Irisul din ochii tai te minte, dar tu habar nu ai

Irisul din ochii tai te minte, dar tu habar nu ai

Irisul din ochii tai te minte, dar tu habar nu ai

Indiferent că aveți ochii căprui, verzi sau albaștri, de fapt, aceștia reprezintă nunațe diferite ale aceleiași culori. Ca să fim corecți, asta depinde de ce întelege fiecare prin “culoare”.

Melanina, formată din celulele melanocite, este un pigment de culoare maro. Toți irișii ochilor conțin acest pigment, ceea ce inseamnă că, tehnic vorbind, toți ochii din lume sunt maro într-o oarecare măsură, scrie iflscience.com

Cu cât ai mai mult din acest pigment în interiorul irisului, cu atât mai multă lumină vizibilă este absorbită. Asta face ca irisul să pară mai maro. Cu mai puțină melanină, mai puține lungimi de undă ale luminii sunt absorbite, iar culorile mai verzi sunt împrăștiate înapoi.

Acei oameni cu o concentrație mai mică de melanină au ochii albaștri. De fapt, mulți bebeluși se nasc cu ochi albaștri. Explicația este simplă: aceștia nu au încă dezvoltată melanina din iris.

Destul de corect, presupunem, dar este un pic pedant să spunem că din această cauză, toți ochii sunt maro. La urma urmei, un mecanism similar de manipulare a culorii este utilizat și în penajul multor păsări. Unele păsări folosesc pigmenți pentru a produce o culoare, iar multe dintre ele își manipulează aspectul prin modificarea nanostructurii penelor lor. Prin schimbarea dimensiuni acestora, găuri aproape invizibile, de diferite lungimi de undă ale luminii sunt dispersate.

Găurile mai mici produc un efect mai albastru, în timp ce decalaje mai mari de lungimi de undă se împrăștie și pot părea roșii.

În altă ordine de idei, este adevărat că toți irișii sunt maro și nu ar trebui să ne facem griji în a spune că toți ochii sunt, de fapt, variabile ale culorii castanii.

Comments