Israelul a acceptat o propunere de incetare a focului de sase saptamani in Gaza, anunta un oficial a...


Israelienii au ,,acceptat practic" o propunere de incetare a focului de sase saptamani in Gaza, a declarat sambata un inalt oficial al administratiei Biden, transmite CNN. De cealalta parte, Hamas nu a fost inca de acord cu o ,,categorie definita ca ostatici vulnerabili".


Cele sase saptamani de incetare a focului ar permite eliberarea ostaticilor detinuti in Gaza si reluarea fluxului de ajutor in Fasie, noteaza sursa citata. Oficialul american a declarat ca exista un ,,acord-cadru" pe care Israelul l-a ,,acceptat mai mult sau mai putin", insa punctul nevralgic este ca Hamas nu a fost inca de acord cu o ,,categorie definita ca ostatici vulnerabili".


O a doua faza ar urma sa fie elaborata pe parcursul celor sase saptamani ,,pentru a construi ceva mai durabil", a adaugat oficialul.


Oficialii americani au declarat vineri ca discutiile pentru a ajunge la un acord de incetare a focului pentru a opri luptele dintre Hamas si Israel in Gaza pana la Ramadan, la doar o saptamana distanta, pareau sa fie pe drumul cel bun, chiar si dupa ce peste 100 de palestinieni au fost ucisi joi in timp ce asteptau camioanele umanitare.


Vineri dupa-amiaza, presedintele Joe Biden a facut apel la o ,,incetare imediata a focului". ,,Incercam sa ajungem la un acord intre Israel si Hamas cu privire la returnarea ostaticilor si la o incetare imediata a focului in Gaza pentru cel putin urmatoarele sase saptamani si pentru a permite un val de ajutoare in Fasia Gaza", a declarat Biden la Casa Alba in timpul unei intalniri cu premierul italian Giorgia Meloni.


Oficialii americani au declarat vineri ca nu exista indicii ca discutiile au fost deraiate in mod semnificativ, dupa moartea palestinienilor ucisi in timp asteptau ajutoare, dar ca multe depind de raspunsul asteptat al Hamas la ceea ce s-a discutat la Paris si Doha, in ultima saptamana. Qatar, Egipt, Israel si SUA au fost implicate in aceste discutii. Joi, un oficial Hamas a avertizat, totusi, ca negocierile ar putea fi afectate.


Sunt planificate mai multe discutii la Cairo


In timp ce eforturile internationale de a negocia o incetare a focului continua, sunt planificate mai multe discutii la Cairo, au declarat sambata doua surse familiare cu aceasta chestiune. Negociatori din partea SUA, Israelului, Egiptului si Hamas sunt asteptati sa participe, a declarat o sursa diplomatica familiarizata cu discutiile. Nu este clar daca va participa si Qatar. Israelul a cerut Hamas o lista a ostaticilor, inclusiv cu cei decedati.


Casa Alba incearca sa ajunga la un acord de incetare a focului pana la Ramadan, aflat la doar o saptamana distanta.


Cei implicati in discutii au declarat ca un acord ar fi probabil implementat in mai multe etape si ar include un grup de ostatici israelieni eliberati - inclusiv femei, copii, batrani si ostatici bolnavi - in schimbul unui numar mai mic de prizonieri palestinieni decat a cerut initial Hamas.


Sambata, armata americana a parasutat ajutoare in Gaza, dupa ce peste 100 de palestinieni au fost ucisi in timp ce asteptau camioanele umanitare. In urma parasutarilor aeriene, Biden a declarat pe retelele de socializare ca volumul de ajutor care intra in Gaza ,,nu este nici pe departe suficient", adaugand ca SUA ,,vor continua sa faca tot ce pot pentru a face sa intre mai mult ajutor".


Comments