Laura Codruta Koevesi atentioneaza Austria in legatura cu o propunere de modificare a Codului de pro...


Ministerul Justitiei de la Viena a propus la 14 iunie o modificare a Codului de procedura penala care reglementeaza confiscarea datelor si a dispozitivelor de stocare a datelor, in urma unei hotarari a Curtii Constitutionale austriece din 14 decembrie 2023, insa sefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruta Kovesi, este ingrijorata ca noile prevederi ar putea impiedica anchetele institutiei sale in Austria, potrivit unui comunicat transmis vineri.


Procurorul-sef european, Laura Codruta Kovesi, anunta ca analizeaza noile dispozitii legale pentru a vedea daca nu cumva unele dintre propuneri ar putea intra in contradictie cu Regulamentului EPPO si ar putea avea un impact negativ asupra ,,independentei, eficientei si oportunitatii investigatiilor EPPO in Austria, precum si asupra investigatiilor transfrontaliere care implica Austria".


Principalul motiv de ingrijorare este ca, in conformitate cu Regulamentul EPPO, procurorii delegati europeni trebuie sa poata intreprinde ei insisi masuri de investigare sau sa dea instructiuni autoritatilor nationale competente. In cazul in care confiscarea si analiza datelor si a dispozitivelor de stocare a datelor devin prerogative ale politiei, acest lucru nu va mai fi valabil, se arata in comunicatul EPPO.


In conformitate cu Regulamentul EPPO, Austria trebuie sa se asigure, pentru infractiunile cu o pedeapsa maxima de cel putin 4 ani de inchisoare, ca procurorii delegati europeni pot dispune ei insisi perchezitii ale sistemelor informatice, precum si sa obtina prezentarea datelor informatice stocate in original sau in alta forma specificata sau sa solicite aceste masuri de investigare din partea instantei, precizeaza comunicatul.


,,Procurorul-sef european ar dori sa sublinieze inca o data ca, intrucat criminalitatea financiara grava este transnationala prin natura sa, activitatea procurorilor delegati europeni in Austria nu se limiteaza la cazurile pe care le aduc in fata instantelor din Austria. Activitatea lor este de o importanta cruciala pentru multe investigatii conduse de EPPO din alte state membre", puncteaza comunicatul, care reaminteste ca EPPO functioneaza ca un birou unic in 22 de state membre, care constituie ,,zona EPPO". Prin urmare, modificarile propuse la Codul de procedura penala din Austria ar afecta intreaga zona EPPO, subliniaza Kovesi.


In acest context, procurorul-sef european saluta decizia de a-i acorda suficient timp pentru a analiza proiectul de lege.


EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmarirea penala si judecarea infractiunilor impotriva intereselor financiare ale UE.


Comments