Joe Biden anunta ca eliberarile de vineri ,,sunt inceputul unui proces", in timp ce Netanyahu promit...


Presedintele american Joe Biden a sustinut vineri, 24 noiembrie, o conferinta de presa, in care a vorbit despre eliberarea primilor ostatici din Fasia Gaza de catre militantii organizatiei islamiste Hamas, precizand ca detaliile despre ,,cel de-al doilea val de eliberari" vor veni in urmatoarele ore, relateaza Sky News si The Guardian.


El si-a inceput discursul vorbind despre copiii din randul ostaticilor care au fost eliberati: ,,Ursuletii de plus care ii asteapta sa ii intampine pe acesti copii la spital sunt o amintire dura a traumei prin care au trecut acestia, la o varsta atat de frageda".


Liderul american a continuat: ,,Eliberarile de astazi sunt inceputul unui proces. Ne asteptam ca si alti ostatici sa fie eliberati maine. Si altii poimaine, si mai multi apoi. In urmatoarele cateva zile, ne asteptam ca zeci de ostatici sa se intoarca la familiile lor".


El a subliniat ca ,,nu se va opri" pana cand toti ostaticii ramasi in Gaza nu vor fi adusi acasa.https://www.youtube.com/watch?v=P5KvgDzB42Y

,,Asteptam acum - ma gandeam ca poate chiar pana cand voi ajunge aici, dar in urmatoarea ora sau cam asa ceva vom sti care este al doilea val de eliberari", a precizat presedintele american.


,,Sansele sunt reale" ca armistitiul dintre Hamas si Israel sa fie prelungit cu cateva zile, a spus Biden.


,,O oportunitate critica"


Liderul de la Casa Alba a mai declarat ca pauza prelungita in lupte este o oportunitate ,,critica" de a livra alimente, medicamente, apa si combustibil atat de necesare civililor din Gaza.


,,Nu pierdem niciun minut", a spus el, adaugand ca s-a concentrat pe accelerarea livrarii de sisteme umanitare in Gaza, in coordonare cu ONU si Crucea Rosie.


El a precizat ca peste 200 de camioane care transporta alimente, medicamente, combustibil si gaz au ajuns astazi in Egipt, la punctul de trecere a frontierei spre Gaza, de la Rafah.


Combustibilul va fi folosit nu numai pentru a alimenta camioanele care livreaza aceste provizii vitale, ci si pentru desalinizarea fantanilor de apa pentru spitale si pentru brutarii. Alte sute de camioane se pregatesc, de asemenea, sa intre in Gaza in zilele urmatoare.


Biden a mai spus ca au fost instituite mecanisme pentru a impiedica Hamas sa deturneze aceste provizii.


,,Trebuie sa punem capat acestui ciclu de violenta din Orientul Mijlociu", a mai spus presedintele american, facand din nou apel la o solutie cu doua state, "in care israelienii si palestinienii sa poata trai intr-o buna zi unii langa altii... cu aceeasi masura de libertate si demnitate".


,,In zilele urmatoare, voi ramane angajat cu liderii din Orientul Mijlociu, in timp ce vom lucra impreuna pentru a construi un viitor mai bun pentru regiune. Un viitor in care acest tip de violenta sa fie de neconceput. Un viitor in care toti copiii... evrei, musulmani, crestini, israelieni, arabi palestinieni, sa creasca cunoscand doar pacea", a conchis Biden.


Reactia lui Netanyahu


Premierul israelian a afirmat vineri ca el si guvernul sau sunt ,,hotarati sa-i aduca acasa pe toti (ostaticii)" aflati in mainile Hamas, dupa eliberarea celor 13 israelieni in cadrul acordului cu Hamas, relateaza AFP, potrivit Agerpres.


,,Suntem hotarati sa-i aducem inapoi pe toti ostaticii. Acesta este unul dintre obiectivele razboiului si suntem hotarati sa indeplinim toate obiectivele razboiului", a declarat Benjamin Netanyahu, dupa sapte saptamani de razboi in Fasia Gaza controlata de Hamas.


Biroul prim-ministrului israelian a publicat lista oficiala cu numele celor 13 ostatici israelieni eliberati vineri din Gaza in baza acordului intre Israel si Hamas.


In baza acordului cu Hamas, Israelul a eliberat vineri, la randul sau, 39 de femei si minori palestinieni din inchisori.


Armistitiul dintre Israel si Hamas in Gaza a intrat in vigoare vineri, la ora locala 07.00 (05.00 GMT). In aceasta pauza de patru zile, urmeaza sa fie eliberati 50 de ostatici ai Hamas in Gaza si 150 de detinuti palestinieni.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Israel si Hamas


Comments