Procesul lui Vlad Pascu: parintii studentilor ucisi in accident vor vorbi in sala de judecata despre...


Al patrulea termen din procesul lui Vlad Pascu este programat joi, 18 aprilie, la Judecatoria Mangalia. Speta va continua sa fie judecata de magistrata Ancuta Popoviciu, dupa ce CSM a amanat in ziua precedenta luarea unei decizii in legatura cu cererea de suspendare a ei. La termenul de azi vor fi audiati parintii studentilor ucisi, dar si doi dintre tinerii raniti in accidentul provocat de Pascu, in august 2023.


Sapte parti civile si un martor vor depune joi, 18 aprilie, marturie in fata instantei, la Judecatoria Mangalia. Parintii si bunica Robertei Dragomir, parintii lui Sebastian Olariu, Cristina I. si Vlad C., raniti in accidentul rutier petrecut in apropierea localitatii 2 Mai, cu totii ii vor marturisi judecatoarei cum li s-a schimbat viata dupa tragedia din noaptea de 19 august anul trecut.


Vor fi audiati la cererea avocatilor lor, insa doar pe latura civila, adica in legatura cu despagubirile solicitate.& &


Daca audierile vor fi finalizate azi, acesta ar putea fi ultimul termen pe fond din procesul lui Vlad Pascu. Instanta va ramane in pronuntare si va anunta data la care va emite primul verdict. Sentinta nu va fi definitiva, iar daca partile o vor contesta, dosarul va ajunge la Curtea de Apel Constanta.


Cine sunt tinerii raniti care vor depune marturie


In noaptea de 19 august 2023, la ora 5:20, Vlad Pascu, aflat sub influenta drogurilor si la volanul unui Mercedes decapotabil, a intrat cu peste 100 km/h intr-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leaga Vama Veche de 2 Mai. In urma impactului, trei tineri au fost raniti, iar doi au murit.


Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenti la Facultatea de Geografie din Bucuresti.&


Cristina I. a fost ranita in accidentul rutier. In ancheta care a urmat, fata de 20 de ani a declarat ca venise la mare cu prietenii, ca erau cazati la o vila de la iesirea din 2 Mai, iar in acea seara au mers in Vama Veche ca sa se distreze.


Cand i-a lovit masina lui Pascu, se intorceau pe jos spre locul de cazare. ,,In apropiere de 2 Mai, dupa ce s-a terminat trotuarul, am mers pe acostament, aproape in sir indian, ca sa nu intram pe sosea. Eu eram ultima din grup", a declarat Cristina I., la politie.&


Masina a lovit-o in bratul stang si a proiectat-o la pamant. Medicii au stabilit ca tanara a suferit leziuni ce au necesitat 70 de zile de ingrijiri medicale.


Vlad C. avea 20 de ani si se afla in acelasi grup de prieteni. Tanarul a declarat in ancheta ca a fost lovit de masina ,,in zona piciorului si a bratului stang. Am cazut pe sosea. Totul s-a petrecut foarte rapid, nu am vazut masina, dar am realizat ca avea viteza foarte mare. Dupa ce m-am ridicat, am fost strigat de o prietena, care era si ea lovita, apoi am vazut pe sosea trupul prietenului meu, Sebi Olariu si pe cel al Robertei Dragomir, in afara soselei".&


Potrivit medicilor, Vlad C. a suferit leziuni ce au necesitat 60 de zile de ingrijiri medicale.


Masina lui Pascu l-a lovit si pe Darius B., de 18 ani, care a avut nevoie de 4-5 zile de ingrijiri medicale. Si el este parte civila in proces, insa nu a fost citat pentru a da declaratii azi.


Judecat pentru ucidere din culpa, nu pentru omor


Cand a comis accidentul in care doi tineri au murit, Vlad Pascu avea 19 ani. A fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante si parasirea locului accidentului.


La Judecatoria Mangalia, Pascu si-a recunoscut faptele si a cerut, iar instanta i-a admis, judecarea in procedura simplificata, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Pentru ucidere din culpa, daca va fi gasit vinovat, Pascu va primi o pedeapsa cuprinsa intre 2 ani si 7 ani de inchisoare.&


Instanta n-ar mai putea dispune suspendarea executarii pedepsei, pentru ca, la data comiterii accidentului de la 2 Mai, intrase deja in vigoare ,,Legea Anastasia".


Prin avocati, parintii tinerilor ucisi in accident au cerut schimbarea incadrarii juridice a faptelor de care este acuzat Pascu, din ucidere din culpa in omor calificat, pedepsit cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani.


La termenul trecut, judecatoarea Popoviciu a respins cererea de schimbare a incadrarii juridice.


Cereri de recuzare, de stramutare si verificari ale Inspectiei Judiciare


La primul termen al procesului, judecatoarea Popoviciu a intrat in sala de sedinte mestecand guma, apoi a strigat prezenta si a intrebat daca Sebastian Olariu, unul dintre tinerii ucisi in accident, e prezent si el la proces. ,,A decedat o victima?", s-a mirat judecatoarea, auzind rumoarea celor din sala.&


Prin avocat, parintii Robertei Dragomir au cerut recuzarea judecatoarei, motivand ca magistratul ,,a dat dovada de grava neglijenta in administrarea dosarului". Cererea de recuzare a fost respinsa de Judecatoria Mangalia, care a explicat ca argumentele invocate de avocat sunt ,,cel mult chestiuni ce tin de pregatirea profesionala a doamnei judecator".


Pe 19 martie anul acesta, si procurorii care l-au trimis in judecata pe Vlad Pascu au solicitat stramutarea procesului, ,,avand in vedere pericolul de tulburare a ordinii publice", dar si ,,perceptia opiniei publice asupra impartialitatii judecatorilor" din Mangalia. Dar Curtea de Apel Constanta a respins solicitarea procurorilor, considerand-o neintemeiata.


CSM decide pe 24 aprilie daca o suspenda pe judecatoare


Pe 23 februarie 2024, dupa ce presa a dezvaluit ce s-a intamplat la primul termen al procesului, Inspectia Judiciara a anuntat ca s-a autosesizat si ca verifica daca judecatoarea Popoviciu a respectat obligatia de studiere a dosarelor anterior sedintei de judecata, maniera de gestionare a dosarelor si sedintelor de judecata, comportamentul ei in sedintele de judecata, ,,in principal cu referire la sedinta de judecata din data de 22.02.2024", dar si existenta unor eventuale situatii de incompatibilitate in legatura cu dosarul privind accidentul de la 2 Mai.&


Pe 16 aprilie, dupa finalizarea verificarilor prealabile, Inspectia Judiciara a cerut CSM suspendarea judecatoarei, pana la finalizarea procedurilor disciplinare. Pentru solutionarea cererii, CSM a dat termen a doua zi, dar Ancuta Popoviciu a solicitat acordarea unui nou termen, pentru a se putea prezenta in fata sectiei.


Iar pe 17 aprilie, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a anuntat ca amana luarea unei decizii pentru data de 24 aprilie, ,,pentru a garanta dreptul la aparare" al judecatoarei.&


La Inspectia Judiciara, cercetarea disciplinara ce o vizeaza pe Ancuta Popoviciu ar trebui sa se finalizeze la mijlocul lunii mai, anul acesta, potrivit unor surse din cadrul institutiei.


Un cocteil de droguri si doua vieti secerate


In noaptea de 19 august anul trecut, cand a comis accidentul mortal, Vlad Pascu conducea masina tatalui sau: un Mercedes decapotabil, model de epoca. Expertiza tehnica a stabilit ca, inainte de impact, masina avea 103 km/h, in conditiile in care, pe acea bucata de drum (curba deosebit de periculoasa), viteza maxima admisa era de 50 km/h.


La scurt timp dupa producerea accidentului, Vlad Pascu a fost prins in Vama Veche. Intrebat de ce e atat de avariata masina lui, el a explicat: ,,am lovit o pasare".


Testat pentru droguri, Pascu a iesit pozitiv la cocaina, amfetamine, metamfetamine si ecstasy.&


Oprit de politie inainte de accident si lasat sa plece


Cu o zi inainte de accident, pe 18 august 2023, Vlad Pascu a fost oprit in trafic chiar de catre seful Politiei Rutiere Constanta. Conducea acelasi Mercedes decapotabil si nu avea semnul de ,,sofer incepator", desi obtinuse carnetul de conducere cu trei luni in urma. Mai mult, masina nu avea nici polita RCA, dar politistul, care trebuia sa-i retina talonul si placutele de inmatriculare, l-a lasat pe Pascu sa plece, fara nicio sanctiune.


In noaptea de 18/19 august 2023, tanarul a ajuns in Vama Veche si a plecat sa-si plimbe prietenii cu Mercedesul. Ei au declarat ulterior, in ancheta, ca Pascu ,,conducea haotic, facea drifturi si avea viteza foarte mare, chiar si 200 km/h".&


La ora 0:40, un barbat care a vazut masina lui Pascu in trafic a sunat la 112, semnaland ca e posibil ca soferul sa fie beat sau drogat. Abia dupa doua ore, Mercedesul a fost oprit in Vama Veche, de un agent de politie si un jandarm care au gasit in masina, in portiera de langa scaunul soferului, patru pastile sedative si un joint.


Insa Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Rezultatul a fost negativ, iar la ora 4:30, el a fost lasat sa plece. A urcat din nou la volan, iar in mai putin de o ora, a provocat accidentul mortal.&


Daca politistii si-ar fi facut treaba, ,,100% tragedia putea fi evitata", recunostea seful Politiei Romane, chestorul Benone Matei, imediat dupa accident.&


Tot atunci, ministrul de interne, Catalin Predoiu, anunta ca vor fi declansate cercetari prealabile pentru patru sefi din IPJ Constanta si un agent de politie. In cazul altor doi politisti a fost sesizat Parchetul, pentru abuz in serviciu.


Pana acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre politistii cercetati, doar doi au fost sanctionati, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.


Procurorii spun ca si victimele sunt vinovate


Cercetarile din dosarul accidentului de la 2 Mai au fost finalizate in octombrie, anul trecut. Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia precizeaza in rechizitoriu ca ,,accidentul a fost cauzat de un cumul de factori", iar vinovati sunt soferul care conducea drogat si cu viteza, dar si victimele, care, circuland pe marginea soselei, ,,pe partea dreapta a sensului lor de mers", ,,au creat o stare pasiva de pericol".


Procurorii au fost de acord cu expertii, care sustin ca, daca tinerii implicati in accident ,,s-ar fi deplasat pe acostamentul din stanga, ar fi dispus si ei de posibilitati de evitare a accidentului".


Aflat in arest preventiv din 19 august anul trecut, Vlad Pascu cere periodic sa fie lasat in arest la domiciliu, ca sa se poata pregati pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsa, pana acum, de judecatori.& &


Anul trecut, dupa producerea accidentului, Vlad Pascu si parintii lui au fost inculpati intr-un dosar de trafic de droguri. Mama tanarului, Miruna Pascu, e acuzata si de influentarea declaratiilor si amenintare, iar tatal, Claudiu Pascu, pentru detinere, fara drept, de munitie letala.&


Dosarul a fost trimis in judecata de DIICOT si e inca in camera preliminara de la Tribunalul Bucuresti.


Comments