LEGILE PUTERII | Anuntul ministrului Agriculturii despre lovitura crunta care ii ingroapa pe fermierii din Romania

LEGILE PUTERII | Anuntul ministrului

LEGILE PUTERII | Anuntul ministrului Agriculturii despre lovitura crunta care ii ingroapa pe fermier...

,,Am analizat cu atentie comunicatul primit de la Azomures si incerc sa extrag din el acele zone care vizeaza activitatea mea la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in sensul in care trebuie sa identificam acele solutii viabile pentru fermierii din Romania. Din pacate, cealalta componenta pe care cei de la Azomures o identifica nu intra an competenta Ministerului Agriculturii.

La nivel guvernamental, trebuie sa intervenim si sa incercam sa identificam acele solutii care sa faca posibila repornirea si realuarea activitatii de catre cei de la Azomures, pentru ca ceea ce ei au prezentat a fost faptul ca exista o lipsa a gazului pe piata din Romania, disponibil de gaz pe care l-au solicitat catre 17 furnizori. Am primit un raspuns doar de la doi furnizori care le-au explicat ca eu le pot asigura doar jumatatea de cantitati de gaz.

De cealalta parte, vedem testul certificatelor verzi care, la nivel european, a explodat. Ne uitam la nivelul anului 2013, cand erau 9 euro, acum au ajuns la 70 de euro si se preconizeaza ca vor creste in continuare. Toate aceste efecte au condus la aceasta decizie pe care conducerea unitatii de productie a ingrasamintor a luat-o.

Acum, Azomures produce cam 50% din necesarul de ingrasaminte din Romania si trebuie sa intervenim rapid pentru a asigura fermierilor posibilitatea de a mentine productiile agricole la nivelul anului 2021 macar. Pe piata exista in continuare cerere, chiar daca preturile sunt mari, asta arata apetenta fermierilor romani si deschiderea pentru e mentine productiile ridicate, iar de cealalta parte, trebuie sa ii sprijinim si sa avem in vedere faptul ca cantitatea de cereale in Romania ii vizeaza pe toti. siguranta alimentara a tuturor este prioritara", a precizat ministrul Agriculturii, la emisiunea ,,Legile Puterii".

Comments