Legea carantinarii, vot final astazi, in Senat

Legea carantinarii, vot final astazi, in Senat

Legea carantinarii, vot final astazi, in Senat

Camera Deputatilor a votat, ieri, proiectul privind carantina si izolarea. Dezbaterile nu au durat foarte mult, si asta pentru ca adevarata dezbatere a fost in Comisia juridica, acolo unde deputatii juristi au dezbatut amendamente care au fost inregistrate pe parcursul a doua zile.

Votul pentru acest proiect in Camera Deputatilor a fost unul covarsitor favorabil. Vorbim de 266 de voturi pentru. Foarte importanta a fost intalnirea pe care Raed Arafat a avut-o cu Marcel Ciolacu, in biroul celui din urma, si asta pentru ca intentia Guvernului era ca forma proiectului care pleaca din Parlament sa fie cat mai apropiata de proiectului care a plecat de la Executiv.

Pe de alta parte, au fost amendamente foarte importante care au fost acceptate, dupa ce au fost intens dezbatute. Spre exemplu, carantinarea se face printr-o decizie motivata a DSP, iar persoana trebuie sa fie informata si, in acelasi timp, se comunica si calea de atac, dar si durata.

Totodata, nu trebuie sa exsite consimtamant atunci cand vorbim de izolare. Cu alte cuvinte, de o internare a unei persoane care este bolnava sau, daca este asimptomatica, aceasta poate sta acasa.

Pe de alta parte, cand vorbim de tratamaent - aici decizia ii apartine pacientului, care poate refuza, daca doreste, acest tratament.

De asemenea, au mai fost si alte amendamente importante acceptate. Printre acestea se numara si faptul ca daca un medic constata ca o persoana este bolnava poate anunta DSP si se poate face carantinarea sau izolarea pentru o perioada de 24 de ore.

Un alt amendament se refera la detasari, care sunt valabile pentru o perioada de 30 de zile. Ulterior, aceasta detasare poate fi contestata de medic, daca acesta doreste.

Un ultim amendament din acest raport venit de la Comisia Juridica este cel care se refera la plata concediilor medicale pentru cei carantinati si asta pentru ca aceste concedii ar urma sa fie platite 100% si nu 85%, cum se intampla pana acum.

Acest proiect va merge la Senat, care este for decizional.

Comments