La alegerile de duminica din Venezuela, opozitia are o sansa de a-l invinge pe Maduro si de a pune c...

Nicolas Maduro candideaza pentru un al treilea mandat la alegerile prezidentiale de duminica din Venezuela, dupa ce a fost la putere mai mult de un deceniu. Insa slabit de criza economica si de alte probleme cu care se confrunta tara, succesorul ales al lui Hugo Chavez se afla in urma candidatului opozitiei Edmundo Gonzalez Urrutia in sondaje. Opozitia spune ca este gata sa deschida un nou capitol in istoria Venezuelei, dar exista in continuare temeri ca alegerile nu vor fi tocmai corecte, scriu Reuters si France 24.

La 25 de ani de la venirea la putere a lui Hugo Chavez, succesorul sau ales, Nicolas Maduro, incearca sa obtina un al treilea mandat de presedinte la alegerile cruciale de duminica. Insa un deceniu de criza economica care a scufundat tara in saracie si a alimentat exodul mai multor milioane de venezueleni se dovedeste a fi o mostenire greu de depasit.

Multi comentatori cred ca Venezuela ar putea fi pe punctul de a pune capat in cele din urma unui sfert de secol de politici socialiste.

Contracandidatul opozitiei, Edmundo Gonzalez Urrutia, fost ambasador in Argentina si Algeria, a generat un entuziasm real in campanie, poate neasteptat, avand in vedere ca candidatura sa a fost improvizata.

Urrutia a fost de fapt inlocuitorul liderei opozitiei Maria Corina Machado pe buletinul de vot, dupa ce Curtea Suprema controlata de Maduro a invalidat in mod controversat candidatura acesteia.

Urrutia conduce acum in sondajele de opinie si poate fi cea mai buna speranta de pana acum a opozitiei de a-l inlatura pe Maduro, scrie site-ul televiziunii franceze France 24.

Un lucru evident, Maduro nu pare dispus sa cedeze. El si-a inasprit tonul in perioada premergatoare votului, afirmand ca o victorie a opozitiei ar putea arunca tara intr-un ,,razboi civil fratricid provocat de fascisti" si avertizand cu privire la o ,,baie de sange" in alegeri.

Incertitudine cu privire la corectitudinea votului

In acest moment persista incertitudinea cu privire la modul in care se vor desfasura alegerile de duminica. Opozitia nu are cum sa uite alegerile din 2018 care i-au adus lui Maduro un nou mandat, dar care au fost considerate frauduloase.

Gonzalez a atras un sprijin semnificativ, chiar si din partea fostilor sustinatori ai partidului de guvernamant, iar politicienii opozitiei cred ca avansul pe care il are in sondaje este suficient de mare pentru a bloca orice tentativa de fraudare din partea lui Maduro.

Insa opozitia si unii observatori s-au intrebat daca votul va fi corect, afirmand ca deciziile autoritatilor electorale si arestarile unor membri ai personalului de campanie al opozitiei au aratat deja strategia puterii.

Gonzalez si Machado au indemnat alegatorii sa voteze devreme si sa tina de ,,veghe" la sectiile de votare pana la inchiderea acestora. Ei au declarat de asemenea ca se asteapta ca armata sa recunoasca rezultatele votului.

Armata venezueleana l-a sprijinit mult timp pe Maduro si pe predecesorul sau, Hugo Chavez. Ministrul Apararii, generalul Vladimir Padrino, a declarat insa ca fortele armate vor respecta rezultatul alegerilor de duminica.

In colaps economic

Venezuela se afla in prezent intr-un colaps economic, se confrunta cu migratia a aproximativ o treime din populatie si are relatii diplomatice puternic deteriorate, fiind afectata de sanctiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeana si altii, care au paralizat o industrie petroliera deja in dificultate, scrie Reuters.

Populatia resimte toate problemele.

,,Vrem o schimbare politica si economica, astfel incat sa existe mai multe locuri de munca, de care avem cea mai mare nevoie", a declarat pentru Reuters Nelson Bolivar, un vanzator de inghetata in varsta de 50 de ani, in timp ce isi vindea produse prin multimea de opozanti de la mitingul lui Gonzalez de la final de campanie.

Vanzarile sale au scazut cu aproximativ 40% in ultima vreme, dar omul a spus ca se simte bine la evenimentele opozitiei. ,,Oriunde este opozitia, ma duc si vand inghetata", a spus Bolivar, care a adaugat ca il va sustine pe Gonzalez la urne.

Candidatul opozitiei, Gonzalez, in varsta de 74 de ani, este cunoscut pentru atitudinea sa calma. I se mai spune ocazional bunicul. Iar multi ii asculta promisiunile care spun ca opozitia va genera o schimbare si va aduce acasa migrantii fugiti din tara.

El a mostenit stafeta opozitiei de la Machado, dupa ce interdictia ocuparii de functii publice a fost confirmata de cea mai inalta instanta a tarii. Machado a obtinut o victorie rasunatoare in alegerile primare ale opozitiei de anul trecut, dar a in cele din urma a facut turul tarii in numele lui Gonzalez.

Opozitia mai promite domolirea inflatiei, imbunatatirea serviciilor publice, independenta institutiilor statului si iesirea din izolarea internationala.

Ce promite Maduro

Maduro, un fost sofer de autobuz si ministru de externe in varsta de 61 de ani, afirma ca va garanta pacea si cresterea economica, care va face Venezuela mai putin dependenta de veniturile din petrol.

Cheltuielile publice au crescut usor in timpul campaniei, spun analistii, o schimbare fata de campaniile anterioare, cand cheltuielile erau generoase.

Maduro spune ca a deschis 70 de proiecte de lucrari publice, insa multe dintre acestea au fost renovari ale unor scoli, spitale si drumuri deja existente, potrivit evenimentelor transmise de televiziunea de stat.

Mii de oameni au venit cu sute de autobuze la mitingul de final de campanie al lui Maduro in centrul Caracasului joi seara, inclusiv multi angajati din sectorul public.

Fabrice Andreani, expert in Venezuela, doctorand la Universitatea Lumiere Lyon 2 si coautor al unui studiu privind violenta statului venezuelean, a declarat pentru France 24 ca exista o posibilitate reala ca opozitia sa castige, determinata in mare parte de popularitatea Mariei Corina Machado.

Retorica lui Maduro – care se prezinta ca protector al poporului si al intereselor nationale in fata unei drepte ,,radicale" conduse de straini – este deja expirata, a spus acxesta.

Expertul a explicat ca tara a suferit de pe urma scaderii din 2014 a pretului petrolului, apoi de pe urma embargoului impus de Statele Unite. Dar criza economica este in primul rand rezultatul lipsei de investitii guvernamentale in acest sector crucial, care reprezenta 80% din valuta si 30% din PIB-ul tarii.

In ultimul deceniu, productia s-a prabusit, scazand de la 2,5 milioane de barili de titei pe zi la mai putin de 500.000 de barili in perioada de varf a crizei, inainte de a creste din nou cu greu pana la 1 milion.

In acelasi timp, economia ilegala, in special traficul de droguri, a inlocuit economia formala – cu complicitatea guvernului si a armatei – iar populatia a cazut in saracie, a explicat Andreani.

Temeri in Brazilia, avertisment din SUA

Comentariul lui Maduro privind baia de sange a atras critici din partea presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, iar instanta electorala din Brazilia si fostul presedinte argentinian Alberto Fernandez au declarat miercuri ca s-au retras din calitatea de observatori electorali.

Procurorul general al Venezuelei a negat in aceasta saptamana participarea la persecutii politice sau detinerea de prizonieri politici si a declarat ca alegerile ar trebui sa fie pasnice.

Casa Alba si-a exprimat joi ingrijorarea cu privire la perspectiva violentelor si l-a avertizat pe presedintele Maduro cu privire la necesitatea organizarii unui vot corect, fara represiune politica sau intimidare.

,,Sustinem alegerile pasnice pe care le asteptam si speram ca vor avea loc duminica", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Kirby, in cadrul unui briefing obisnuit la Washington. ,,Orice represiune politica si violenta este inacceptabila", a avertizat el.

Ce va face armata?

Andreani, expertul in Venezuela, a avertizat pentru France 24 ca toata lumea trebuie sa ramana prudenta cu privire la deznodamantul scrutinului.

,,Dupa victoria opozitiei in scrutinul legislativ din 2015, presedintele a continuat sa manipuleze sistemul judiciar – hotarand ce partide pot candida, dar si amanand sau devansand alegerile. Pentru moment, opozitia se afla intr-o pozitie de forta, dar nu poate fi exclusa o miscare de ultim moment care ar putea schimba dinamica actuala", a declarat acesta.

El a spus in acelasi timp ca armata pare reticenta sa se implice de partea lui Maduro, din mai multe motive.

,,In 2014 si cu atat mai mult in 2017, guvernul a reprimat demonstratiile antiguvernamentale intr-un mod fara precedent, prezentand studentii si tinerii din clasele muncitoare drept pucisti violenti. Dar astazi, cand exodul continua, femeile sunt cel mai adesea in fruntea manifestatiilor pro-opozitie – inclusiv mamele singure si persoanele in varsta, care cer reforme pentru ca cei dragi sa se poata intoarce acasa. Acest lucru ar face mult mai dificila justificarea oricarei represiuni a unei miscari populare de masa", a spus expertul.

Atitudinea de expectativa a armatei, a mai spus el, e cauzata, de asemenea, de propriile nemultumiri si de diviziunile interne.

,,Unii si-au vazut privilegiile diminuate din cauza crizei economice. Altii, in special ofiterii de rang inalt, au avut de suferit de pe urma sanctiunilor straine – in special, inghetarea activelor lor in strainatate", a mai explicat Andreani.

Comments