Joe Biden someaza Congresul SUA sa voteze pentru Ucraina - Pericolul dupa mutarea lui Putin: RISCUL...

Deblocarea finantarii pentru sprijinirea Ucrainei "nu mai poate astepta" in fata pericolului reprezentat de Vladimir Putin, a avertizat miercuri presedintele Joe Biden. Acesta s-a adresat Congresului american, unde democratii si republicanii nu au reusit inca sa convina asupra unui nou pachet de ajutor pentru Kiev.

Presedintele Joe Biden a cerut miercuri Congresului sa rezolve negocierile legate de viitorul finantarii Ucrainei, declarand ca ,,politica partizana marunta nu poate impiedica" ajutorul pentru Kiev, potrivit CNN.

,,Istoria ii va judeca aspru pe cei care intorc spatele cauzei libertatii. Nu il putem lasa pe Putin sa castige", a declarat Biden, in incercarea de a initia negocierile blocate pe pachetul financiar pe care l-a propus votului Congresului, in valoare de 106 miliarde de dolari, care include si ajutorul pentru Ucraina.

Esecul unui vot asupra fondurilor suplimentare ar fi exact ce asteapta Putin, a mai explicat Biden.

,,Cine este pregatit sa renunte la tragerea la raspundere pe Putin pentru comportamentele sale? Va spun ca nu sunt pregatit sa plec si nu cred ca nici poporul american est. Esecul finantarii (Ucrainei, n.r.) i-ar oferi lui Putin cel mai mare cadou pe care l-ar putea cere", a avertizat Biden.

,,Sincer, cred ca este incredibil ca am ajuns in acest punct in primul rand. Fortele ruse comit crime de razboi - este atat de simplu de inteles. Este incredibil", a mai spus Biden.

Presedintele american a transmis un nou avertisment catre congresmenii republicani si a declarat ca daca va reusi sa puna mana pe Ucraina, Putin ,,nu se va opri acolo". Pe un ton solemn, el a avansat perspectiva sumbra a unui atac rus impotriva unei tari membre NATO, ceea ce ar declansa intrarea Statelor Unite in razboi si, prin urmare, "soldati americani vor lupta cu soldati rusi".

Presedintele american a insistat in discursul sau catre Congres ca aceasta ar fi ,,o situatie care nu exista in prezent si pe care Washingtonul nu si-o doreste".

Solicitarea lui Biden vine intr-un moment critic pentru Ucraina, mai ales ca si Casa Alba a avertizat ca ajutorul pentru Ucraina, ,,distrusa de razboi", se epuizeaza.

In plus, Biden si-a rostit discursul catre Congresul SUA in urma unei teleconferinte intre liderii tarilor G7, in cadrul careia a vorbit si cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a inclus in scurtul discurs tinut in fata liderilor G7 si reprosurile catre Occident in intarzierea asistentei militare in fata Rusiei lui Putin.

Zelenski, suparat pe Occident ca scade livrarile militare - Avertisment despre miza lui Putin ca sa castige razboiul: ,,colapsul" sprijinului pentru Ucraina

Joe Biden si-a exprimat nemultumirea crescanda fata de alesii conservatori care conditioneaza ajutorul acordat Ucrainei de o inasprire clara a politicii sale de migratie in fata sosirilor de migranti la granita cu Mexicul.Presedintele democrat a afirmat, de asemenea, ca este pregatit pentru "compromisuri importante" in acest sens pentru a obtine un sprijin al celor camere ale Congresului. Un astfel de sprijin ar face posibila prelungirea ajutorului militar pentru Ucraina, Washingtonul fiind cel mai important furnizor de la invazia rusa, in februarie 2022, relateaza AFP, potrivit agerpres.ro.

Pachetul de asistenta financiara include aproximativ 60 de miliarde de dolari ajutor pentru apararea Ucrainei impotriva Rusiei, iar restul este destinat razboiului Israelului cu Hamas, pentru securitatea in Taiwan si finantarea operatiunilor la granita dintre SUA si Mexic, mai noteaza CNN.

Tergiversarea in votul pe pachetul propus de Biden vine dupa ce mai multi lideri republicani au invocat cele 111 miliarde de dolari pe care SUA le-au trimis deja Ucrainei, astfel ca au propus ca orice finantare suplimentara ceruta de presedinte sa fie legata de schimbari majore de politica legate de imigratie.

In discursul de miercuri, Biden a raspuns practic si cererilor republicabilor in discursul de miercuri. Presedintele american a vorbit despre posibilitatea unor ,,compromisuri semnificative la granita", recunoscand capolitica de imigratie este deficitara, insa a declarat ca nevoile Ucrainei sunt prea critice in acest moment incat sa fie lasata sa astepte.

Comments