Liderii cabinetului de razboi al Israelului nu au incredere unul in altul. Dezacord complet privind...


Dupa sase luni de conflict impotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat in ceea ce priveste modul in care se poate castiga razboiul din Fasia Gaza. La fel sunt si cei trei inalti oficiali ai cabinetului de razboi, un organism care atunci cand a fost format, era menit tocmai sa incurajeze unitatea in acest efort, scrie The Wall Street Journal (WSJ), citat de News.ro.


Ranchiunele si certurile de lunga durata privind modul cel mai bun de a lupta impotriva Hamas au deteriorat relatiile dintre factorii de decizie in timp de razboi ai Israelului, premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apararii Yoav Gallant si fostul sef al armatei israeliene, Benny Gantz. Cei trei barbati sunt in dezacord in ceea ce priveste cele mai importante decizii pe care trebuie sa le ia: cum sa lanseze o ofensiva militara decisiva, sa elibereze ostaticii israelieni si sa guverneze dupa razboi in Fasia Gaza, potrivit WSJ.


Acum, ei trebuie sa ia si una dintre cele mai mari decizii cu care s-a confruntat vreodata tara: cum sa raspunda la primul atac direct al Iranului asupra teritoriului israelian. Lupta lor pentru putere ar putea avea o influenta decisiva: se transforma conflictul din Gaza intr-o lupta regionala mai mare cu Iranul, care va reconfigura ordinea geopolitica din Orientul Mijlociu si va modela relatiile Israelului cu SUA pentru decenii?


,,Lipsa de incredere intre aceste trei persoane este atat de clara si atat de semnificativa", a declarat Giora Eiland, fost general israelian si consilier pentru securitate nationala.


Netanyahu vrea sa conduca singur


Netanyahu, cel mai longeviv premier al natiunii, incearca din ce in ce mai mult sa conduca singur razboiul din Gaza, in timp ce Gallant si Gantz sunt vazuti pe scara larga ca incercand sa il elimine pe Netanyahu din decizii.


Gantz, generalul care a condus ultimul razboi major al Israelului impotriva Hamas in urma cu un deceniu, si-a exprimat anterior dorinta de a-l inlatura pe Netanyahu din functia de prim-ministru. El a cerut la inceputul acestei luni alegeri anticipate in septembrie, dupa ce zeci de mii de oameni au manifestat impotriva modului in care premierul a gestionat razboiul, un semn ca baza lui Gantz a devenit frustrata de rolul sau intr-un guvern condus de Netanyahu.


Cei trei membri ai cabinetului de razboi s-au intalnit zilnic, de la atacul de sambata al Iranului, promitand un raspuns, dar lasand vagi calendarul, amploarea si locurile care vor fi lovite. Ei se confrunta cu o provocare in conceperea unui raspuns care sa echilibreze obiectivele lor de descurajare a Iranului, de evitare a unui razboi regional si de a nu instraina SUA si statele arabe implicate in respingerea atacului iranian, mentioneaza Wall Street Journal, care reaminteste ca presedintele Biden i-a indemnat pe israelieni sa dea dovada de prudenta in orice raspuns si a exclus implicarea americana intr-un atac israelian pe teritoriul iranian.


,,Riscul de eroare de calcul este destul de mare", a declarat Raz Zimmt, cercetator principal la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala din Tel Aviv. ,,Ne aflam la inceputul unei etape foarte periculoase in conflictul iraniano-israelian", subliniaza el.


Gallant este considerat cel mai sovin dintre cei trei. La inceputul razboiului, el a pledat pentru un atac preventiv asupra Hezbollahului libanez aliat al Iranului, dar este, de asemenea, dornic sa se alinieze cu SUA.


Netanyahu nu le-a comunicat lui Gallant si Gantz unele dintre deciziile-cheie luate, potrivit unor actuali si fosti oficiali israelieni. Intr-un efort de a obtine controlul asupra alimentelor si proviziilor care ajung in Gaza, el a luat in considerare numirea unui oficial pentru ajutor umanitar care sa raporteze direct biroului sau si sa il ocoleasca pe ministrul apararii, au declarat oficiali israelieni familiarizati cu aceasta chestiune.


,,Este foarte greu pentru prim-ministru sa determine armata sa faca ceea ce doreste, daca ministrul apararii nu este aliniat cu el", a declarat Amir Avivi, fondatorul think tank-ului Israel Defense and Security Forum. ,,Aceasta lipsa de aliniere ii face viata foarte, foarte dificila lui Netanyahu".


Sunt rivali de ani de zile


Cei trei barbati sunt rivali de ani de zile. Gantz a candidat impotriva lui Netanyahu in cinci randuri de alegeri, pe care analistii politici le-au descris ca fiind unele dintre cele mai dificile alegeri din istoria tarii. Anul trecut, Netanyahu a incercat sa il concedieze pe Gantz, care le-a spus apropiatilor sai ca politicile anterioare ale premierului privind Gaza au fost un esec.


In ceea ce priveste relatiile dintre Gantz si Gallant, acestia abia daca si-au vorbit timp de peste un deceniu, inainte de a se alatura impreuna cabinetului de razboi.


Sondajele arata ca Gantz este cel mai popular lider al Israelului. Persoane apropiate lui au incercat sa convinga membri ai coalitiei lui Netanyahu si ai propriului sau partid sa paraseasca guvernul si sa il forteze pe prim-ministru sa plece de la putere, potrivit unor surse familiarizate cu aceasta chestiune. Acest lucru l-ar face pe Gantz sa devina cel mai probabil politicianul care sa-l inlocuiasca pe Netanyahu.


Gantz a incercat si a esuat de mai multe ori sa il inlature pe Netanyahu, un actor politic experimentat caruia in Israel i se spune ,,magicianul", pentru abilitatea sa de a scapa de problemele politice. Acum, Netanyahu este slabit din punct de vedere politic din cauza razboiului, un test pentru a vedea daca Gantz si, eventual, chiar Gallant pot pune capat in cele din urma deceniului si jumatate de dominatie politica a sa.


In contextul negocierilor de incetare a focului de la Cairo, Netanyahu se afla, de asemenea, sub presiunea flancului de extrema dreapta al coalitiei sale, unii dintre aliatii sai amenintand recent ca vor rupe guvernul, daca se va ajunge la un acord pentru a pune capat razboiului fara a elimina pana la capat Hamas. Acest flanc de dreapta face, de asemenea, presiuni pentru un raspuns dramatic fata de Iran.


Modul in care Israelul a gestionat razboiul a fost supus unei examinari mai amanuntite, dupa ce Netanyahu a recunoscut ca armata a lovit un convoi umanitar, ucigand sapte lucratori umanitari si atragandu-si o larga condamnare internationala.


Pe 8 aprilie, Netanyahu a declarat ca a stabilit o data pentru a intra cu forta in orasul Rafah, din Gaza, ultimul bastion al Hamas, unde se adapostesc peste un milion de palestinieni. El s-a confruntat insa cu opozitia lui Gallant, care vrea sa afle cum sa gestioneze asteptarile americane, inainte de a proceda la o asemenea operatiune, au declarat persoane familiare cu disensiunile dintre ei.


Statele Unite au avertizat Israelul sa nu organizeze o operatiune la Rafah, iar Gallant este preocupat de deteriorarea relatiei Israelului cu Washingtonul si de pierderea sprijinului financiar si militar american, au spus aceste persoane. Presedintele Biden i-a spus lui Netanyahu, in convorbirea telefonica din 4 aprilie, ca sprijinul viitor al SUA va fi conditionat de tratamentul aplicat de Israel civililor din Gaza.


Cearta si pe tema guvernarii Gaza dupa razboi


Cei trei barbati au idei diferite si despre Gaza postbelica. Premierul a declarat ca Autoritatea Palestiniana, cu sediul in Cisiordania, in forma sa actuala, nu ar trebui sa joace niciun rol si subliniaza faptul ca armata israeliana va lucra cu liderii locali. Palestinienii spun ca planul lui Netanyahu echivaleaza cu o ocupatie, lucru pe care acesta il neaga.


Ministrul apararii Gallant considera ca palestinienii conectati la conducerea Autoritatii Palestiniene din Cisiordania reprezinta cea mai buna optiune. El a spus in cadrul unor intalniri ca ar prefera sa existe haos in Gaza decat ca soldatii israelieni sa guverneze enclava, au declarat persoane apropiate lui Gallant.


Luna trecuta, Netanyahu a anulat o calatorie la Washington a principalilor sai consilieri pentru a protesta fata de decizia SUA de a nu se opune prin veto unei rezolutii a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite care cerea o incetare neconditionata a focului. Gallant a mers totusi inainte cu vizita sa, care nu a fost coordonata cu premierul.


Gantz a zburat, de asemenea, la Washington luna trecuta, in ciuda obiectiilor premierului. Administratia Biden l-a primit in mod deschis pe Gantz, semnaland in acelasi timp frustrarea fata de Netanyahu.


Cei trei lideri nu sunt de acord nici asupra modului de eliberare a ostaticilor detinuti de Hamas. Gantz a cerut in mod public un acord pentru a asigura eliberarea acestora, spunand ca vietile lor sunt in pericol. Netanyahu si Gallant au subliniat ca doar presiunea militara, impreuna cu negocierile, va duce la eliberarea lor.


Insa Netanyahu controleaza echipa de negociere a ostaticilor din Israel, condusa de seful spionajului israelian. In timp ce premierul a vorbit in mod public despre un acord, el a adoptat uneori o linie dura in ceea ce priveste conditiile.


Eforturile SUA de a intermedia un armistitiu temporar au fost complicate saptamana trecuta de loviturile israeliene care au ucis trei fii ai liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.


Tensiuni vechi de mai mult de 10 ani


Tensiunea personala dintre liderii Israelului dateaza de mai bine de un deceniu. In 2010, guvernul lui Netanyahu l-a nominalizat pe Gallant, un veteran de 30 de ani al fortelor armate, pentru a deveni lider al armatei. Dupa ce nominalizarea a fost anuntata, au devenit publice documente care sustineau ca Gallant ar fi orchestrat o campanie de defaimare impotriva altor pretendenti la acest post, inclusiv a lui Gantz, potrivit unui raport ulterior al unui organism de reglementare pe aceasta tema.


Gallant a negat implicarea, iar politia a acuzat un aliat al sefului militar de la acea vreme ca a falsificat documentul. Cu toate acestea, scandalul a contribuit la deraierea nominalizarii si la incheierea carierei militare a lui Gallant.


In schimb, Gantz a obtinut postul, devenind sef al armatei intre 2011 si 2015, perioada in care a condus doua operatiuni majore impotriva Hamas. Ulterior, el a folosit aceasta pozitie pentru a-si lansa o cariera politica, creand un nou partid care, incepand din 2019, l-a transformat in principalul rival politic al lui Netanyahu.


Trei alegeri intr-un interval de un an nu au produs nicio victorie clara nici pentru Gantz, nici pentru Netanyahu. In 2020, cei doi au convenit sa se alature unei coalitii si sa alterneze functia de premier pentru a pune capat unei perioade politice destabilizatoare. Experimentul a esuat in decurs de un an.


Gantz l-a acuzat pe Netanyahu ca i-a blocat accesul la scaunul de prim-ministru. Netanyahu a spus ca nu putea conduce un guvern lucrand cu Gantz. Gantz a obtinut mult mai putine locuri in alegerile din 2021, reflectand furia alegatorilor fata de el pentru ca a lucrat alaturi de Netanyahu. ,,Gantz a iesit de acolo nu cu unul, ci cu mai multe cutite in spate", a declarat Reuven Hazan, politolog la Universitatea Ebraica din Ierusalim.


Dupa ce a lucrat in industria petrolului si a gazelor, dupa sfarsitul carierei militare, Gallant a decis in 2014 sa intre in politica. Conflictul Israelului din acel an cu Hamas, supervizat de Netanyahu si Gantz, pe atunci sef al armatei, l-a frustrat pe Gallant. El a simtit ca obiectivele lor de razboi limitate, de a distruge reteaua de tuneluri a Hamas, dar nu de a dizolva cu totul grupul, au fost lipsite de viziune, au declarat persoane care il cunosc pe Gallant.


Dupa cativa ani intr-un partid politic mai mic, Gallant s-a alaturat Likud-ului lui Netanyahu. Netanyahu l-a numit ministru al apararii in 2022, dandu-i in cele din urma lui Gallant comanda suprema asupra fortelor armate israeliene.


,,A simtit ca a fost tras pe sfoara", a comentat Michael Oren, fost ambasador israelian la Washington in mandatul lui Netanyahu.


In 2023, noul guvern al lui Netanyahu a incercat sa promulge schimbari pe scara larga in sistemul judiciar israelian, declansand luni de proteste, adesea conduse de rezervisti militari. Considerand ca se pregatea o criza in armata care punea in pericol securitatea nationala, Gallant l-a indemnat public pe Netanyahu sa se abtina. Netanyahu l-a concediat, declansand greve si tulburari civile, inainte de a da inapoi si de a suspenda legislatia. Doua saptamani mai tarziu, Gallant a fost repus in functie.


Atacurile din 7 octombrie i-au adus pe cei trei barbati impreuna in cabinetul de razboi. Gantz si Gallant au lasat deoparte divergentele lor pentru a incerca sa lucreze in mod profesionist. In timpul conferintelor de presa, se imbratisau, isi strangeau mainile si au aparut impreuna intr-o deplasare in nordul Fasiei Gaza.


Dar tensiunile s-au accentuat intre cei doi barbati si Netanyahu. Premierul, confruntat cu critici publice pentru 7 octombrie, a dat vina pentru esecurile de securitate pe serviciile de aparare si de informatii ale Israelului. Dupa ce Gantz l-a criticat, acesta si-a cerut scuze.


In schimb, Netanyahu, sub presiunea Casei Albe, l-a impiedicat pe Gantz sa procedeze la un atac preventiv impotriva Hezbollah in Liban.


Cateva zile mai tarziu, prim-ministrul s-a intalnit cu fostul sef al armatei, pe care Gallant l-a acuzat partial ca a facut sa deraieze nominalizarea sa din 2010 in fruntea armatei. Fostul sef este una dintre putinele persoane din Israel cu care Gallant refuza sa dea mana, iar ministrul apararii a vazut intalnirea ca pe o incercare a lui Netanyahu de a-l submina, potrivit unei persoane apropiate lui Gallant. Biroul lui Netanyahu a descris-o ca fiind o intalnire de rutina pentru a stabili strategii privind razboiul.


Gallant si Netanyahu au inceput sa organizeze conferinte de presa separate, uneori la doar cateva minute distanta.


Lupta politica dintre cei trei


Au aparut fisuri in cabinetul de razboi dupa ce un prim blitzkrieg israelian impotriva fortelor Hamas din Gaza a fost incetinit, iar costul umanitar al razboiului a crescut.


Netanyahu s-a certat in mod public cu Biden, dar Gallant a vorbit in mod regulat cu secretarul apararii Lloyd Austin. Echipa lui Gallant a glumit ca ministrul apararii, care isi petrecea noptile la cartierul general militar, nu putea adormi fara o poveste de la Austin.


In ianuarie, Gadi Eisenkot, un membru fara drept de vot al cabinetului de razboi, care este un aliat politic al lui Gantz, a criticat public abordarea lui Netanyahu fata de razboi, sugerand ca discutiile premierului despre o victorie absoluta erau nerealiste. El a cerut alegeri pentru a restabili increderea publica in guvern.La scurt timp dupa aceea, Netanyahu a declarat ca Israelul va obtine ,,victoria totala" asupra Hamas. Acest obiectiv s-a dovedit insa a fi evaziv. Israelul afirma ca a distrus cea mai mare parte a armatei Hamas, ucigand mii de luptatori ai acesteia, inclusiv agenti de rang inalt. Pentru a paraliza capacitatea militara a Hamas, armata israeliana spune ca mai trebuie sa atace ceea ce spune ca sunt patru batalioane Hamas in Rafah.


De asemenea, Israelul nu l-a gasit si nu l-a ucis inca pe Yahya Sinwar, liderul Hamas in Gaza, despre care Israelul spune ca a orchestrat atacurile din 7 octombrie care au declansat razboiul si au ucis 1.200 de persoane.


Mai mult de 33.000 de palestinieni au murit in razboiul din Gaza, potrivit autoritatilor sanitare din Gaza, ale caror cifre nu fac distinctie intre civili si combatanti. Acest cost umanitar a adus o presiune internationala intensa asupra Israelului pentru a accepta un acord de schimb de ostatici in schimbul unei incetari a focului.


In aceasta luna, miscarea de proteste antiguvernamentale in masa din Israel s-a reactivat.


Chiar daca Gantz ar alege sa paraseasca guvernul, cel putin cinci membri ai partidului Likud al lui Netanyahu, sau unul dintre partenerii sai de coalitie, ar trebui sa se retraga si ei, pentru a prabusi majoritatea de 64 de locuri a prim-ministrului in parlamentul cu 120 de locuri.


Acest lucru ii lasa lui Netanyahu un spatiu de manevra. ,,Cel mai important lucru pentru Netanyahu este supravietuirea sa politica", a declarat Ofer Shelah, fost deputat si analist militar la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala. ,,Cu cat mai mult timp se mentine situatia actuala, cu atat mai mari sunt sansele sale de a ramane prim-ministru", a punctat expertul.


Comments