Klaus Iohannis: Ambitia noastra este sa fim cu un pas inaintea pandemiei in privinta locurilor la AT...

"Numarul cazurilor Covid-19 se mentine pe un platou, ceea ce confirma ca masurile recomandate de experti si puse in aplicare de autoritati au fost corecte. Numarul de decese provocate de acest virus necrutator este insa in continuare prea mare, la fel si presiunea pe sectiile ATI, care se mentine la cote foarte ridicate.

Un foarte bun exemplu de adaptare este ansamblul modular instalat in incinta Institutului Fundeni. Am tinut sa vin astazi aici pentru a le transmite medicilor ca efortul lor este apreciat. Containerul este dotat cu toata aparatura necesara si are toate avizele necesare functionarii, fiind deservit de medici de la Institut, pe care ii felicit.

Am vizitat si sistemul modular dedicat copiilor inclusi in programul de oncologie. Acest centru cu paturi de spitalizare este rezultatul unei colaborari intre spitalul public, ONG-uri si mediul privat. Iata cate lucruri se pot face printr-un parteneriat autentic!Le multumesc tuturor celor care sprijina activitatea medicilor in aceste conditii grele de pandemie!", a spus Iohannis.

Seful statului a anuntat ca planul de actiuni privind sectiile ATI din tara va fi prezentat in curand de ministerul Sanatatii si a apreciat ca masurile privind carantinarea locala sau regionala au avut efectele dorite. Presedintele a facut insa apel la respectarea cu strictete a masurilor de protectie pana cand vaccinul anti-Covid va putea fi utilizat pe scara larga.

"Am avut o discutie foarte consistenta cu colectivul medical si cu ministrul Sanatatii, care mi-a prezentat rezultatul preliminar al anchetelor privind sectiile ATI din tara. Am discutat si masurile propuse in planul de actiuni care urmeaza sa fie prezentat in curand. Desi sunt semne pozitive, mai avem inca mult de luptat impreuna, noi toti, pentru a tine aceasta pandemie sub control. Pana la aparitia vaccinului anti-Covid si la folosirea lui la scara nationala, doar respectarea normelor sanitare si a masurilor de restrictii este eficienta pentru limitarea raspandirii virusului. Medicii fac tot posibilul pentru a salva cat mai multe vitei, haideti sa ii sprijinim fiecare dintre noi in acest efort urias pentru a proteja sanatatea intregii natiuni!", a mai spus Iohannis.

Despre suplimentarea paturilor din sectiile de Terapie Intensiva, Seful statului a precizat ca "ambitia autoritatilor este de a fi cu un pas inaintea pandemiei". Intrebat daca se fac suficiente teste, Iohannis a spus ca are incredere in expertii de la INSP care stabilesc definitiile de caz.

Din martie pana acum, am dublat numarul de paturi de la ATI. Se vede ca, din pacate, nu este insa suficient. In fiecare saptamana, prin efortul medicilor, al ministerului si al domnului ministru, se adauga zeci de noi paturi ATI. Ambitia noastra este ca la acest capitol sa fim cu un pas inaintea evolutiei pandemiei. Rezultatele de pana acum au dovedit ca asa a fost.Carantinarea este o masura complexa de restrictionare a circulatiei, in esenta, care permite controlul raspandirii pandemiei intr-o localitate. Avem deja, de cateva saptamani, masuri de carantinare luate si primele rezultate au inceput sa apara: cresterea necontrolata a cazurilor a incetat. Este o masura care si-a dovedit eficienta, insa problematica este nu masura in sine, ci efectele economice. De aceea, expertii recomanda, dupa o analiza atenta, unde se impune si unde nu se impune carantinarea. Cred ca peste tot, intr-un timp relativ scurt, de regula doua-trei saptamani, lucrurile reintra intr-o oarecare normalitate. In acest fel putem tine epidemia sub control, actionand local si regional pentru aceasta.

Definitia cazului suspect este actualizata destul de des de INSP si cred ca avem acolo cei mai buni specialisti. Sunt convins ca asa cum descriu ei cazurile suspecte este corect", a conchis Presedintele.

Comments