Legatura dintre forma corpului si starea de sanatate. Un aspect al siluetei ar trebui sa ne puna pe...

Cercetarile asupra relatiei dintre forma corpului si sanatate au capatat o importanta sporita in ultimele decenii, mai ales in era obezitatii. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2016, aproape o treime din populatia globala a avut probleme de greutate, dintre care 13% s-au confruntat cu obezitate. Aceste probleme de sanatate, asociate cu cresterea in greutate, pot duce la boli cardiovasculare, diabet, boli de ficat si alte afectiuni accentuate.

Forma corpului poate fi determinata de mai multi factori, printre care se numara genetica, stilul de viata si alimentatia. Cu toate acestea, observarea aspectului exterior poate fi inselatoare cu privire la riscul de boli si la starea de sanatate. De aceea, cercetarile asupra legaturii dintre forma corpului si sanatate isi propun sa descopere relatia subiacenta dintre aceste doua aspecte si sa ofere directii pentru imbunatatirea sanatatii.

Potrivit unor studii recente, persoanele cu soldurile mai late decat talia au o stare de sanatate mai buna decat cei care au talia groasa si soldurile inguste.

Ce este bulimia, care sunt cauzele aparitiei, cum se manifesta si ce tratamente exista

Dr. Margaret Ashwell, fost consilier guvernamental in Marea Britanie, in colaborare cu un nutritionist de la Universitatea Oxford Brookes, a comparat datele provenind de la 31 de studii anterioare, efectuate pe un esantion de peste 300.000 de barbati si femei din intreaga lume.

In cadrul cercetarii s-au urmarit metodele de evaluare a sanatatii in functie de anatomia oamenilor

Concluziile formulate de cei doi specialisti, citate de DailyMail.com, ar putea duce la disparitia folosirii termenului de Indice de Masa Corporala (IMC - formula matematica ce asociaza inaltimea cu greutatea, folosita inca de la inceputul anilor 1970). Un indicator alternativ al starii de sanatate ar putea deveni circumferinta taliei. De ce? Grasimile care se depun in zona abdomenului sunt extrem de daunatoare. Ele duc la crearea unor reactii chimice deloc favorabile organelor interne vitale, spre deosebire de grasimile de pe fund, solduri sau coapse, scrie Sfatul Parintilor.

Unul din lipsurile acestui studiu este faptul ca nu se tine cont de inaltimea persoanelor, urmatorul pas in cercetare fiind asocierea circumferintei taliei cu inaltimea.

Potrivit cercetatoarei britanice, oamenii ar trebui sa aiba in talie cel mult jumatate din inaltime

De exemplu, o femeie inalta de 170 cm, ar trebui sa aiba in talie, maximum 85 cm. Iar un barbat de 180 cm, nu ar trebui sa depaseasca in talie 90 cm. Daca aceste dimensiuni sunt depasite, atunci silueta capata forma de mar, iar riscurile ca sanatatea sa fie periclitata sunt din ce in ce mai mari.

Dr. Margaret Ashwell a declarat la Congresul European dedicat Obezitatii ca "prin aceasta metoda se pot detecta mult mai repede decat prin IMC potentialele maladii si se aplica pentru persoanele de toate varstele si de toate rasele". "Cu cat iti tii talia mai mica decat jumatate din propria inaltime, cu atat iti cresti speranta de viata", a adaugat dr. Ashwell.

Experiment inedit: Un geaman a devenit vegan, iar celalalt a continuat sa manance carne. Ce s-a intamplat dupa 12 saptamani

Comments