Putin sustine ca modelele AI occidentale sunt ,,xenofobe" si ,,partinitoare". El cere dezvoltarea un...


Vladimir Putin a tinut, vineri, un discurs de peste jumatate de ora la conferinta ,,Artificial Intelligence Journey 2023", de la Moscova, facand apel la avansarea modelelor AI bazate pe ,,cultura traditionala" a Rusiei, si denuntand modelele occidentale ,,xenofobe" angajate in ,,anularea" culturii ruse, potrivit publicatiei independente ruse meduza.


Putin a recunoscut importanta inteligentei artificiale si a modelelor bazate pe aceasta tehnologie, dar a facut apel la ,,siguranta" si ,,ratiune".


,,(...) Iar in acest sens, cultura traditionala ar trebui sa fie fundamentul nostru. Ea serveste drept regulator etic al progresului tehnologic. (...) Intr-o epoca a revolutiei tehnologice, patrimoniul cultural si spiritual va fi factorul-cheie in pastrarea identitatii nationale.", a declarat liderul de la Kremlin.


,,Dominatia evolutiilor occidentale in Rusia este periculoasa si inacceptabila. Este important sa folosim solutii rusesti pentru a crea sisteme de inteligenta artificiala care sa fie sigure pentru oameni. (...) Baza dezvoltarilor noastre ar trebui sa fie valorile traditionale, impreuna cu bogatia limbii ruse si a limbilor celorlalte popoare din Rusia.", a mai spus Putin.


Presedintele rus a subliniat faptul ca motoarele de cautare din Vest ,,canceleaza" cultura rusa si defavorizeaza rezultatele in limba rusa, selectand informatiile in limba engleza


,,Algoritmul poate indica masinii ca Rusia, cu cultura, stiinta, muzica si literatura noastra, pur si simplu nu exista. Aceasta este <> in spatiul digital. Acelasi lucru se poate face si cu alte culturi. Acest tip de xenofobie poate aparea chiar si din partea inteligentei artificiale, daca aceasta este creata conform anumitor standarde occidentale.", a mai spus Putin.


Comments