Iohannis, prima reactie cu privire la BREXIT: Sper ca vor decide mentinerea in familia europeana

Iohannis, prima reactie cu privire la BREXIT: Sper ca vor decide mentinerea in familia europeana

"Legat de referendumul aflat în desfăşurare în Marea Britanie privind apartenenţa la Uniunea Europeană, Preşedintele Iohannis a exprimat speranţa că cetăţenii britanici vor decide menținerea Regatului Unit în familia europeană. Un asemenea rezultat este, în opinia României, cea mai bună opţiune atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei", se arată în document.

BREXIT. Întreaga Europă este cu ochii pe Marea Britanie, cetățenii urmând să decidă, prin referendumul de joi, dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană. Lideri politici ca Angela Merkel sau Francois Hollande au transmis mesaje în care au pledat pentru rămânerea în Uniune, avertizând totodată care ar fi consecințele unui eventual Brexit pentru Londra, demers pe care președintele Franței îl consideră ”ireversibil”, întrucât britanicii nu vor mai obține acces la piața UE. Vremea rea din Regatul Unit ar putea să ducă la o scădere a ratei de participare și la influențarea rezultatului final. 

UPDATE: Mai multe secţii de votare din Londra au fost inundate şi au fost mutate joi, în timpul referendumului pe tema apartenenţa regatului la Uniunea Europeană, relatează DPA, citată de News.ro.

Alegători întâmpinau de asemenea probleme în mai multe secţii de votare din capitala britanică, din cauza unor inundaţii provocate de ploile torenţiale din noaptea de miercuri spre joi, potrivit AP.

Două secţii de votare au fost deschise târziu din cauza unor probleme cu transportul al membrilor birourilor acestor secţii, provocate de creşterea nivelului apelor.

UPDATE: Tabăra pro-Brexit are „şanse foarte mari” să câştige una dintre cele mai intense lupte politice din ultimii ani din Marea Britanie şi să câştige referendumul privind apartenenţa la UE, a declarat liderul formaţiunii eurosceptice Nigel Farage, în condiţiile în care ploaia torenţială riscă să ducă la o rată de participare scăzută, relatează The Independent.

„Chiar cred că avem şanse foarte mari, sincer cred”, a declarat Farage în drum spre secţia de votare. „Dar totul depinde de rata de participare”, a adăugat el.

UPDATE: Campania pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană și-a recăpătat avansul asupra taberei rivale "Out" (afară) înaintea referendumului de joi asupra apartenenței la UE, potrivit unui sondaj YouGov pentru ziarul The Times miercuri, informează Reuters, citată de Agerpres.

Tabăra "In" conduce asupra "Out" cu 51%, față de 49%, respectiv, după un calcul al prezenței la vot și intervievarea persoanelor care au răspuns inițial "nu știu" cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter. 

UPDATE: Indiferent de votul britanicilor - de a pleca sau de a rămâne -, Uniunea Europeană va fi nevoită cu siguranţă să opereze schimbări de o amploare fără precedent, cu scopul de a-şi continua drumul.

Articole recomandate

Comments