La ce sa fim atenti cand cumparam peste. Pericolele care ne pandesc in magazine - atentionari de la...

Consumatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita aspectului exterior al produselor din peste si chiar sa refuze sa cumpere produse in legatura cu care au indoieli privind gradul de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare, informeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).Sfaturile ANPC pentru consumatori vin in preajma Sarbatorii Floriilor, cand creste considerabil consumul de peste si preparate din peste."In preajma Sarbatorii Floriilor, in care, conform traditiei, creste considerabil consumul de peste si preparate din peste, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atrage atentia asupra potentialelor pericole care pot fi intalnite, la achizitionarea acestor produse, deosebit de perisabile si le recomanda consumatorilor sa tina cont de cateva sfaturi, respectiv: sa acorde o atentie deosebita aspectului exterior al produsului, pentru a isi forma o prima apreciere asupra gradului de prospetime a acestuia; sa nu achizitioneze produse cu suprafata lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, cu aspect de vechi; sa refuze sa cumpere peste si produse din peste pentru care au indoieli privind gradul de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare; sa urmareasca modul de etichetare a pestelui si produselor din peste si sa nu cumpere produse preambalate neetichetate", se precizeaza intr-un comunicat ANPC.

Lista interzisa! Ce alimente NU trebuie sa consumi deloc pe stomacul golPotrivit sursei citate, consumatorii trebuie, de asemenea, sa refuze sa cumpere peste si produse din peste preambalate, pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta data este modificata sau depasita.Totodata, la cumpararea pestelui si produselor din peste, trebuie sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doresc sa reclame calitatea produsului.Consumatorii trebuie sa tina cont de faptul ca produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai in stare congelata, iar la decongelare trebuie sa prezinte gustul si mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. De asemenea, este este interzis ca produsele alimentare congelate sa se recongeleze iar acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.ANPC mai recomanda cumparatorilor sa nu achizitioneze produsele la care constata existenta aglomerarilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenta ghetii in ambalaj si sa acorde o atentie deosebita cand cumpara produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului. De asemenea, acestia nu trebuie sa achizitioneze produse la care constata ca ambalajul este murdar, degradat, nu este inchis etans si nu asigura salubritatea produsului." Este extrem de important ca toti consumatorii sa tina cont de aceste recomandari, pentru a evita situatii neplacute care ar putea sa puna in pericol sanatatea sau chiar viata acestora", a declarat Sebastian Hotca, presedinte interimar ANPC, in comunicat.

Bataie ca-n filme intr-o gradinita din Cugir. Ingrijitoarea, lovita cu pumnul in fata de mama unui copil. Ce a scos-o din minti pe femeieANPC avertizeaza consumatorii ca, in anii anteriori, echipele de comisari, in urma actiunilor de control, au gasit la comercializare produse neconforme, precum: chefal proaspat expus la comercializare pe pat de gheata al carui muschi prezenta o consistenta flasca, burta moale, umflata - amestecat cu chefal care era proaspat si fara deficiente; crap proaspat care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractati in orbite si burta moale), produsul era expus la comercializare in afara datei limita de consum; scrumbie sarata, in vid, cu lichid in ambalaj, din cauza devidarii, produsul avand consistenta moale si miros nespecific; macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitarii incorecte; conserve de "sardine in ulei natural" care aveau declarata, pe eticheta, o cantitate neta de 200 g si un continut de peste de 120 g, adica 60%, fata de minimum 70% prevazut; conserve de "sardine in ulei vegetal", conform declaratiilor de pe eticheta ("ingrediente: sardinella gibosa 72%, apa, ulei soia 5,6%"), care in realitate aveau un continut de apa in jur de 22%, fata de maximum 8% admis; file Pangasius cu glazura protectoare declarata de 20%, la care s-a determinat, dupa decongelare, o proportie de glazura de peste 28%; cod congelat, provenienta Spania, pe a carui eticheta se declara glazura "0", iar in urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazura; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fara mentionarea tuturor ingredientelor si fara inscrierea datei durabilitatii minimale pe eticheta; utilizarea de denumiri improprii/ mentiuni menite a induce in eroare consumatorii (hering provenienta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunare; baby hering provenienta Polonia, comercializat sub denumirea de oblet)."O abatere frecvent intalnita in cadrul actiunilor de control, desfasurate in anii anteriori, este nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare, respectiv: peste expus in conditii necorespunzatoare direct pe paviment, peste care prezenta modificari organoleptice - solzi desprinsi, consistenta flasca a muschiului, peste si produse din peste depozitate in afara spatiului frigorific, la temperatura mediului ambient, intr-un depozit neamenajat si neautorizat, peste sarat (sprot si platica) depozitat in agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilita de producator", subliniaza Protectia Consumatorilor.

Melcii lipiti de fata, isteria care a cuprins internetul. Ce au mai inventat tinerele in disperarea de a arata bine

Comments