La ce interval de timp apar replicile unui cutremur. Ce trebuie sa faca oamenii intr-o astfel de sit...

Dupa cat timp apar replicile si cat de puternice sunt

Replicile sunt miscari secundare care au loc dupa un cutremur major, formand o secventa seismica. Desi in general acestea sunt mai slabe decat socul principal, ele pot fi totusi periculoase. Conform expertilor, cea mai puternica replica in cazul cutremurelor de pe teritoriul Romaniei are loc, in medie, la aproximativ 3 zile dupa evenimentul principal. In cazul cutremurelor din zona Marii Negre, replicile semnificative pot aparea pana la 10 zile mai tarziu.

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat recent ca sunt posibile replici dupa cutremurul de 5,2 pe scara Richter care a avut loc in Vrancea. ,,Nu intotdeauna replicile apar la cutremurele de 5 grade, dar ne asteptam sa fie mai mici ca intensitate", a spus acesta.

Dupa fiecare cutremur, autoritatile fac recunoasteri in teren pentru a evalua eventualele pagube si riscuri. Reprezentantii ISUBIF au transmis un mesaj public imediat dupa cutremurul recent: ,,Pastrati-va calmul, pot urma replici". Autoritatile indeamna la vigilenta si pregatire in fata eventualelor miscari seismice ulterioare.

Ce trebuie sa faci in timpul unui cutremur

In timpul unui seism major, actiunile rapide si bine gandite pot face diferenta intre siguranta si risc. Iata cateva sfaturi esentiale pentru a ramane in siguranta:

Evita cadrul usilor - Desi este un mit comun ca acesta ofera protectie, cadrul usilor nu poate proteja impotriva obiectelor care cad.

Indeparteaza-te de ferestre si oglinzi - Sticla poate sa se sparga, aruncand cioburi periculoase la distanta.

Nu fugi - Miscarea solului poate fi violenta, iar in incercarea de a fugi, riscul de a te impiedica si rani creste.

Nu iesi afara - Ramasitele care cad de pe cladiri pot reprezenta un pericol grav.

Evita lifturile - In timpul unui cutremur, ascensoarele se pot bloca.

Daca esti afara, fereste-te de cladiri, stalpi de electricitate si alte structuri inalte care ar putea colapsa.

Daca esti in masina, opreste vehiculul la marginea drumului si stai departe de cladiri, stalpi de electricitate si copaci.

Aceste masuri sunt esentiale pentru a evita accidentele in timpul unui cutremur, indiferent daca te afli in interiorul unei cladiri sau in spatiul deschis.

Desi replicile cutremurelor sunt, in general, mai slabe decat evenimentul principal, ele pot reprezenta in continuare un pericol pentru siguranta. Oamenii trebuie sa fie vigilenti si sa urmeze recomandarile autoritatilor pentru a reduce riscul de accidente. De asemenea, este esential sa stim cum sa actionam in timpul unui cutremur pentru a ne proteja viata si bunurile.

Comments