Lichior sau coniac pentru un cocktail perfect la final de zi? Invata secretele de la specialisti (P)

Lichior sau coniac pentru un cocktail perfect la final de zi? Invata secretele de la specialisti (P)

Lichior sau coniac pentru un cocktail perfect la final de zi? Invata secretele de la specialisti (P)

Dincolo de simpla degustare, cocktailurile reprezinta o veritabila arta, o calatorie prin istorie si cultura, o maniera eleganta si sofisticata de a transforma o seara obisnuita intr-o experienta de neuitat. Povestim in articolul de astazi ce cocktail poti face cu doua bauturi care nu trebuie sa lipseasca din casa noastra: coniac si lichior.

Mai intai, putina istorie

Coniacul, aceasta bautura nobila care provine din regiunea Charente din Franta, poarta cu sine o mostenire de secole. Distilat din vinuri fine si maturat in butoaie de stejar, coniacul ofera o complexitate de arome si gusturi care il fac inconfundabil. In secolul al XVII-lea, comerciantii olandezi au descoperit tehnica distilarii vinului pentru a-l pastra mai bine in timpul transportului. Asa au luat fiinta primele mostre de coniac, iar restul, cum se spune, este istorie. Bautura a devenit rapid sinonima cu rafinamentul si luxul, fiind savurata de aristocrati si regi.

Lichiorul, pe de alta parte, ofera o explozie de arome si posibilitati infinite in lumea cocktailurilor. De la faimosul Limoncello italian la exoticul Midori japonez, fiecare lichior poarta cu sine caracteristici unice care pot transforma un cocktail obisnuit intr-o adevarata capodopera. In Evul Mediu, lichiorurile erau produse de calugari in manastiri, folosite initial ca medicamente. Astazi, ele reprezinta o componenta esentiala in multe dintre cocktailurile celebre din lume.

Nu putem mentiona istoria lor, fara a arunca o privire asupra influentei in pop-culture. De la Martini-ul lui James Bond ("shaken, not stirred") la Cosmopolitan-ul lui Carrie Bradshaw din "Sex and the City", cocktailurile au devin simboluri ale stilului de viata sofisticat si elegant. In filmele vechi de la Hollywood, vedetele obisnuiau sa savureze Old Fashioned sau Manhattan, semn ca o bautura bine preparata poate spune multe despre personalitatea unui personaj.

Coniac: ce cocktail poti face cu el?

Una dintre primele retete de cocktailuri este Mint Julep. Creat in 1800 in Statele Unite, reteta sa este simpla: coniac, menta proaspata si zahar!

Putin mai tarziu, in jurul anului 1830, in Franta a fost creat Sazerac. Reteta sa este mai elaborata, combinand coniac, zahar, Bitter Peychaud (un tip de bitter aromatic facut din gentiana), absint si lamaie. Este inca un clasic printre marile cocktailuri pe baza de coniac.

Treizeci de ani mai tarziu, in 1860, Cognac Collins a fost inventat la Londra. Reteta este aceeasi si astazi:

Coniac 40 mlSuc de lamaie 20 mlZahar 15 mlApa minerala 120 ml

Coniaculse reinventeaza in mod constant si inspira noi generatii de iubitori de cocktailuri. Printre numeroasele creatii recente, una a devenit emblematica: Coniac Summit. Creat in 2008 la Cognac de 20 de mixologi de la unele dintre cele mai bune case de cocktailuri din lume. Astazi, este o reteta emblematica.

Reteta Coniac Summit

Ingrediente :

4 felii subtiri de ghimbir4 pana la 5 cuburi de gheata4 cl de coniac1 coaja de lamaie verde6 cl de limonada de casa1 felie subtire de castravete

Incepe prin a pune 4 felii de ghimbir in pahar si zdrobeste-le usor. Adauga cuburile de gheata si toarna coniacul. Pune apoi o coaja de lamaie verde si completeaza cu limonada de casa. Se orneaza cu o felie de castravete.

Lichior: mai mult decat o baza de cocktail

In primul rand, ce este lichiorul? Este rezultatul amestecarii a patru ingrediente:

alcool: alcool etilic de 96?, bauturi spirtoase (coniac, rom, brandy etc.), distilat sau un amestec al acestor trei tipuri de alcoolzaharfructe, plante, flori si/sau mirodenii: acestea confera lichiorului aroma sa in urma distilarii sau a macerarii in alcoolapa

Pentru a fi numita "lichior", bautura alcoolica trebuie sa aiba o tarie de cel putin 15?, iar lichiorurile traditionale pot avea o tarie de pana la 70?. De asemenea, trebuie sa contina 100 de grame de zahar la litru. Continutul de zahar poate ajunge chiar si la 200 pana la 400 de grame in cazul cremelor de fructe.

Cele mai puternice lichioruri pot fi baute pure, ca aperitiv, sau ca bautura de dupa cina. De asemenea, pot fi folosite in cocktailuri ca alcool secundar, in combinatie cu bauturi spirtoase precum rom, vodca, whisky sau gin, pentru a scoate in evidenta cele mai bune arome dintr-un amestec de arome. Lichiorurile pentru cocktailuri sunt folosite intr-o gama larga de retete, de la marile clasice la cele mai originale.

Lichiorurile pot fi folosite si in bucatarie. Acestea sunt utilizate in principal in retete dulci (clatite, inghetata, produse de patiserie), dar pot fi folosite si pentru a flamba un fel de mancare si pentru a aromatiza anumite preparate sarate, cum ar fi pateurile.

Comments