O femeie a fost salvata de la moarte cu un rinichi de porc. A doua operatie de acest tip la nivel mo...

O noua sansa la viata

Sufocata de insuficienta renala in stadiu terminal si insuficienta cardiaca, Lisa Pisano era intr-o situatie disperata dupa ce fusese exclusa de pe lista de asteptare pentru un transplant uman. ,,Tot ceea ce imi doresc este oportunitatea de a avea o viata mai buna. Dupa ce am fost exclusa pentru un transplant uman, am aflat ca nu mai aveam mult timp. Medicii mi-au spus ca ar putea exista o sansa sa fiu aprobata sa primesc un rinichi de porc modificat genetic, asa ca am discutat despre asta cu familia si cu sotul meu. El a fost alaturi de mine de-a lungul acestui calvar.", a marturisit Lisa. Decizia de a primi un rinichi de porc modificat genetic a venit dupa o discutie aprofundata cu familia si sotul ei, care a fost alaturi de ea pe parcursul intregului proces.

Procedura a fost executata in doua etape: pe 4 aprilie, Lisa a primit o pompa cardiaca, cunoscuta sub numele de dispozitiv de asistenta ventriculara stanga (LVAD), iar pe 12 aprilie a urmat transplantul de rinichi. Acesta a inclus si o glanda timus de porc pentru a ajuta corpul sa nu respinga noul organ. Dr. Robert Montgomery, chirurgul principal, a evidentiat succesul interventiei: ,,Trebuie sa laudam realizarile stiintifice care au condus la capacitatea noastra de a salva viata Lisei si ceea ce ne straduim sa facem ca societate pentru toti cei care au nevoie de un organ salvator".

Xenotransplantul: O speranta pentru viitor

Xenotransplantul, sau transplantul de organe intre specii diferite, este vazut ca o solutie viabila pentru criza globala de organe. Porcii, avand un metabolism similar cu cel al oamenilor, sunt considerati candidati ideali pentru aceste transplanturi. Totusi, pentru a preveni respingerea imediata a organelor, este necesara modificarea genetica a acestora.

Aceasta procedura reprezinta un pas urias in medicina transplantului si ar putea deschide calea pentru utilizarea mai larga a xenotransplanturilor. Aceasta nu doar ca ar putea reduce timpul de asteptare pentru pacientii care necesita transplanturi, dar ar putea si sa salveze mai multe vieti, asa cum a fost cazul Lisei Pisano.

In timp ce Lisa isi continua recuperarea, medicii si pacientii din intreaga lume urmaresc cu interes evolutia acestei tehnologii. Succesul acestei operatii deschide noi orizonturi pentru tratamentul pacientilor cu boli cronice grave si pentru extinderea posibilitatilor de tratament in medicina moderna.

Comments