sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, in timp ce, in tarile cu agricultura performanta, fermele competitive au in general suprafete de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc sa vad ca Guvernul incurajeaza fermierii mici si mijlocii sa se asocieze, pentru ca ei sa devina mai competitivi, mai productivi si, astfel, sa iasa din capcana agriculturii la scara mica”, a mai spus seful statului.

Presedintele a mai precizat ca, pana in 2020, Romania beneficiaza de fonduri de circa 20 de miliarde de euro in domeniu.

Comments