La multi ani, domnule profesor Aurel Ghilezan! – 80 de ani

La multi ani, domnule profesor Aurel Ghilezan! – 80 de ani

La multi ani, domnule profesor Aurel Ghilezan! – 80 de ani

Profesorul vișeuan Aurel Ghilezan s-a născut în comuna Bobda, județul Timiș, în 3 martie 1939. A absolvit Liceul „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara și s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu, unde n-a rămas decât un an. Dorin­ța de a depăși performanțele sportive din liceu a fost mai puternică, după cum singur mărturisește. A intrat la Institutul Pedagogic de 3 ani Timișoara, nou înființat, Facultatea de Educație Fizică. După absolvire, a renunțat la postul de asistent la Catedra de Atletism și la cea de Cinefoto, din cadrul institutului, pentru a lucra în învățământul preuniversitar. Așa a ajuns profesor de educație fizică la Liceul „Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus în 1963 și de aici s-a pensionat după 42 de ani. Pe parcurs și-a luat toate gradele didactice și și-a completat studiile la Academia Națională de Educație Fizică și Sport București, devenind și antrenor.

Ca profesor calificat și lucrând la liceu, Aurel Ghilezan s-a implicat în organizarea și îndrumarea mișcării sportive din fostul raion Vișeu, prin cursuri de perfecționare cu colegii suplinitori, crearea unui centru de documentare sportivă, organizarea de competiții, cursuri de arbitri și formarea de instructori sportivi. A îndeplinit importante funcții în liceu și în zonă : inspector metodist pe zona Vișeu-Borșa (30 de ani), responsabil al Comisiei metodice a diriginților din liceu (12 ani), conducătorul Cercului pedagogic al profesorilor de educație fizică din zonă (30 de ani), comandantul Centrului de Pregătire Militară a tineretului pentru apărarea patriei, pe liceu (15 ani).
În activitatea cu elevii s-a preocupat în permanență de descoperirea talentelor în domeniul sportului și îndrumarea lor spre performanță. Dintre cei care și-au făcut ucenicia la liceul vișeuan, sub îndrumarea profesorului Ghilezan, amintim pe: Sorin Pop – volei (ajuns la Dinamo București și în lotul național), Octavian Condruc – fotbal (căpitanul echipei de vis Minerul Baia Mare, sub conducerea lui Viorel Mateianu), Gheorghe Pop – fotbal (în lotul CFR Cluj), Viorica Grad – canotaj (Steaua București), Gheorghe Man – box (ajuns antrenor emerit, în Baia Mare), Gheorghe Tadici – handbal (devenit antrenor al echipelor naționale de handbal feminin) și lista ar putea continua.
Ar fi prea lungă înșiruirea numelor elevilor liceului din Vișeu de Sus îndrumați de profesorul Ghilezan și remarcați la concursurile școlare, în fazele pe județ, în cele zonale și naționale. De aceea trecem aici doar ramurile sportive în care ei au obținut performan­țe: cros, pentatlon atletic școlar, șah, atletism, tenis de masă, tenis de câmp (Czegora Ștefan – campion național la copii și juniori), tir, volei (băieți și fete – campioni județeni), baschet, fotbal (pepinieră pentru Bradul Vișeu de Sus, divizia C). Unsprezece foști elevi ai săi au ajuns profesori de educație fizică (unii cu activitate în străinătate), iar doi dintre ei îi continuă munca în liceul din Vișeu: Vasile Sechel și Grigore Coman.
Împreună cu profesorul Vasile Lantz, fost inspector școlar, a făcut un studiu privind normele de control S.U.V.A la elevii liceului din Vișeu, la cererea M.E.J, privind notarea corectă în zonele de munte. Acest material a fost publicat în revista „Educație Fizică și Sport”, nr. 3 din 1974, contribuind la noua programă școlară, apărută în anul următor.
Menționăm că profesorul octogenar a fost – și mai este – mare amator de drumeție și excursii, dornic de a cunoaște locuri noi, cu frumusețile și valorile lor artistice. A organizat zeci și zeci de excursii, în țară și străinătate. A stăbătut bătrânul continent, din Rusia până în Portugalia și din Scandinavia până în Grecia și Italia și chiar țări asiatice, precum Turcia și Israel.
Bogata activitate din domeniul educației fizice și sportului a fost întregită, în ultimii ani, de cea din sfera scrisului. Ghilezan este și autor de cărți: „Bănățeni, nu vă zuitați graiul!”(2016), „Pelerinajul religios – leac pentru sufletul creș­tinilor” (2013), „Soarele de la miezul nopții. Nopți albe în Țările Baltice și în Scandinavia” (2014), „Vișeul de Sus. O istorie în imagini”, împreună cu profesorul Ion Țelman (2016), „1001 bancuri” (2017).
Într-o perioadă de peste 45 de ani (începând din 1973), profesorul Aurel Ghilezan a scris peste 1000 de articole, publicate în presa din Maramureș și presa centrală. Aria tematică a acestui gen publicistic este foarte largă, de la concursuri sportive la evenimente culturale și științifice, precum aniversări istorice, simpozioane, serbări școlare, festivaluri ale scriitorilor, poeților, epigramiștilor, organizate de Centrul Cultural-Social al orașului și de la reportaje din excursiile la care a participat, la prezentări ale unor personalități vișeuane. A scris despre tot ce i s-a părut interesant și merita să fie cunoscut din viața comunității din Vișeu și din zonă.
Foarte importantă este pasiunea și munca sa de fotograf. Este cunoscut în oraș ca un bun realizator de fotografii, și asta încă de la venirea sa în Vișeu. Imaginile surprinse cu pricepere și valorificate cu profesionalism însoțesc articolele sale, cărțile personale, dar și ale altora, sporindu-le valoarea.
Pentru munca sa de profesor și promotor al mișcării sportive a fost distins cu Diploma de merit de la Consiliul Național de Educație Fizică și Sport (CNEFS) și a mai primit Diploma de excelență pentru 40 de ani de activitate neîntreruptă în liceu.
La împlinirea a 80 de ani de viață, îi dorim sănătate și continuarea bogatei activități pe care o desfășoară! Încheiem cu o dedicație scrisă de regretatul jurnalist Vasile Gaftone, pe una din publicațiile sale: „Cărturar de nobilă viță bănățeană, neobosit peregrin, împreună cu pelerinii maramureșeni, prin locurile creștine ale Europei și Asiei, talentat cronicar al spațiului vișeuan, multă admirație și afecțiune”.
Anuța POP

Comments