Cel mai mare aisberg din lume s-a pus in miscare dupa mai bine de 3 decenii. Incotro se indreapta ac...


Cu o suprafata de aproape 4.000 km patrati, aisbergul din Antarctica numit A23a, de aproximativ trei ori mai mare decat orasul american New York, s-a pus in miscare dupa mai bine de 30 de ani, potrivit Reuters.


De cand s-a desprins de pe platforma de gheata Filchner-Ronne din vestul Antarcticii in 1986, aisbergul, care a gazduit candva o statie de cercetare sovietica, a fost in mare parte blocat, dupa ce baza sa s-a agatat de fundul Marii Weddell.


Imagini recente din satelit arata ca aisbergul, care cantareste aproape un trilion de tone metrice, se deplaseaza acum in deriva pe langa varful nordic al Peninsulei Antarctice, ajutat de vanturi si curenti puternici.


Se intampla rar ca un un aisberg de asemenea dimensiuni sa fie in miscare, a declarat glaciologul Oliver Marsh de la British Antarctic Survey. Din acest motiv, oamenii de stiinta ii vor urmari indeaproape traiectoria.


Pe masura ce isi va lua avant, colosalul aisberg va fi probabil lansat in curentul circumpolar antarctic.


Acesta il va directiona spre Oceanul Sudic, pe o traiectorie cunoscuta sub numele de ,,aleea aisbergurilor", unde pot fi gasiti si altii de acest fel plutind in apele intunecate.


Comments